reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Gratulacje dla Kasiony i duże kciukasy za całą trójeczką, żeby wszystkie szybko wracały do formy a maluszki ładnie się rozwijały żeby mogły jak najszybciej wyjść do domku :)

reklama
Dziendoberek

GRATULACJE DLA KASIONY

ja sie czuje w sumie dobrze tylko mi kregoslup znowu szwankuje znowu wstalam polamana a najgorsze jest to ze zaczela mnie strasznie kosc ogonowa bolec:-:)-:)-(

gastone co u Ciebie jeszcze tylko 3 dni

czesc kochane kobietki:)
Tak sobie mysle ze jak dobrze ze jest takie forum,naprawde jak dla mnie duze wsparcie:)))
Kasiona urodzila!!!Wielkie gratulacje dla niej,zycze duzo,duzo zdroweczka dla chlopaczkow i dla niej.tak jakos mnie to otrzezwilo,ze tak naprawde nigdy nic nie wiadomo kiedy na kogo kolej.ojej musze zaczac prac reszte ciuszkow.wczoraj bylismy z mezem dokupic reszte rzeczy z listy-przewijak,reczniki,grubsze kocyki,podklady pod materac na łózeczko.Zostało mi tylko ten wozek zamowic i łózeczka kupic(juz wybrane),zrobic wizyte w aptece i chyba juz gotowe wszystko.a wam dziewczynki,co jeszcze musicie przygotowac??moze mi sie cos przypomni.
Karolinkare ty masz kontakt z Kasiona,czy na wrzesniowkach dała znac??
Jedynka to dobrze ze z gardłem lepiej.Jak bedziesz pamietala to zapytaj o te inne foteliki do tego wozka czy da sie wpinac?i wstaw fotke koniecznie:)
Olis ide zobaczyc na wozki zdjecie twojego:)

olis popros moze o luteine pod jezyk, ja biore ja bo po dopochwowej od razu dostawalam zapalenia wlasnie "tam" :). To jak cos i ja wezme podwojna dawke asparginu, bo matrwia mnie te twardnienia, a najgorsze ze nie moge rozroznic, czy to maluchy tak robia czy to skurcz jakis, bo one wyprawiaja takie rzeczy ze ja juz nie moge tak mi szaleja z tym wypinaniem.
A wozek, no coz duzy, ale gdzies te babelki nasze musza sie pomiescic :).
Justella co u Ciebie?

powiedziałam na ostatniej wizycie to stwierdził, że przecież pochwa nie jest przystosowana do "przyjmowania" tabletek i już, przepisał nastepne opakowania.

Spotkałam dziś na mieście znajomą, ma 17-miesięczne blixniaczki głowę bym dała uciąć że jednojajowe bo identyczne a one dwu. Wypytałam o poród i takie tam, rodziła w tym moim szpitalu w 34 tyg naturalnie:szok: bo nie było przeciwwskazań??:eek: jak dla mnie samo to że 34 tydz no ale ja lekarzem nie jestm, czuła się świetnie, po 3 godz już chodziła, dzieci po 2kg, jeden dzień tylko w inkubatorach a potem tylko w łóżeczkach podgrzewanych, to mi ulżyło trochę jak jeszcze z 2 tyg pociągnę to naprawdę głęboko odetchnę. No i wózek ma mikado duet w porównaniu do dorjana duuużo większy to znaczy dorjan jest krótszy bo na szerokość to to samo, ale mówi że jej służy no zobaczymy jak te nasze się sprawdzą, spodziewa się teraz znowu dzieciaczka - 1 hihi ale będzie mieć wesoło :happy:

Dziewczyny czy zawsze ból krocza i kłucie w dole brzucha musi oznaczać cos groźnego??? ból krocza rozumiem, ale jak mi się dziewczynki rozpychają to aż kłuje w dole i teraz jak Kasiona urodziła, to co chwile sprawdzam czy mi czasem wody nie odchodzą normalnie paranoja jakaś...

