reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

poziomki: no właśnie wielkość to tylko jeden z czynników swiadczących o tym zespole, do pozostałych należą mi.in: nieprawidłowe wartości przepływów krwi, różnice w pępowinach, róznice w płynach owodniowych. Sprawdza się to rzeczywiście przez usg, ale czy np. to usg wykonuje się częściej niż zwykle? Pytam, bo jak mówiłam nie mieszkam w PL i jestem ciekawa jak sie do tego "u nas" podchodzi.

Mi gin powiedział że będe miała często usg i to które będe miała 10 grudnia to bedzie 4. Myśle że dopler też jest częściej robiony.Faktycznie ilości płynu owodniowego też mają znaczenie ale tak na prawde bez usg nie da się nic sprawdzić.

Rainmanka też miałaś jednokosmówkowe??

reklama
Poziomki, Rainmanka: wydaje mi się, że dwujajowe są zawsze dwukosmówkowe więc nie może być podkradania.
ja też miałam usg na każdej wizycie, ale lekarz sprawdzał tylko wielkość dzieci. Wizyty były co miesiąć. Teraz ze względu na skracanie szyjki mam rzadsze wizyty, lekarz mówi, że częsty transport do kliniki jest dla nas gorszy niż TTTS.:-( nie wiem juz co o tym wszystkim mysleć.

Rainmanka też miałaś jednokosmówkowe??

Nie, dwukosmowkowa.... dlatego nie sądziłam że może być podkradanie ale pod koniec własnie nastapiła nagle różnica wagowa i coś tam jeszcze i lekarka coś wspomniała o tym podkradaniu.

MM_29 myśl pozytywnie. W takim tygodniu jak Ty jesteś nie jednej skracała się szyjka i potem ładnie wszystko sie normowało i dziewczyny wytrzymywały do końca ciąży.
Trzymam kciuki żeby wszystko było ok i żeby TTTS też nie było.

MM ja ma jednokosmówkowe dwuowodniowe i też mnie martwi zespół podkradania.
Jakaś racja w tym jest że częste podróże są dużym ryzykiem ale... no właśnie trzeba zaufać lekarzowi. Myśle że gdyby podejrzewał że coś jest nie tak to by Cie położył w szpitalu na obserwacji.Jak będe u swojego to się jeszcze o pare rzeczy zapytam:tak:
Nie martw się na zapas bo maluchy tez się martwią:tak:

MM poziomki ja tez mialam ciaze jednokosmowkowa dwuowodniowa,sam lekarz na poczatku mi powiedzial ze jest to ciaza wysokiego ryzyka.Ale uwierzcie nie mozna sie martwic na zapas.Moje kruszynki sie urodzily z waga 2100 i 2900 wiec naprawde trzeba byc dobrej mysli.Trzymam za Was kciuki
U mnie tez TTTS byl stwierdzony juz nie pamietam w ktorym miesiacu,bylam na zastrzykach dla dzieci na rozwiniecie plucek.I jak stwierdzono u mnie TTTS to USg mialam co tydzien,takze sprawdzalai iosc tych plynow,bo tez u jednej dzidzi bylo za duzo,ale to sie wszystko unormowalo.We wtorek jak bylam w poradni na konsultacji to ilosc plynow byla za duza u jednej dzidzi,a a w piatek jak mnie na oddzial przyjmowali to sie wszystko unormowalo.Tak jak mowie nie mozna sie stresowac(choc wiem ze to sie tak nie da)pamietam ile ja sie udenerwowalam.Ale musicie byc dobrej mysli.

Ostatnia edycja:
2ania, poziomki: dzięki, staram się nie panikować (czasami wychodzi mi to lepiej czasami gorzej niestety), póki co z dziećmi jest wszystko ok.
Chcę być gotowa na rozmowe z lekarzem, którego postawa wkurza mnie coraz bardziej. Dlatego m.in pytam jak jest u Was.
Dzięki jeszcze raz.
Miłej niedzieli;-)

2ania a leżałaś wcześniej w szpitalu?? czy dopiero przy porodzie??
W którym tyg urodziłaś??
10 grudnia mam usg i czas mi się potwornie dłuży,jak na razie nie mam złego przeczucia:tak:
Zmieniłam gina bo poprzedni był nie kompetentny i teraz m,am super lekarza:-D
MM DAMY RADE!!!!

poziomki
Lezalam w pod koniec czerwca bo podawali mi sterydy na rozwiniecie plucek dla dzieci,jakby trzeba bylo rozwiazywac wczesniej ciaze.
Urodzilam w 37tyg silami natury:)

Ja w pierwszej ciąży dostałam sterydy w 7 miesiącu,ale wtedy leżałam 3 miesiące.
Jeżeli trzeba moge i teraz ale Gabi jest malutka i nie chciała bym jej zostawiać na długo. Aż się boje wielkości maluszków bo pierwsza dziewczyna miała 3480 a druga 4400 a tu takie maluszki 2-3 kg:-D

reklama
Do góry