reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Gienek- trzymam kciuki za wizytę . Ja bym tez tak długo nie wytrzymała :-)
Ja bede was na bierzaco informować - obiecuje:-) cały czas pisze przez tel wiec nawet ze szpitala dam znac o ile bedzie zasieg:-D

Sylha- to czekam z niecierpliwoscia na twoja date chic podejrzewam, ze bedziesz tydzień po mnie no ale jutro może sie okaże .

Ja tez spodziewam sie parki a każdy mówi , ze ciąża ni służy :-) prEd ciąża miałam straszne problemy z cera i na początku tak do 10 tc wygladalam strasznie ale potem juz tylko lepiej . Brzuch tez każdy mi mówi, ze mam jak w pojedynczej ciąży i z przodu mało go widać za to z boku bardziej pokaźny bo właśnie jest taki bardziej wąski a długi :-) może tez dziś wkleje... I wy tez byście mogły powklejac zdjęcia brzuszkow :-)

reklama
Witam dziewczynki,
Dzieki za info odnośnie wagi – pytalam dlatego żeby jakos to porównać czy przypadkiem nie za Malo przytylam. Przez te ostatnie historie to już wole być jak slon i tyc byle dzieci rosly… Naczytałam się, że jeśli przed ciażą się miało stałą wagę ( a ja miałam stała wagę plus minus 1 kg od 5 lat) to zbyt mały jej przyrost też jest symptomem własnie zahamowania wzrostu dzieci – ale tu wydaje się być na razie ok..
Udało mi się przełożyc wizytę na środę – uff zawsze to 2 dni mniej i 2 dni mniej nerwów.
Lilonka – co do usg gen to mi lekarz mówił, że między 11 tc a 13 t6d, więc spokojnie – da radęJ
Marcikuk – no widzisz – jednak ten nasz niby ogromny świat wcale nie jest tak ogromnyJ To teraz już się nie wywiniesz od kawki u mnie jak będziesz w odwiedzinach u mamyJ
Gienek – doskonale rozumiem, że nie możesz wytrzymac do usgJ To i tak dziwne, że już prawie w 3cim trymestrze masz tak rzadko wizyty?? Czy od następnej będziesz miała częściej? Ale na pewno będzie wszystko git.
Sylha – ja znów mam cerę fatalną – nigdy tak brzydkiej nie miałam – chyba, że jak miałam 14 lat.. Pryszcz na pryszczu:/ Moja mama twierdzi uparcie, że to dobrze, bo dziewczynki będą ładne:p Zobaczymy..:) Ja jestem jasną blondynką mój mąż też więc spodziewamy się blondyneczekJ
Marica – tylko czy uda Ci się umówic? Bo echo serduszek to specyficzne badanie i dość długo się czeka… Ja mam 22.10 o 14.. To melduj się zaraz po!!
Lola – to super, że ciąża Ci służy – tak powinno być w każdym przypadku. Powiem Wam, że mam koleżankę, która dość długo zwlekała z ciążą ( ma 33 lata) i jak w końcu zaszła to okazało się, że ma bóle od pierwszych tygodni i musi leżeć plackiem całą ciążę. Z dzieckiem wszystko jest ok., ale ona musi leżeć – npo i co? Ma cos Ala depresję.. Mówi, że nie tak sobie to wyobrażała.. Ona zawsze aktywna, zadbana na szpilakch, a teraz 24/ dobę w szlafroku.. Niech ona się lepiej cieszy, że z dzieckiem wszystko ok. i ze udało jej się zajsc od razu – wszyscy jej to mówią a ona tylko beczy..:/

Dziewczyny, dziekuję Wam za cenne informacje dotyczące objawów. Juz się bedę mniej stresowała ich brakiem. Kiedy dowiedziałam się, że mam dwie fasolki spodziewałam się lawiny objawów i to jeszcze ze zdwojoną siłą a tu nic - minimalne i rzadkie doleliwości, ani razu nie wymiotowałam. Ja jestem bardzo zestresowana całą ciażą, nie dośc, że jeszcze do końca w nią nie wierzę, to jeszcze cały czas się boje czy wszystko będzie w porządku. Lata bezskutecznych starań spowodowały, że mam taką sieczkę z mózgu :szok:

Dziewczyny, a kiedy zaczął Wam rosnąć brzuszek? Chodzi mi o to, kiedy zauważyłyście, że ubrania robią się ciasnawe i ogólnie kształt brzuszka wskazywał na ciążę. Przy większej ilości bąbelków to chyba szybciej się dzieje. Nie mogę się doczekać, kiedy zakupię mój pierwszy ciążowy ciuch :-):-D

Kopiuj  z 032.JPGKopiuj  z 041sylwia.JPGKopiuj  z 039syl.JPG No to witamy 36TC:szok::-D:-)
Koleżanka wpadła na kawę z pytaniem co ja jeszcze robię w trzypaku, dzwonili do mnie z kliniki z pytaniem czy jutrzejsza wizyta nadal aktualna:szok: czy już mnie wywieźli:-D,

Lola- to jak ja mam jeszcze tydzień po Tobie wyczekac jak ja ledwo chodzę!!!!!:confused2:

A i pierwsza limuzyna moich smyków:
017.jpg

Sylha, brzuszek pokaźny i piekny! Jak na prawdziwą ciężarówkę przystało:-) Szczególnie z boku widać, że czają się w nim dwie istotki :-) To już końcówka, za niedługo będziesz nosiła maleństwa na rękach. A limuzyna wypasiona!

