reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Moira: heh kończę - powoli - turystyke i rekreacje na AWF:-) i juz mam tego dosyc... ale to juz powoli koniec... zostaje mi pozniej letni semestr ale biore na niego dziekanke! bo przeciez nie zostawie maluszkow zeby jechac na zajecia... a pozniej beda mialy ponad rok to spokojnie bede mogla je zostawic u moich rodzicow.

Moira i Pauli1983: sklep - byłam w Entliczku tym koło parku wodnego... podobało mi sie... ale to bylismy tylko tak orientacjyjnie zobaczyc wózki chyba we wrzesniu wiec nawet nie przygladalam sie na inne rzeczy. pauli dzięki za info że jest to też koło Makro... będę mieć bliżej :tak: ja jeszcze pojechałabym do Kolorino na Wielicką!
szpital na Siemiradzkiego - jak my byliśmy na dniach otwartych to ogólnie bardzo pozytywnie odebrałam ten szpital! oprowadzała nas oddziałowa z oddziału położniczego... bardzo miła pani. z tego co pamiętam to mówiła że I piętro czyli blok porodowo-operacyjny planują remontować ale nawet bez tego wygląda bardzo fajnie i powiedziałabym że wygląda na nowo remontowany. Przeraziła mnie ta sala operacyjna z wieeeelllllkkkkąąąąąa lampa!!!! brrr... aż strach pomyśleć!! po drugiej stronie tego piętra jest sala pooperacyjna a obok mały oddział noworodków!:-) na II piętrze jest oddział położniczy - bardzo przyjemny, po remocie... sale są 4 osobowe ze wspólną łazienką na korytarzu, a jak ktoś chce to za dopłatą można być w sali 2-osobowej z łazienką albo w sali 1-osobowej z łazienką, w której ktoś może spać z rodziny :-) o ile dobrze pamiętam to ta sala 1-osobowa kosztuje 250zł/dobe... ale nie jestem pewna:) ciekawe jakie wrażenia będziecie miały po wizycie na Siemiradzkiego... ja prawie jestem zdecydowana na ten szpital...

reklama
martyna222 - z tymi bólami jest dokłądnie tak jak napisała Yenefer - na początku jest ich mnóstwo takich kłująco-ciągnących w okolicach jakby jajników, pachwin i szyjki. Są normalne i nie powinnaś się nimi niepokoić. Ale jak coś to odwiedź gina wcześniej i porozmawiaj z nim, nich Cię zbada i się uspokoisz :-) Co do ruchów to ja pierwsze czułam na początku 16tc, ale nie byłam pewna czy to na pewno to. Wiem, że ruchy niektóre dziewczyny czują b. wcześnie, nawet w 14tc (szczupłe, które już były w ciąży) albo b. późno, nawet po 22tc (te z większą ilością tłuszczyku na brzusiu, lub z łożyskiem położonym na przedniej ścianie, które tłumi ruchy). Mam nadzieję, że poczujesz swoje już niebawem :-)
Pauli - no to może się spotkamy w tym Siemiradzkim za dwa tygodnie :-) bo ja tam będę raczej na 100% chyba, że coś się wcześniej wydarzy (tfu, tfu!) co by mnie zatrzymało.
magda_b - pamiętam, że Ty właśnie byłaś już w tym szpitalu na "wizytacji" i byłaś zadowolona. Ciekawa jestem czy i nam też spodoba się ten szpital. Jak będziesz zwiedzać Ujastek to też daj znać jakie miałaś wrażenia po i jak wypada w porównaniu z Ujastkiem. A wracając jeszcze do zakupów, to ja uparłam się, że zrobię je nie wcześniej niż w listopadzie, też bałam się kupować wcześniej i to do tego stopnia, że omijałam wszystkie dzieckowe sklepy nawet tam nie zaglądając :-)