Witajcie!Troszkę się nie odzywałam, ale nadrobiłam już zaległości i wielkie gratulacje dla Kasiony :-)
U mnie właśnie rozpoczął się 24 tc i mam +10kg i 103cm. Ogólnie czuję się bdb - jutro wracam do pracy po urlopie. Jest za to inny problem. Na ostatniej wizycie na badaniu połówkowym okazało się, że chłopczyk jest zdrowy, wszystkie normy 100%ok:-), ale za to u dziewczynki jest o 2mm powiększona lewa komora mózgu :-( Norma max to 11mm, a u mojej jest 13mm. Wodogłowie zaczyna się od 15mm, więc na razie dr powiedział, że będziemy obserwować i jak zostanie tak już 13mm to ok, gorzej jak będzie się zwiększało :-(
Ponadto poza głową nic jej nie zbadał, bo była odwrócona pleckami. To właśnie nie daje mi spokoju, bo wyczytałam, że gdyby nie było innych wad to można być spokojniejszym o całą sytuację. Zapisałam się więc na usg 3D/4D na piątek w innym miejscu. Spore koszty, bo te 2 usg to w sumie 500zł., ale cóż. U mojego gina wizyta na koniec sierpnia (mam raz w m-cu) i do tej pory po pierwsze umrę z niepewności, po drugie jak na kolejnej znowu będzie odwrócona pleckami? A przecież najlepiej to badanie narządów wewn. przeprowadzić ok.22tyg.
Może słyszałyście coś na temat powiększonej komory? Na koniec wizyty dr powiedział, że na razie nie ma się co martwić ok. 70%tego typu przypadków to fałszywy alarm i dlaczego miałabym znaleźć się w tych 30%. W sumie moja córka jak się urodziła to miała dużą głowę, kiedyś nikt tak nie badał, więc nawet nie wiem jak było z jej komorami. Mimo wszystko martwię się...

Poza tym spadło mi żelazo - norma 12, a u mnie 10. Mam zapisane w tabletkach.

Mam jeszcze do Was pytanie:
Czy bierzecie zwiększone ilości kwasu foliowego w zw. z bliźniakami, czy normalnie po jednej tabletce, ewentualnie jakieś witaminy z kwasem. Kiedyś znajoma opwiadała, że jej dr zalecił w ciąży mnogiej 2 tabletki, a mój dr jak go pytałam czy brać dwie stwierdził, że po co te maleństwa szprycować chemią - po jednej dziennie w zupełności wystarczy.

Hej dziewczyny!!!

Mialam problem z kompem pare dnie i tak czytam i czytam i normalnie nie wierze:-)
Kasiona urodzila:szok::szok::szok::szok: i oto przyklad jak to nic nie wiadomo w ciazy blizniaczej. Po 30 tyg wszystkie siedzimy na bombie zegarowej:-D
Kasiona- serdecznie ci gratuluje, trzymam mocno kciuki za twoje maluszki i za ciebie. Wracajcie szybko do domu. Oj zazdroszcze ci ze tulisz juz swoich male skarby:-)
Gastone- jak ty sie kochana czujesz, kurcze bylam przekonana ze bedziesz pierwsza a tu niespodzianka z Kasiona;-) Piekny masz brzucholek, napewno jest ci ciezko ale jeszcze 3 dni i twoje dziewczynki beda z Toba. Trzymam mocno kciuki za wasza trojeczke.

Moja mamcia przyjechala do mnie w piatek i jestem juz spokojniejsza wrazie czego nie jestem sama:-)
Mam straszny problem z roztepami na brzuchu, smaruje kremami na rostepy, oliwkami i nic nie pomaga, codzienie widze nastepne i nastepne. Kurcze jak znacie jakies sposoby POMOZCIE, bo ja juz nie wiem co mam z nimi robic!!!!!

Dziewczyny ogladalam wasze brzuszki, i sa przepiekne:-), swoim tez sie pochwale jak tylko zrobie jakies zdjecia.
Szykujcie wypraweczki, prasujcie ciuszki i pakujcie torby do szpitala tak na wszelki wypadek.... bo widzicie nigdy nic nie wiadomo:-)
Pozdrawiam was serdecznie kochane i trzymam mocno za was kciuki.