Sylha- super brzuszek i fajny ma kształt :-)
Kochana jak chcesz to umów sie na 17 tego:-) w końcu od początku wszystko razem mamy to i poród możemy mieć . Wg sywaczka to u mnie będzie 36t4dz ale tak wg USG na początku i tak mi lekarze liczą to 36t6dz. Z tego co kojarze to ty chyba tez jesteś o 4 dni dalej nuż suwaczek wiec wyrównuje sie :-) ale by było jak byśmy razem miały cc:-)

No Sylha - robi wrażenie:) Prawdziwa ciezaroweczka, ale tak pozytywnie, bo chyba tylko w brzuchol poszło:)
A limuzyna wypasiona!!! Zaciskaj nogi i trzymaj jeszcze bable!:)

Eevlee- na tym wątku ciężarówki się chowają tu są prawdziwe kombajny:-):tak: co widać po mnie:-) 50cm w linii prostej!!!!

Lola- hmmm wcale nie głupi pomysł- jestem strasznie ciekawa co mi jutro powie!!!!A mój emek to też już się odczekać nie może, tylko się tak zaczęłam zastanawiać jaki jest prawdziwy powód- chęć przytulenie maluszków, czy ma serdecznie dosyć mojego " przynieś, wynieś, pozamiataj" :-):rofl2:

reklama
Sylha - fajny brzusio jak na bliźniaki przystało, ciekawa jestem ile już ważą Twoje maluchy? Ja po ostatnim pomiarze mam tak od 106 -108 cm w zależności od dnia i przybranej wody w organizmie. Daj znać jutro koniecznie po wizycie ile ważą, a dlaczego napisałaś "witamy 36 tC"/ Wg suwaczka masz 35 tc? Ty już tu nic nie przyspieszaj kochana:-) AAA limuzyna pierwsza klasa - w dodatku lakier perla:-)
Lola - jak Ty będziesz miała cc to będziesz jakoś 36 tc i 2 dni mnie nie chcieli na tak wczesny termin zapisać powiedzieli że musi być 38 tc bo inaczej to wcześniactwo. Ale przecież bliźniaki szybciej dojrzewają itd i 37 tc to już wg mnie idealny czas ale niestety ja mam wyznaczony 38tc i 4 dni dla mnie to taaaaki kosmos że szok.
W Polsce szybciej na cc nie zapiszą wolą w biegu robić ....bez komenatzra...ale nic nie poradzę takie mają zapisy i wg tego działają. Na szczęście zaczynam jeździć od 11 ego na ktg i jak tylko zapis coś źle pokaże to mnie zostawią pewnie i cc będzie szybciej

Lionka - 16 ego to dobra data, już będzie 13 tc to bardzo dobrze ja też tak robiłam usg genetyczne i już wszystko ładnie wtedy widać jak lekarz ma wprawne oko:-) Taaaki czas teraz że się żyje od badania do badania, ja to wtedy miałam a to remont a to zakupy dla maluchów i tez tak oczekiwałam kolejnej wizyty pomimo, że czas pędził jak oszalały.

Marica - nie przyspieszaj nic, bądź cierpliwa. W bliźniaczej ciąży gadanie o kształcie brzucha nie ma żadnego wpływu i nie determinuje płci dzieci, to TYLKO kwestia ułożenia obu płodów. U mnie jest jednego główkowe drugiego miednicowe (będzie parka) i brzuch jest do przodu wysunięty w boki nic nie poszło wiec każdy by mógł powiedzieć, że dwóch facecików będzie a tu dooopa, parka:-)

Katka - ja też na początku niewiele przytyłam ok 12 tc pojechałam po ciuchy ciążowe choć brzucha nie było widać, potem zaczął jakby z tygodnia na tydzień rosnąć. Dłuuugi czas do 30 tc było jakieś 12 - 13 kg więcej teraz zakładam, że jest 15 kg i teraz na końcówce jest duuużo trudniej z utrzymaniem wagi bo i woda się zbiera człowiek puchnie plus mniej się ruszasz bo sił brak a podjadasz bo apetyt jest i kolo zamknięte! Ja z przerażeniem patrzę na siebie ile ja jem, mój M ma 190 cm i je mniej ode mnie:-) ja co chwilę to jogurt, to kefir i tego całą ciążę piłam hektolitry dosłownie i co chwilę to migdały idą w ruch a to jabłko byle buzią ruszać:-)

Do góry