Nie chce Cie straszyć bo nie o to chodzi. Ale to jest jednak ciąża wysokiego ryzyka, ja obecnie chodzę co -+2 tygodnie. Kiedyś do tego podchodziłam że lekarze przecież wiedzą co robią, ale licho nie śpi ( przynajmniej w moim przypadku ). Ja bym nalegała dziś na co 2 tygodniowe usg, a jak nie to bym zmieniła lekarza.Mój ginekolog z poprzedniej ciąży niczego nie zauważył..
reklama
To powiedz mi, ani na tych prenatalnych ani na wizycie u Twojego gina nikt nie zobaczył ze dzieje się coś złego? To jest masakraPowiem szczerze że 10 czerwca miałam prenatalne drugie (tak mi się wydaje) to wiadomo nie u swojego gina, 23 czerwca miałam wizytę u swojego gina a 28 czerwca wywieźli mnie do szpitala, chłopcy urodzili się 3 lipca ( pamiętam że cały czerwiec się źle czułam, było mi slabo, ciężko mi było chodzić, siedzieć przy stole itd. ) teraz chodzę do ginekologa który się specjalizuje w ciążach mnogich( ale zanim do obecnego gina trafiłam, ginekolog z początku obecnej ciąży powiedział że dla mnie i dla dzieci będzie najlepiej ktoś kto zna się na ciążach wysokiego ryzyka, i że on może moją ciążę prowadzić ale najlepiej będzie ktoś kto już pracuje w szpitalu o 3 stopniu referencyjnosci-szacun dla niego postawił sprawę jasno czego może zabrakło w poprzedniej ciąży 1k2o) lekarze z Krakowa uznali że ciąża była do uratowania tylko ktoś coś przeoczył...
Dlatego właśnie zapisałam się do drugiego lekarza ze szpitala żeby prowadzić u niego ciąże bo jest podobno świetnym specjalista i specjalizuje się między innymi w takich ciążach, strasznie się martwię bo tez w pierwszej ciaży było wszystko pięknie i nagle na wizycie w 24 tyg lekarka powiedziała ze dziecko nie żyje…także niestety lekarze są beznadziejni… a powiedz mi jak to możliwe, ze ponownie jesteś w takiej ciaży 1k2o? Czy masz jakieś predyspozycje rodzinne do takiej ciaży czy to zwykły przypadek?Nie chce Cie straszyć bo nie o to chodzi. Ale to jest jednak ciąża wysokiego ryzyka, ja obecnie chodzę co -+2 tygodnie. Kiedyś do tego podchodziłam że lekarze przecież wiedzą co robią, ale licho nie śpi ( przynajmniej w moim przypadku ). Ja bym nalegała dziś na co 2 tygodniowe usg, a jak nie to bym zmieniła lekarza.
Nie mam predyspozycji. Ponoć bardzo rzadko się zdarza ciaza taka jedna po drugiej (w sumie niecałe 3 lata dzielą ciąże), gdybym wiedziala ze drugi raz bede w takiej ciazy 1k2o to bym sie nie zdecydowala. Nikt nic nie zauważył, chłopcy urodzili się o takiej samej masie mieli po 500g obaj, żyli Adrian 3 dni a Szymon 5 dni. Nie mieli wad genetycznych czy jakiś problemów z przełykiem czy pęcherzem itd. Widocznie tak musiało być..
Bardzo mi przykro to jest strasznie ciężkie przeżycie.Dlatego właśnie zapisałam się do drugiego lekarza ze szpitala żeby prowadzić u niego ciąże bo jest podobno świetnym specjalista i specjalizuje się między innymi w takich ciążach, strasznie się martwię bo tez w pierwszej ciaży było wszystko pięknie i nagle na wizycie w 24 tyg lekarka powiedziała ze dziecko nie żyje…także niestety lekarze są beznadziejni… a powiedz mi jak to możliwe, ze ponownie jesteś w takiej ciaży 1k2o? Czy masz jakieś predyspozycje rodzinne do takiej ciaży czy to zwykły przypadek?
Kurcze jeśli mieli taka sama wagę to jak był określony zespół TTTS? Wydawało mi się ze to są różnice w wadze ale nie wiem może się mylę??Nie mam predyspozycji. Ponoć bardzo rzadko się zdarza ciaza taka jedna po drugiej (w sumie niecałe 3 lata dzielą ciąże), gdybym wiedziala ze drugi raz bede w takiej ciazy 1k2o to bym sie nie zdecydowala. Nikt nic nie zauważył, chłopcy urodzili się o takiej samej masie mieli po 500g obaj, żyli Adrian 3 dni a Szymon 5 dni. Nie mieli wad genetycznych czy jakiś problemów z przełykiem czy pęcherzem itd. Widocznie tak musiało być..
Aaaa rozumiem, ja myślałam ze głównie ocenia się to po wadze dzieci ale w sumie mówił mi lekarz na prenatalnych ze ważna jest ilość wód płodowych w tej ciąży, może o to chodziło. No niestety myśle ze stres będzie nam towarzyszył już do końca… a przyjmujesz jakieś leki w tej ciaży?W Krakowie po tym jak mnie wywieźli ocenili ze jedno dziecko ma dużo wód a drugie mało za czym szło niewydolnosc nerek, zanik pęcherza i tak zdefiniowali II stopień ttts.
reklama
Mi przy każdym usg gin dotyka brzucha z góry sprawdza czy jest twardy ( z resztą ja tak co dzień robię) bo to często jest oznaka wielowodzia. Więc tylko oko z rana otworze i dotykam brzuch najlepiej tak z góry ( okolice żoładka) i cieszę się że jest miękki.
Podziel się: