Andzike
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 9 Styczeń 2013
- Postów
- 1 773
Ollena, ja wręcz przeciwnie - czasem sobie myślę, że mogłabym poćwiczyć, ale na myśleniu się kończy :-)
No dobra to przepis wygląda tak:
Składniki:
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 cukier waniliowy
1 łyżka stołowa cynamonu
3 żółtka
1 jajko małe
1 masło roślinne
1,25 kg jabłek lub więcej (kwaśnych)
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i schłodzone
masło roślinne siekamy w misce nożem lub na stolnicy, po
wysiekaniu dodajemy żółtka i całe jajko – wszystko razem łączymy
– krótko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Schłodzone ciasto
też ścieramy na tarce do nasmarowanej blaszki lub prodiża –
½ na dno, ½ na jabłka posypane cukrem, cukrem waniliowym i
cynamonem. Piec do 1 h (około 50 minut) w 180 stopniach.
No dobra to przepis wygląda tak:
Składniki:
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 cukier waniliowy
1 łyżka stołowa cynamonu
3 żółtka
1 jajko małe
1 masło roślinne
1,25 kg jabłek lub więcej (kwaśnych)
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i schłodzone
masło roślinne siekamy w misce nożem lub na stolnicy, po
wysiekaniu dodajemy żółtka i całe jajko – wszystko razem łączymy
– krótko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Schłodzone ciasto
też ścieramy na tarce do nasmarowanej blaszki lub prodiża –
½ na dno, ½ na jabłka posypane cukrem, cukrem waniliowym i
cynamonem. Piec do 1 h (około 50 minut) w 180 stopniach.