Hej mamcie.Nie zamartwiajcie sie ,wszystko bedzie dobrze.
Kasiona kochana gratulacje,nie spodziewalam sie ze mnie przegonisz..
Ania czuje sie jak pociag,slon,wieloryb...Ale jeszcze dwa dni ide do szpitala,a potem ciach.Nie moge sie doczekac,ale powiem wam ze to czekanie mnie normalnie wykancza.z dnia na dzien im blizej tym bardziej nerwowa jestem..Boje sie,choc wiem co to cc,to ogolnie oblecial mnie cholerny strach.No ale to chyba normalne.Ania co do rozstepow kochana mam takie rozstepy ze jakbys zobaczyla padla bys.Mnie sie zrobily w pierwszej ciazy,bardzo duze,krwisto czerwone.Potem po stosowaniu rozych specyfikow,zjasnialy bardzo ale oczywiscie zostaly.Wyczytalam gdzies kiedys ze jesli juz raz c wyszly nie beda powstawac nowe,tylko te sie zarozowia.Fakt,smaruje od samego pocztatku Bio oilem ale przy taak wielkim brzuchu niemozliwoscia by bylo zeby mi nie wyszly nowe,skoro mam sklonnosci.No i wyszly..Na zdjeciach oczywiscie ich nie mam bo photoshop dziala cuda:-D
Takze Ania ni9estey jesli ma sie sklonnosci specyfiki ci ich nie zatrzmaja,pogodz sie z tym.Kupowalas bio oil? Bo jak dla mnie nie najbadziej skuteczny i pieknie rozjsnia rostepy,uzywam go 4 lata i naprawde jest skuteczny,tylko jak mowie rozjasnia a nie likwiduje,moze i zapobiega ale jednak w moim przypdku sie kilkanascie nowcyh malusich rostepow pojawilo..

Ostatnia edycja:
ania5348 jak ja bym chciała dotrwać tyle co Ty.

Jeśli chodzi o wyprawkę, to mam w tym przypadku szczęście, bo mnóstwo pięknych i niezniszczonych rzeczy dla chłopca i dziewczynki dostałam od męża siostry. Ma 2-letnią córeczkę i półrocznego synka, także ciągłość dawania będzie zachowana, a rzeczy są naprawdę fajne i co ważne jest ich bardzo, bardzo dużo. Znajomi zwieźli mi 4 łóżeczka:szok: mimo, że mam jedno po córce. W sumie zrobiło się 3 drewniane (w tym jedno bujane) i dwa turystyczne. Te turystyczne to postawię w kuchni jako kojec do zabawy, bujane dam do sypialni, a dwa inne do pokoju dzieci. Jeszcze dużo osób deklaruje swoje datki, a to leżaczki, a to przewijak... Już sama nie wiem czy wogóle coś kupować - chyba tylko pampersy. Kosmetyki mam z AA. Karmić zamierzam jednak piersią. Córkę karmiłam przez półtora roku i nic poza tym, nawet odciągacza pokarmu nie miałam, to pewnie i teraz nie przyda się.
Muszę tylko poprać ubranka, poprasować i niech czekają :-)

ehh ja tez co chwile sprawdzam czy mi cos nie leci:szok:, bo rzeczywiscie nigdy nic nie wiadomo. A ja dopiero 31 tydzien zaczynam wiec stracha mam wielkiego. Ja juz mam poprane wszystko, poprasowane tylko rzeczy z apteki jeszcze czekaja na kupno. Torby tez spakowalam.
z tego wszystkiego zrobilam ciasto z truskawkami i galaretka :-) zeby sie jakos podniecs na duchu heh i na wadze. Brzuch mi urosl od srody o 0,5cm heh no w takim tempie to ja jak wieloryb bede.
Monia nie martw sie pewnie wszytko jest ok z niunia.
Justella ja jednak nie pojade do hurtowni po wozek, bo nie bardzo sie nadaje na jazde samochodem, ze wzgledu na ten brzuch twardniejacy, nie chce sobie zaszkodzic, wiec moj kochany pojedzie i ma sie spytac o te foteliki. Mam nadzieje ze nie zapomni, bo z facetami to roznie bywa ehh.
Gastone oj jak ci dobrze ze dotrwalas do takiego tygodnia i nie ma sie juz o co bac :). Juz doslownie za chwilke bedziesz miala swoje skarby..

reklama
Tak mam kontakt z Kasiona i wiem na bierzaco co u niej.....ja już tez się dzisiaj spakowalam bo mam piętra ze pójdę następna bo brzuszek się stawia co 30 min i kluje mnie krocze strasznie .... No nic poczekamy i zobaczymy co się będzie działo....tez sprawdzam czy mi wody nie odchodzą jakaś paranoja no ale nigdy nie wiadomo .......
Wyprawia gotowa dzisiaj zapłaciłem za laktator el to kurieerem jutro powinien być to mamy już wszystko oprócz art aptecznnych i pieluszek.... Pozdrawiam i trzymajcie się

Do góry