reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Malena - a slcuhaj bo Ty mowilas ze od 20 tc bierzesz fenka. A dlaczego go wogole dostalas tak szybko? wyszly Ci jakies skurcze czy co?Bo ja sie obawiam o te lekkie bole - biore no-spe i rzeczywiscie jest lepiej, ale moze no-spa to jednak za malo w moim przypadku, bo jednak czasem w nocy lapie taki lekki bol miesiaczkowy jakby.

reklama
Katka ja myśle o zrobieniu zwykłego usg 3d powiedzmy bo taka ciekawa jestem płci 2 dzidzi i czy u Nich jest oki :) a na echo poczekam do 22 byłam 3.09. było oki więc wierze że i teraz z serduszkami jest dobrze :).

Zła jestem bo mój gin ma takie do dupy usg, że szkoda gadać ;/ 2 maluszków strasznie ciężko mu jest obejrzeć ;/ tylko takie 2 minutowe usg mi robi czy serduszka bija i koniec ;/

sylha - brzusio jednym słowem wypasiony ;D hihi ja się az boję, że taki i mój bedzie boje sie o blizny po moich cesarkach miałam juz robione, boje się że mogę popekać.

Kurcze a jak miałam już 2 cesarki to dam rade wytrzymac do 38 tyg?? bo tak bym musiała, skoro jedna dzidźka jest o ok. 2 tyg. młodsza ..... kurcze boje się strasznie...
A co do dolegliwości to u mnie jedynie ten krzyż i na początku miałam zawroty głowy i tak jakby mi cos stało na żołądku ale to na szczęście pikuś :) a tak po za tym to jest ok :).

Malena - Tak wic Sylha napisala , ze 36 tc bo nam sie skonczyl 35tc a zaczal sie 36tc;-)
Co do mojej cesarki to ja bede miec w 36t6d czyli jeden dzien przed 37tc( moj suwaczek klamie). w Uk rozwiazuja ciaze ok 37 tc i max chyba 37t5d jak ktos sie uprze choc jak ja sie spytalam czy moge miec pozniej to mi powiedziala , ze bezpieczniej bedzie ok 37 czyli tak jak mam.

Skoro Sylha pochwalila sie swoim slicznym brzuszkiem to teraz kolej na mnie bo to juz ostatnie moje foty z ciazy. No a teraz czekamy na wasze brzuszki .....
Tak wiec zdjecie z 35t2dz
brzuch 2.jpgbrzuch.jpgbrzuch1.jpg
i moj wozek w wersji pojedynczej. Doczepiam adaptery i wtedy robie z niego podwojny na gondole, spacerowke czy foteliki. Plus jest taki ze jest maly i wszedzie z nim wjade a minus ze jedno dziecko pod drugim:-)
Zobacz załącznik 505652zdjecie3.jpg
GIENEK ten twoj ma wiecej opcji z siedzeniami - fajnie:-)
Choc ja mysle , ze po max 1,5 roku kupie juz taki na szerokosc albo po pol roku dokupie spacerowke BJ city mini jako drugi wozek

Ostatnia edycja:
Katka - ja dopiero biorę fenka od 7 dni także już na samej końcówce i faktycznie zero jakichkolwiek skurczy, te pobolewania jak na miesiączkę to są właśnie skurcze ja ich w ogole nie miałam do pamiętnej nocy 1 października od tego czasu biorę. No spe fortę biorę rano 1 tabl od początku ciąży i teraz mam zwiększoną do dwóch kolejna wieczorem. I nic się nie dzieje czyli taki zestaw akurat na mnie działa bardzo dobrze.
Marica - znajdź koniecznie kogoś z dobrym aparatem usg - kurdę to naprawdę ważne! Ja miałam co wizytę zdjęcie buźki któregoś maluszka robione bo dwa na raz nigdy się nie pokazały, potem sobie w domu z łezką w oku oglądałam i podziwiałam jak się zmieniają jak rosną jak z kosmicznych buziek robią się buźki dzieci - coś wspaniałego. Filmik tez nagrałam w 4d - pamiątka jest jak nic - tylko córcia wtedy pozowała ale za to jak!:-)

Lola - jaki TY chudzioch jesteś:-) I kreski nie masz, ja mam i to jaką:-) Fajny brzunio nie widać, że nosi dwójkę na pokładzie:-) wózeczek już widziałam jest śliczny - prawdziwy wypas:-) ale wersja spacerowa tez jest jedno pod drugim?

A z tym suwakiem to ja myślę, że 36 tc to jest wówczas jak skończy się 35 tc i X dni także chyba jednak macie Ty i Sylha wciąż 35 a ja w środę zacznę - nawet na pewno:tak: Wy natomiast skończycie 35 tc jak wybije 36 tc.

