reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

mi przyblo dopiero 6 kg, a i brzuszka tez jakos super wielkiego nie mam. masz chyba racje co do latarki, dzieci w 20 tyg reaguja juz na swiatlo, mnie kiedys tak kopaly, ze myslalam, ze nie wyleze. moja ciekawska siostra chciala potrzymac brzuch wlaczyla swiatlo w pokoju odsunela mi koldre z brzucha i naglee.... cisza jak makiem zasial, nie drgnely przez 10 minut;)
Ja przez cala ciaze przytylam 7,5kg
Moje dziewczynki strasznei sie ruszaly -wygladalam jakbym miala osmiornice w brzuchu;-):-D:-D:-D

reklama
hej!
o kłuciach piszecie a ja właśnie myslę nad tym co mnie tak kłuje i kłuje. W boku to się ni przejmowalam, macica rośnie to się rozciąga i kluje w więzadłach, ale mnie kłuje u dolu, jakby w pochwie albo prawie na zewnatrz??? W poniedzialek mam kontrolę szyjki, mm nadzieje,że to nie ona :( Widzę,ze wytlumaczenia nikt nie zna :(
No ale zgodnie z zaleceniami staram się uspokoić i być w dobrym nastroju ( pogoda nie sprzyja, dziś pod wieczór dopiero wyszlam z wyrka...)

magda b, ja osobiście nie dałąbym tak podobnych imion z dwóch względow - raz że podobne to ludzie moga się mylić, dwa że sama połamalabym język wołając dwie jednocześnie alb9o reagujac jakoś szybko :D Ja mam dwie siostry, nasze imiona Ma..Ma..Mi.. i rodzice też sie plątali ;)

A ja chce już wiedzieć jakie imiona wybierać. Jak będzie chociaż jedna dziewczynka to raczej na pewno zostanie Joasią :)

Witam:-)
Tak was dziewczyny podczytuje i czuje ogromna ulge ze ja ta blizniacza ciaze mam juz za soba, uff:tak: ja urodzilam w maju w Anglii w 36+4 tygodniu ciazy. Ale tamta ciaza to byla naprawde okropna. Na szczescie bez komplikacji ale od 30 tygodnia to juz chodzic nie moglam, ani spac, ani jesc:sorry::wściekła/y: Tylko dni liczylam do porodu. Ale na szczescie mam to juz za soba i maluchy maja 6 miesiecy i sa coraz bardziej kochane i smieszne;-)
Trzymajcie sie dzielnie, zobaczycie jak szybko wam zleci i niedlugo bedziecie mialy dwa malenkie szczescia w ramionach:tak:
Pozdrawiam serdecznie i mysle o was podwojne mamusie cieplo bo dokladnie wiem przez co przechodzicie..

Witajcie :)
Jestem po wizycie u gina :) Zadowolona i uspokojona. Z szyjką wszystko ok, więc się cieszę. Kamień z serca mi spadł.
Pytałam o szew i pessar. Mój gin. powiedział, że będzie mi zakładał szew, jeżeli będzie się coś działo.

Ja czytałam, że po 25 tc. zakładają pessar, ale jakoś mój gin nie jest przekonany do tego rozwiązania i jakby coś to będzie szew. Nie wiem co o tym myśleć, ale ufam mu i pod jego opieką czuję się bezpieczna, więc nie będę szukac dziury w całym.

Tak się jeszcze zastanawiam nad przybieraniem na wadze. Zawsze przy każdej wizycie (co ok 2 tyg.) miałam cos do przodu (1 - 2 kg). Tym razem mam mniej o 0,2 kg. Wiem, że to niedużo, ale nie wiem czy tak może być? Żeby w ciąży gubić kilogramy?
Zaznaczam, że faktycznie ostatnio nie mam apetytu i nie jem tyle co zwykle, ale dzieci przecież powinny rosnąć.

witam :)
Mam takie pytanie, bo przejrzałam ten wątek o cudnych blizniakach (parka to moje marzenia :) ) i tak sie zastanawiam jak to sie stalo ze okazalo sie ze bedziecie mami blizniakow. Chodzi mi o to czy w rodzinie były jakies blizniaki albo czy zaszlyscie w ciaze odrazu po tabletkach anty. Czy poprostu czysty przypadek?

witam :)
Mam takie pytanie, bo przejrzałam ten wątek o cudnych blizniakach (parka to moje marzenia :) ) i tak sie zastanawiam jak to sie stalo ze okazalo sie ze bedziecie mami blizniakow. Chodzi mi o to czy w rodzinie były jakies blizniaki albo czy zaszlyscie w ciaze odrazu po tabletkach anty. Czy poprostu czysty przypadek?

Witaj,
U mnie w rodzinie są bliżniaki. Na pewno nie zaciążyłam podwójnie po tabletkach.

Nie wiem co dokładnie ma wpływ na to, że ma się bliźniaki i myślę że nikt w 100 % nie poda przyczyny.

Życzę powodzenia w zachodzeniu :) Być może niedługo będziesz na tym forum jako przyszłam mama bliźniaków właśnie, czego Ci życzę :)

Witajcie :)
Jestem po wizycie u gina :) Zadowolona i uspokojona. Z szyjką wszystko ok, więc się cieszę. Kamień z serca mi spadł.
Pytałam o szew i pessar. Mój gin. powiedział, że będzie mi zakładał szew, jeżeli będzie się coś działo.

