reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Hejka :)
Nie martwcie się czy dacie radę, napewno będzie dobrze a z ssaniem to początki mogą byc trudne i bolesne ale jak to się przezwycięży to pójdzie gładko :) nie można się poddać :) pamietam jak córcia się urodziła, to ssanie i ten ból po cc plus obkurczanie macicy bo boli najbardiej jak dziecko ssie to już miałam moment zawachania, ze chyba jednak butelka ale uznałam ze córcia naajwazniejsza a ja ból znisę i dałam rade aż za dlugo karmic :D.

A ja mam pytanko jak sobie radzicie z bólem krzyża i spaniem?? bo ja nie mam pojęcia jak się włóżku ułożyć, kręcę się z 2 godziny az chyba ze zmęczenia zasypiam ;/ a rano i tak boli jak się budzę, może macie jakies metody żeby az tak z rana nie bolał????

reklama
Marica- no właśnie to spanie jest najgorsze . Ja tez mam cała ciążę ogólnie problemy z krzyżem i często sie budze z takim strasznym bólem ...
A masz poduche do spania ? Bo ja nie wyobrażam sobie bez niej ... Ja mam taka zwykła prosta długa na 150cm i jest ok. Choć podejrzewam ze te rożne kojce z motherhood mogą być jeszcze lepsze...

Ostatnia edycja:
Kurcze poduchy nie mam, ja się kołderką opatulam ale to nic nie pmaga, ale może faktycznie zamówię taka poduchę bo to jeszcze długa droga a ból coraz gorszy :crazy:

a jak to z tym spanie na boku, my jako mamy bliźniacze t na którym boku lepiej jak śpimy??

Dziewczyny a powiedzcie mi w jaki sposób taka poducha pomaga? Bo ja to na razie jedynie mam mały problem z przekręcaniem się na boki, choć ostatnio i tak jest lepiej, a zwiniętego jaśka daję sobie między nogi i jest mi wygodniej, ale tak to w nocy jakoś daję radę - choć też zależy od dnia, czasem wstaję z bólem bioder po nocy po tym spaniu na boku, ale w tym mi taka poduszka raczej nie pomoże.

No ja to śpię tak: cała kołdra, czyli 220cm moje:-), emek ma teraz osobno, duża piórkowa poducha, 4 jaśki i ten rogal też normalny żaden motherhood no i jak idę spać to cały rytuał układania poduszek:-D, od jakiś 3 tygodni to sobie leżąc na boku układam poduchę pod brzuch, bo jak same widziałyście mam go mocno wywalonego do przodu i ta poducha mi go przytrzyma,że nie ciągnie tak w dół.
Jak za długo leżę to też mie rano część lędźwiowa boli i biodra- chyba trza to po prostu przeboleć...

Dziewczyny ja najbardziej sie boje PO cc o to, czy bedzie wszystko dobrze sie zrastac. Moja kolezanka byla 2 tygodnie na antybiotykach, bo zle pozszywali I weszla infekcja. Ja po laparoskopii tutaj bylam przez 3 tygodnie na 4 roznych antybiotykach, bo spaprali mi pepek - zle zszyli I nie dosyc ze szwy mi zaczely sie rozchodzic, to jeszcze cos wylazlo I na sile mi wpychal lekarz az mi krew leciala. Powiedzial, ze jak sie nic nie zmieni to beda mi robic plastyke pepka. Zadzwonilam do PL do znajomej lekarki, doradzila co robic, czym przemywac I sama sobie to wyleczylam, chociaz blizna w pepku brzydka mi zostala.

Ogólnie powinno spać sie w ciazy na lewym boku ale wiadomo wszystko boli wiec ja tez zmieniam na prawy a najbardziej lubię na plecach spać a to jest chyba najgorsza pozycja w ciąży .
Na początku tez brałam poduszkę miedzy nogi a teraz ta długa poduche specjalna a oprócz tego przytulam sie cała do niej i brzuch o nią opieram :-) zastępuje mi męża :-D . Zreszta często jak idę spać po nim to on śpi wtulony w nią :-)

Onlyone - ja jakoś tak staram sie o tym nie myśleć . Chyba to tez różnie bywa z ta blizna. Tak jak po naturalnym jedne czuja sie super a inne przez miesiąc chodzić nie mogą .
A tak wogole jak proponujecie żeby dbać o blizne ?

Ostatnia edycja:
Mi 2 koleżanki poleciły to samo: kąpać się z użyciem białego jelenia i jak najmniej moczyć bliznę, po kąpaniu wycierały delikatnie ręcznikiem papierowym i przemywały spirytusem, albo octenisept- po tygodniu ładnie się zabliźniło i zapomniały o bólu.
Ważne,żeby rana była czysta i sucha

Onlyone, Gienek, Katka - brzuszki cod, miód i maliny:-):-D Rozmarzyłam się. Uwielbiam patrezć na ciążowe brzucholki :-)
Te niewygody związane ze spaniem i bólami kręgosłupa to dla mnie abstracja. Życzę Wam jednak, żebyście się dobrze i wygodnie wysypiały :-)

Dziewczyny czy możecie mi napisać do którego miesiąca ciąży pracowałyście. Ja o ciąży jeszcze w pracy nie powiedziałam i chciałabym pracować jak najdłużej, ale teraz kiedy czytam, że Wam trudno spać to co dopiero pracować.... :szok:

reklama
Hmmm to chyba pomyślę o tej poduszce, ja też ostatnio myślałam nad tym, żeby kołdrę 2x2m sobie zostawić a mężowi ubrać mniejszą i niech każdy ma swoją, bo od wczoraj chodzę połamana bo tak mi jakoś bok zawiało (mam nadzieję, że to nie nerka czy coś w tym stylu). i może rzeczywiście gdybym miała coś pod brzuchem nie wstawałabym z takim bólem bioder jak tydzień temu, No nic, pożyjemy, wypróbujemy, zobaczymy :)

Do góry