martyna222 - z tymi bólami jest dokłądnie tak jak napisała Yenefer - na początku jest ich mnóstwo takich kłująco-ciągnących w okolicach jakby jajników, pachwin i szyjki. Są normalne i nie powinnaś się nimi niepokoić. Ale jak coś to odwiedź gina wcześniej i porozmawiaj z nim, nich Cię zbada i się uspokoisz :-) Co do ruchów to ja pierwsze czułam na początku 16tc, ale nie byłam pewna czy to na pewno to. Wiem, że ruchy niektóre dziewczyny czują b. wcześnie, nawet w 14tc (szczupłe, które już były w ciąży) albo b. późno, nawet po 22tc (te z większą ilością tłuszczyku na brzusiu, lub z łożyskiem położonym na przedniej ścianie, które tłumi ruchy). Mam nadzieję, że poczujesz swoje już niebawem :-)
Pauli - no to może się spotkamy w tym Siemiradzkim za dwa tygodnie :-) bo ja tam będę raczej na 100% chyba, że coś się wcześniej wydarzy (tfu, tfu!) co by mnie zatrzymało.
magda_b - pamiętam, że Ty właśnie byłaś już w tym szpitalu na "wizytacji" i byłaś zadowolona. Ciekawa jestem czy i nam też spodoba się ten szpital. Jak będziesz zwiedzać Ujastek to też daj znać jakie miałaś wrażenia po i jak wypada w porównaniu z Ujastkiem. A wracając jeszcze do zakupów, to ja uparłam się, że zrobię je nie wcześniej niż w listopadzie, też bałam się kupować wcześniej i to do tego stopnia, że omijałam wszystkie dzieckowe sklepy nawet tam nie zaglądając :-)
moira nie ma problemu jak tylko wszystkpo bedzie u mnie ok i mi gin pozwoli to jak najbardziej, dogadamy sie przed 29;)
magda_b moja kuzynka juz raz rodziła w Siemiradzkim, lezala sobie w dwuosobowej sali byla bardzo zadowolona, zreszta jak ja odwiedzalam to tez mi sie podobalo, teraz w styczniu tez tam bedzie rodzic drugiego dzidziusia, ja tez bym tam chciala wiec sie na niego nastawiam.
martyna222 przy blizniakach to co chwile sie cos rozciaga:) mi teraz chyba wiezadla od macicy :), jak sie lezy to sie tak tego nie czuje , ale jak wstane to w ciezkim szoku jestem bo mi sie wydaje ze mi pachwiny rozerwie;) nie raz jak jeszcze pracowalam to mi tak ciaglo brzuch w dol, ze myslalam, ze mi sie oderwie i spadnie do kolan albo skora na nim peknie, a wcale duzego brzuszka nie mam:) takie juz chyba nasze uroki

moira podobno I i II pietro sa super w tym szpitalu. wyremontowane itd. ja teraz lezalam na parterze i tez mialam sale spoko. co prawda 5 osob ale czysta wyremontowana lazienka wiec nie narzekalam. akurat lezalam w takim terminie tam, ze mnie te dni otwarte ominely. moze jak mi sie pozwola ruszyc z lozka to tez sie wybiore 29.11:)
magda_b zakupy dobrze robic w entliczku-pentliczku tylko tej drugiej filii w Krakowie kolo makro gdzies. trzeba na ich stronce sprawdzic, tam jest podobno taniej bo sklep na uboczu i duzo promocji maja. jak mi gin nie pozwoli sie z lozka ryszyc to ja wysylam moja mame i siostre do Łodzi;) tam najtaniej.

Mi też bardzo podoba się szpital na Siemiradzkiego. Obecnie jestem na Kopernika i już dzwoniłam do mojej lekarki, kiedy będe mogła się tam do nich przenieść. Widzę że jesteś w ok 20 tc , jeśli mogę wiedzieć z jakiego powodu tam trafiłaś? Co się działo? i czy nie pozwalają Ci wstawać nawet do toalety?
Tutaj na Kopenika czasem mogę a czsem nie mogę wstawać nawet do toalety. Pozdrawiam

na początku ciąży też miałam różne dziwne bóle, a to z boku a to u dołu - tragedia! Jednak ginekolog ignorował moje obawy. Powiedział że "wszystko się rozciąga". Faktycznie później przeszło jak ręką odjął. Teraz bolą inne miejsca:-)

Pierwsze ruchy poczułam ok 19tc, 13tc to chyba za wcześnie - chociaż wszystko jest możliwe. Ja ruchy dzieci porównałabym raczej do bulgotania w brzuchu:-D przynajmniej te początkowe, bardzo leciutkie.