Lola, piekny brzuszek :-) jejku, jak bym chciała mieć jakiś zaczątek brzucha... I wózeczki ładne. Ja myslałam o takim, żeby dzieciaczki były obok siebie, choć wiem, że będzie szeroki i nie wszędzie się z nim mogę zmieścić.

Malena- tak jak LOLA napisała 35 tygodni mam skończonych i jutro będzie 35ti1d czyli 36tydzień leci:-), hmm to tak jak z Nowym rokiem masz np 10stycznia i jest to dla ciebie pierwszy tydzień nowego roku czy już drugi?!?!?Czyli tydzień pierwszy i kilka dni?!?!?Ale ja też tak na początku liczyłam jak ty, dopiero gin mnie uświadomił:-D:-D czyli Twoja ciąża też od zeszłego tygodnia jest uważana za donoszoną:-):-)

Lola- ty się z Twoją miniaturką schowaj i się przyznaj jak już ci pewien ktoś napisał,że jedno dziecko mąż nosi:-)

Ostatnia edycja:
Eevlee rozbrajasz mnie :) spokojnie, wszystko przyjdzie w swoim czasie :) mi się taki typowo ciążowy pojawił dopiero w okolicach 18 tygodnia, wcześniej to tylko teściowa i siostra męża mi mówiły że "ooo już widać" a kicha bo nic nie było wcześniej widać :) choc nawet teraz w zależności co ubiorę to osoby postronne czasem się nie domyślają :)

Malena- powiem ci , ze nie mam ani tej lini co akurat by mi nie przeszkadzalo ani rozstepow poki co;-) ale naprawde wzielam sie za siebie i mimo , ze mam tendencje do rozstepow bo mam kilka sprzed ciazy a oprcz tego genetyczne uwarunkowania bo moja mama miala w ciazy rozstepy.
Tak wiec zaczynam wierzyc w moc kosmetykow i reguarne ich stosowanie. I naprawde dziewczyny smarujcie sie po kilka razy dziennie i regularnie. Do tego dobre kosmetyki. Mi wszyscy polecili Mustele i ci co stosowali nie mieli rozstapow. Wiem , ze sa osoby ktore kupily jedno opakowanie , raz na ruski rok sie posmarowaly i powiedza ze nie dziala. Trzeba sobie samemu zadac uczciwe pytanie czy sie robi to regularnie. A wieczorem uzywalam taki olejek bardzo gesty ale to tylko w uk. AAA i jeszcze dam wam rade - nawet po porodzie miesiac sie smarujcie bo moja kuzynka miala ogromy brzuch i tez zero rozstepow a uzywala tego co ja i skonczyla sie smarowac 2 tyg po cc i wyobrazcie sobie ze od razu jej wyskoczylo kilka:shocked2:Tak wiec dalej sie smaruje bo widac , ze to pomagalo

Malena- Ja mam ksiazke ciaza dzien po dniu gdzie kazdy dzien jest wymieniony i opisany i tam jest np 35 tydzien: 34t1dz, 34t2dz ,34t3dz itd. Czyli ja mam skonczony 35 tydzien ale zaczal sie juz 36 tydzien a u Ciebie leci 35 tydz i za pare dni sie skonczy i zaczniesz 36 tydz:-) Zreszta teraz widze, ze Sylha pieknie to wytlumaczyla:-)

Sylha - no z tym mężem to dobre:-) Choc teraz to w koncu ja mam wiekszy brzuch od jego...

A mi tez brzuch wyskoczyl ok 18 tc. A chce tylko dodac , ze na wadze mam juz ok 15 kg wiecej no ale zostalo tylko 9 dni wiec mysle, ze max 17 kg bedzie wiec nie tak zle. Myslalam ze 30 kg przytyje z blizniakami

Malena- Twoja kolej na fotki:) Marcikuk i Gienek i pozostale dziewczyny pokazcie brzuszki bo jak nie to my z Sylha jak urodzimy to nie przyjdziemy do was tu z radami :laugh2:

Ostatnia edycja:
reklama
Hakima, no widzisz ja to w gorącej wodzie kąpana. Ale jak tylko bedę mieć brzuch to od razu sie Wam pochwalę :-D
Lola, czyli jakie kosmetyki radzisz używać i od którego miesiąca ciąży? Rozumiem, że mustele na brzuch. A ten olejek - napisz nazwę, może przez internet da się kupić. Ja ogólnie jestem pozytywnie i chętnie nastawiona na Wasze porady, bo Wy to prawdziwe ekspertki ciażowe :-)

Do góry