Andzike -
"Ryzyko wystąpienia astmy zwiększają:
■ Astma i alergia u rodziców. Jeśli ty albo ojciec dziecka macie astmę lub alergię, ryzyko, że
dziecko zachoruje, wynosi 30 proc. Jeśli oboje jesteście alergikami lub macie astmę – 70 proc.
■ Dym papierosowy. Jeżeli pali jedno z rodziców, ryzyko wystąpienia astmy u dziecka rośnie trzy razy, jeżeli palą matka i ojciec lub dziadkowie, ryzyko wzrasta pięć razy, a jeżeli dodatkowo pali niania lub dziecko jest narażone na dym w przedszkolu, to ryzyko wzrasta siedem razy. Liczy się stężenie dymu tytoniowego i czas narażenia na kontakt z dymem w ciągu doby.
■ Alergiczny nieżyt nosa. 80 proc. chorych na astmę ma też alergiczny nieżyt nosa. U niemowląt objawia się tzw. sapką (maluch posapuje podczas oddychania, jakby miał zatkany nos), u starszych dzieci – wodnistym katarem, łzawiącymi oczami (nie ma przy tym cech infekcji wirusowej, np. gorączki).
■ Atopowe zapalenie skóry (gdy dziecko nie skończyło roku). Od AZS często zaczyna się tzw. marsz alergiczny (uczulenie na jeden alergen przeradza się w
alergię na kolejne), który może zakończyć się astmą. Dzieci, które w pierwszym roku życia miały AZS, potem aż pięć razy częściej chorują na astmę.
■ Antybiotyki. Zabijają sprzymierzeńców w walce z astmą, czyli dobre bakterie zasiedlające układ pokarmowy. Jak wynika z badań przeprowadzonych w Kanadzie na ponad 12 tysiącach dzieci, jednorazowe podanie antybiotyku dziecku w pierwszym roku życia dwukrotnie zwiększa ryzyko zachorowania na astmę! Im więcej antybiotyków, tym większe prawdopodobieństwo zachorowania na astmę.
■ Zanieczyszczone powietrze. W dużych miastach dziecko oddycha powietrzem zanieczyszczonym spalinami, które podrażniają drogi oddechowe. Z badań wynika, że dzieci mieszkające w odległości do 500 metrów od autostrady chorują na astmę pięć razy częściej niż dzieci mieszkające 10 kilometrów od autostrady.
Pierwsze objawy astmy
Możesz pomóc lekarzowi w rozpoznaniu choroby, mówiąc mu o niepokojących objawach. Na co powinnaś zwrócić uwagę?
KASZEL- Nie lekceważ go, zwłaszcza jeśli się powtarza. Postaraj się zaobserwować, kiedy i w jaki sposób malec pokasłuje. Astmę może zwiastować charakterystyczny kaszel, który:
✗ z suchego zmienia się w wilgotny;
✗ pojawia się zwykle w nocy, po wysiłku, pod wpływem emocji, np. podczas płaczu czy śmiechu, na skutek zmiany temperatury powietrza (np. gdy
dziecko wyjdzie na mróz);
✗ bywa sprowokowany przez spaliny samochodowe, intensywny zapach lakieru czy farby, dym z papierosów;
✗ nie mija, nawet jeśli dziecko jest leczone antybiotykami;
✗ po infekcjach wirusowych utrzymuje się kilka tygodni;
✗ jest połączony z wymiotami.
GŁOŚNY ODDECH (tzw. świszczący)- U najmłodszych dzieci zwykle ma związek z wirusową infekcją układu oddechowego, ale jeśli występuje często, jego przyczyną może być astma. Niemowlęta mogą też głośno oddychać i postękiwać w trakcie karmienia – mają wówczas problemy ze ssaniem.
KATAR - Zwiastuje stan zapalny dróg oddechowych, jeśli po trzech dniach nie mija, tylko schodzi w dół i powoduje zapalenie oskrzeli.
ZMĘCZENIE - U kilkuletnich dzieci, oprócz kaszlu, astmę może sugerować nietypowe dla kilkulatka, zbyt spokojne zachowanie: maluch szybko się męczy, nie chce się bawić w gry wymagające wysiłku fizycznego, ma problemy z oddychaniem nawet po krótkim spacerze."
To jest tylko fragment artykułu na temat astmy u dzieci.
Kuba w ciagu ostatnich 5-6 mies. miał 3 razy zapalenie oskrzeli z kataru, ma AZS, jak tylko ma katar i zaczyna się kaszel to mu świszczy, przeważnie w gardle (nie odksztuszona flegma, ale wczoraj poszłam, żeby lekarz to sprawdził, bo nie byłam pewna). My oboje z mężem jesteśmy alergikami - ja mam alergie wziewne, mąż skórne.
Na ostatnich dwóch wizytach (dwaj inni lekarze) pytali czy ktoś w rodzinie ma astmę - ma moja babcia.
Ja tam jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że tylko tak się złożyło, że z kataru oskrzela, bo Kuba jeszcze więcej czasu spędza w pozycji leżącej, ale jakieś tam podstawy są. Póki co tak tylko pytam.