reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Silvii- czy zakładanie pesara jest bolesne? To miała tez moja koleżanka zakładane. A co do sterydów to mam zamiar zapytać o to mojego lekarza na piątkowej wizycie wiem, że przed 30tc bierze się jedną dawkę zapobiegawczo i po 30 tc drugą - a Ty ile leżałaś w szpitalu jak Ci to podawali?

Zakładanie nie boli, ale do najprzyjemniejszych też nie należy, czułam przez chwilkę jakby mi lekarz wyrywał wnętrzności :szok:to pewnie ten moment, kiedy musiał chwycić szyjkę:-)ale ogólnie do przeżycia, trwało to kilka sekund.

Sterydy miałam w trzech dawkach po skończonym 28 tygodniu, nie byłam w szpitalu, tylko w domu pielęgniarka zrobiła mi trzy zastrzyki.

reklama
silvii28- to współczuję tych przeżyć z zakładaniem, najważniejsze, że nie trwało to długo:-)
sylha - jak się trzymasz? jedyne pocieszenie to takie, że lepiej teraz niż jak się dzieci urodzą...

Lola, Gieniek dzięki za pocieszenie, pytałam się jej ile się skróciła a ona powiedziała że minimalnie ale nie powiedziała dokładnie tylko kazała mi porobić badania krew,mocz i już za tydzień mam następna wizyte i wtedy zobaczymy czy coś się dalej dzieje tak mi to powiedziała

Dziewczyny dzięki za słowa otuchy i faktycznie lepiej teraz niż potem- z dwojga złego....byliśmy prywatnie u wybitnego ortopedy no i jednak to jest łokieć.....za 2 tygodnie zdjęcie gipsu żeby staw łokciowy nie zastygł i minimum miesiąc rehabilitacji, czyli ruszanie łokciem góra-dół, ale absolutnie nie nadwyrężanie go- co będzie najgorsze, żeby emka pod tym względem upilnować.....a najgorsze to jest to,że mamy balkon rozebrany bo nam zaciekał i musimy teraz koniecznie kogoś znaleźć do skończenia, bo ta cholerna plandeka przez którą emek jest połamany wiecznie tak leżeć nie może tymbardziej, że zawsze gdzieś wodę przepuści....

Lola- ja mam wizytę 22 sierpnie i się oczywiście nie mogą doczekać- wypada Ci jakoś w tym czasie?!?!?!?

ALe powiem Wam, że jak słyszałam wczoraj huk, głośne k...wa i potem jak widziałam emka klęczęć i wyć z bólu to myślałam,że mnie samą będą musieli wywieźć- dobrze,że on to potem tak na luzie wziął,że umiałam się uspokoić....

Ostatnia edycja:
silvii28 qrcze.. ja ide na dwa zastrzyki sterydowe od wt do pt do szpitala, a ty w domu mialas dawane.. bez kitu.. musze tyle lezec bo im nfz nie zaplaci;/
przytylac cos wiecej po tych sterydach?

przytylac cos wiecej po tych sterydach?

nie, nic mi sie nie dzialo;-)
a przytyłam i tak sporo, bo od początku ciąży 13 kg (choć z córcią w poprzedniej ciąży przytyłam 22:szok:). mam nadzieję, że tym razem nie bedzie aż tak, ale z drugiej strony w ogóle się nie stresuję, bo po urodzeniu Kingi wyszłam ze szpitala i miałam 8 kg mniej, a dziecko nie było za wielkie, bo tylko 2950g:-D wiec teraz też liczę, że koło 10 kg zostawię:-D

Hej dziewczyny:)
Witam w piękny dzień:) Ja wczoraj miałam usg - dzieciaki ok - mają już po 6,5 cm i jeden nawet tak śmiesznie ssał kciuk:) Tak więc na tym etapie wszystko ok, domyślam się, że komplikacje zaczną się potem..:(
Ale dziś o tym nie myślę, gdyż jadę na kilka dni odpocząć:) Więc wracam do Was dziewczynki za jakiś tydzień!
Pozdrawiam i żeby żadna się nie rozpakowała w tym czasie:)

Malena, fenka biorę od 28 tc jak trafiłam do szpitala z twardniejącym brzuchem i skracajacą ssię szyjką. Sterydy też miałam podawane na rozwój płucek u dzieci.

Aga, nie martw się szyjką na zapas. Ja miałam mierzoną w 27 tc i miała 27 mm, a za 2 tygodnie 34 mm. Szyjka nie może się wydłużyć, ale lekarz z tego co mi powiedział to szyjka może być mierzona podczas skurczu lub gdy masz pełny pęcherz i wtedy wychodzi mniejsza wartość. Gdyby jednak się skracała to jest multum możliwości, którym dzisiaj medycyna daje radę i możesz urodzić nawet po terminie (założenie pessara lub szwu, tabletki przeciw skurczom, leżenie w łóżku i in.).

Sylvii28, jak wykombinowałaś, że pielęgniarka była u Ciebie w domu robić zastrzyki ze sterydów?

Lola, przepiękne zdjęcia dzieci. Wspaniała pamiątka i bardzo rozczulająca:-)

Katka- gratuluje udanej wizyty.
Sylha- ja niedługo zwariuje z tymi lozeczkami . Już byłam pewna , ze chce 120 na 60 ale zmierzylam pokój i okazało sie ze dwa łóżka w zdluz nie wejdą a w innej kombinacji jedynej to już obojętnie czy te czy większe bo i tak nic innego już nie wejdzie ! No i znowu muszę szukać tyle ze ja muszę z szuflada a tych 140 na 70 chyba nie robią z szufladami? Widziałam gdzieś ze można osobno zamówić . A napisz mi proszę jak te twoje lozeczka jakościowo ? Czy ten przód i tył są z płyty czy drewna oraz te wzorki to naklejki?? Jeszcze myśle nad tym innym lożeczkiem ale czy nie będzie głupio jak będzie w jednym pokoju różowe i niebieskie czy myślicie ze
lepiej kupić dwa całe białe

http://www.familyshop.com.pl/towar.php?id_tow=1110

Ostatnia edycja:
reklama
Sylvii28, jak wykombinowałaś, że pielęgniarka była u Ciebie w domu robić zastrzyki ze sterydów?:-)
nie musiałam nic kombinować, u mojego lekarza jest taka praktyka, że sama wykupuję receptę i załatwiam sobie kogoś, kto mi zrobi zastrzyk, a że mam znajomą pielęgniarkę, nie było problemu, przyszła 3 razy i dostałam zastrzyki co 12 godzin

Do góry