Ja czytałam, że po 25 tc. zakładają pessar, ale jakoś mój gin nie jest przekonany do tego rozwiązania i jakby coś to będzie szew. Nie wiem co o tym myśleć, ale ufam mu i pod jego opieką czuję się bezpieczna, więc nie będę szukac dziury w całym.

Tak się jeszcze zastanawiam nad przybieraniem na wadze. Zawsze przy każdej wizycie (co ok 2 tyg.) miałam cos do przodu (1 - 2 kg). Tym razem mam mniej o 0,2 kg. Wiem, że to niedużo, ale nie wiem czy tak może być? Żeby w ciąży gubić kilogramy?
Zaznaczam, że faktycznie ostatnio nie mam apetytu i nie jem tyle co zwykle, ale dzieci przecież powinny rosnąć.

Każdy lekarz ma swoje „metody”. Jeśli ufasz mu to bardzo dobrze. Może szew jest lepszy od pessara nie mam porównania, mogę wypowiedzieć się jedynie o tym drugim. U mnie pessar jak na razie się sprawdza. Kończę już 35 tydzień a on „trzyma” wszystko na swoim miejscu. Zakładanie go trwało kilka sekund.

Każdy lekarz ma swoje „metody”. Jeśli ufasz mu to bardzo dobrze. Może szew jest lepszy od pessara nie mam porównania, mogę wypowiedzieć się jedynie o tym drugim. U mnie pessar jak na razie się sprawdza. Kończę już 35 tydzień a on „trzyma” wszystko na swoim miejscu. Zakładanie go trwało kilka sekund.

Właśnie z tego powodu (szybkie zakładanie) bardzo byłam nastawiona na pessar. Nie chce mi się do szpitala... itp. Ale co by nie było, najwazniejsze jest zdrowie dzieci, więc niech sie dzieje co chce, byle były zdrowe :)

reklama
Ivi80- super , ze z maluszkami i szyjką wszytsko dobrze. Mam pytanko, ponieważ jestem z trójmiasta- do którego gina chodzisz i gdzie zamierzasz rodzić???
A wagą się nie stresuj, każda tyje w swpoim tempie. ja już mam 11 kg na plusie. Ale i tak nie jest xle, bo z Kubulą przytyłam 30 kg:-D
I jeszcze jedno pytanko- jeżeli z szyjką jest wszystko dobrze, to po co Ci lekarz chce zakładać pessar???
Basia82,edix- ja usg dopplerowskie miałam połaczone z usg połówkowym 4D, w 21 tygodniu.
Usg dopplerowskie jest bardzo wazne obojętnie czy ciąża pojedyncza czy mnoga, ponieważ lekarz widzi tam dokładnie pępowinę czy trójnaczyniowa jest i inne przypływy krwi bardzo dokładnie. A poza tmy przecyztajcie ten wątek
https://www.babyboom.pl/forum/ciaza...aj-moze-uratowac-zycie-twojego-dziecka-19582/

A pzoa ty poelcam Wam filmik o ciązach mongich (w łonie matki- wieloraczki)wystrczy zarejestrowac na stronce się
http://www.seans24.pl/seriale,164,w-lonie-matki
Filmy i Seriale Online

Anullka ja myślę, że Easy Walker w komplecie z 2 gondolami, adapterami do fotelików, ochraniaczami na nózki itp wyjdzie mnie ok 4500 zł. w tym już przesylka ze Stanów.
Mój mąż napisał do Holandi do producenta easy walkera, ze jestesmy zainteresowani i chcemy kupić, to odprawili nas na stronę holenderska, gdzie trzeba płacić w euro. Różnica jest wielka.

Dwudziestodwulatka- u nas bliźniaki, to chyba jednak męza wina:-D jego babci siostry (dwie) urodziły bliźniaki. Z kolei ja zaszłam w ciążę 2 miesiące po odstawieniu tabletek anty- więc może coś w tym jest;-)

Ja mam wizytę teraz 19 listopada i zobaczę moje malenstwa:-) Czasami taki cyrk odwalają w brzuchu. Ten z prawej jest jakby aktywniejszy. U nas, ze chłopaki to będą Igor i Miłosz- na 90%.

Ktos się pytał o Amelkę i Emilkę- dla mnie tez za bardzo zbieżne są. Łatwo o przejęzyczenie i brak mi tut akiej odrębności. Ale każdy robi wg swojego gustu;-)

Acha jecze czesto mam taki ból- to odnosnie kłucia- jakby mnie szyjka bolała i nie moge wtedy siedzieć. Pojechałam raz nawet na izbę ale po badaniu stwierdzili, ze wszytsko ok. CZasami mi się pojawia taki, że muszę sie zwinąć w kłębek, bo wtedy ani się ruszyć, ani chodzic, czy siedzieć. nie mam pojęcia co to jest??? musze się psytać mojego gona czy ma to moze coś wspólnego z tłozgięciem macicy. bo normalnie mam wrązenie, ze mnie kosci od środka bola.

Miłej niedzieli

Ostatnia edycja:
Do góry