reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Dwuowodniowa Jednokosmówkowa

Mam jeszcze jedno pytanie jestem w ciazy bliźniaczej 1k2o i tak sie zastanawiam czy dzieci sa wtedy tej samej plci i sa bardzo podobne? Ja sie spotkalam tylko z okresleniami blizniakow jedno i dwujajowych a raczej lekarze troche inczej to okreslaja chyba.

reklama
Mam jeszcze jedno pytanie jestem w ciazy bliźniaczej 1k2o i tak sie zastanawiam czy dzieci sa wtedy tej samej plci i sa bardzo podobne? Ja sie spotkalam tylko z okresleniami blizniakow jedno i dwujajowych a raczej lekarze troche inczej to okreslaja chyba.
Jeśli dobrze pamiętam to ta sama płeć i wyglądają prawie identycznie

Jednojajowe mają ten sam kod genetyczny 100%. Czyli są takie same. Natomiast dwujajowe tylko częściowo taki sam kod genetyczny tak jak u rodzeństwa 50% i różne kombinacje mogą być:)

Jednojajowe mają ten sam kod genetyczny 100%. Czyli są takie same. Natomiast dwujajowe tylko częściowo taki sam kod genetyczny tak jak u rodzeństwa 50% i różne kombinacje mogą być:)
No ale jak to sie ma do tych kosmowek i owodni. Czy np ciaza 1k2o moze byc jednojajowa lub dwu? Czy to juz jakos okresla czy te dzieci sa prawie identyczne?

1 kosmówkowe oznacza ze bliźniaki są jednojajowe wiec są genetycznie identyczne i maja tą samą płeć :)

Jednojajowa ciąża dzieli się na:
2k2o(osobne łozyska, osobne worki owodniowe)
1k2o (wspolne łozysko, osobne worki owodniowe)
1k1o ( wspólne łożysko, wspólny worek-ciaza bardzo wysokiego ryzyka)
Tak to by było...

1690612594181.png

reklama
Do góry