U mnie było jak u dziewczyn, różnorakie bóle, pociągnięcia, z boków sporo i jakieś jakby kolki, ostre bóle - przeszło i teraz czasem coś jak się za szybko chcę przemieścić.
Ja pierwsze "plumkania" czułam wcześnie(ok. 16t), ale nie wiedziałam, że to o to chodzi. Myślałam, że mi w brzuchu burczy. Teraz te plumkania są silniejsze i o ustalonych porach ;) w podobnych miejscach i wiem, że to chłopaki boksują.
Dziś byłam na usg. Chłopaki ważą orientacyjnie ok.520g. Moja doktor aż się zdziwiła. Powiedziała, że grubaski są :-) jak na wiek mojej ciąży. A jaka była waga waszych Szkrabków?
Ja zawsze byłam chudziak, a teraz jeszcze niedokrwistość się za mną plącze - ale ja ja to usłyszałam!!! Do tej pory mordka mi się cieszy z moich pulchnych kluseczków:happy:

Mi też bardzo podoba się szpital na Siemiradzkiego. Obecnie jestem na Kopernika i już dzwoniłam do mojej lekarki, kiedy będe mogła się tam do nich przenieść. Widzę że jesteś w ok 20 tc , jeśli mogę wiedzieć z jakiego powodu tam trafiłaś? Co się działo? i czy nie pozwalają Ci wstawać nawet do toalety?
Tutaj na Kopenika czasem mogę a czsem nie mogę wstawać nawet do toalety. Pozdrawiam
jola mi sie strasznie brzuch napinal w sensie macica twardniala mi jak kamien, chwilami nawet 4-5 razy w ciagu godziny od tego skrocila mi sie szyjka i gin sie bal, zeby sie nie otworzyla i kazal mi tam jechac. podawali mi magnez non stop w kroplowkach i fenoterol 4x1/2 w tabletkach. moglam normalnie chodzic do lazienki i brac prysznic, obiady tez jadlam przy stole. moglam to robic chyba dlatego, ze szyjka byla zamknieta. jak wychodzilam do domu to tez mowili lezec oszczedzac sie nie chodzic do lazienki i tyle.a tobie co jest , ze lezysz na kopernika?

eNo mam łożysko brzeżnie przodujące ( leżałam 2 tygodnie na siemiradzkiego, 5 dni w domu i już dwa miesiące tutaj aż do końca) wystąpiły już 3 krwawienia. Miałam dzisiaj usg i dzieci rosną ładnie 1380 i 1480, najważniejsze że jestem w 29+1 tygodniu, licze dni do końca. Mam cichą nadzieje ze z racji tego że jestem w ciąży bliźniaczej dzidzie będą "pchały" sie na świat szybciej :-)

eNo mam łożysko brzeżnie przodujące ( leżałam 2 tygodnie na siemiradzkiego, 5 dni w domu i już dwa miesiące tutaj aż do końca) wystąpiły już 3 krwawienia. Miałam dzisiaj usg i dzieci rosną ładnie 1380 i 1480, najważniejsze że jestem w 29+1 tygodniu, licze dni do końca. Mam cichą nadzieje ze z racji tego że jestem w ciąży bliźniaczej dzidzie będą "pchały" sie na świat szybciej :-)
bidulo to juz sie tam chyba zadomowilas po takim czasie. dali ci juz pokoj jedynke? a czemu po siemiradzkim pojechalas na Kopernika?

pojechałam bo mnie wysłał dr Lachowicz, a że onjest "uczulony" na tak niskie ciąże ( i może i dobrze) że stwierdził że tutaj czyli na Siemiradzkiego jeśli doszło do momentu kiedy trzeba było by rozwiązywać ciąże to u nich mieli by niskie szanse na uratowanie. Dzwonilam do mojej lekarki i 34 tc spokojnie mogę do nich, jeśli by s
coś działo przyjść. A że mam zamiar na święta się wypisać na własne żądanie to ju będzie prawie 34tc to wtedy tam prosto jade :-)
\

reklama
Dziewczyny moge o cos spytac?
Planujemy drugiego dzidziusia ,i lekarz mi powiedzial ze jest wieksze prawdopodobienstwo ze to bedzie ciaza blizniacza bo moj dziadek jest jednym z blizniakow.Czy cos w tym jest?A jak bylo u was czy byl konkretny powod ciazy blizniaczej?

Do góry