reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Cześć dziewczynki :-)
Ja już po pierwszych zakupach - wczoraj odwiedziłam dwa sklepy i kupiłam większość rzeczy - strasznie się z tego cieszę - siedzę teraz jak głupia i co chwilę coś wyciągam i oglądam, a dziś w nocy śniło mi się, że znowu przebieram w rzeczach dla maluszków :-) Czy ja już całkiem oszalałam?
Dodam jeszcze, że w tych sklepach strasznie wmiękałam a było tylko jedno jedyne miejsce do siedzenia. Na szczęście miałam troje pomocników - męża, mamę i siostrę i oni gonili i znosili wszystko co niezbędne :-) No i drugim minusem było to, że często rzeczy były w pojedynczych sztukach i mam mało takich samych ciuszków. Poszukam jeszcze na Allegro i może jeszcze coś dokupię.
Dwudziestodwulatka - ja nie będę ukrywać - jestem po invitro i stąd u nas bliźniaki. Żeby było ciekawiej to w związku z wyjątkową sytuacją wszepiane miałam 3 zarodki i na pierwszym usg widziałam 2 pęcherzyki + zagadkowa przestrzeń wyglądająca na trzeci. Mieliśmy trochę stres ale po 2 tyg były już tylko 2 wyraźne pęcherzyki z serduszkami - nigdy nie zapomnę tego widoku
Basia82 - ja podobnie jak dziewczyny miałam Dopplera na usg połówkowym, coś koło 21tc i chyba na genetycznym też (11tc). Warto podglądnąć dzidziołki tym sposobem bo można sprawdzić czy z pępowiną wszystko ok, czy serduszka nie mają wad itp. No i Ewka wkleiła wątek o vasa previa - to też warto sprawdzić, choć mój gin powiedział, że w PL nie ma tego problemu, bo jeśli kobieta zaczyna krwawić to bez dyskusji wędruje szybciutko na cesarkę. Takie mamy procedury. Natomiast na wyspach się tym nie przejmują (nie mogę pojąć że w tak rozwiniętym kraju dopuszcza się takich bagatelizacji tak ważnych problemów) i kobieta leży krwawiąc czasem kilka godzin.
ivi80 - ja obecnie mam jakieś 10 kg na plus, ale chyba do 5 miesiąca byłam cały czas na minusie. Moja normalna wieloletnia waga to 66-67kg. Na początku spadłam do 64kg i wogóle nie mogłam odbić w górę mimo że jadłam normalnie i wogóle nie wymiotowałam. Teraz mam 77kg i co tydzień mi przybywa.
iwee - strasznie Ci fajnie że masz już takie duże dzieci! Powiedz, ciężko było na początku? Miałaś kogoś do pomocy czy daliście sobie radę sami?
magda b - imiona oba są śliczne ale faktycznie bardzo podobne. Moja kumpela ma Dominika i Damiana i mimo że imiona mają inne przmienie to i tak często ludziom się mylą.
U nas już prawie napewno będzie Adaś i Mikołaj - takie zimowe imiona ale i zimowe chłopaki będą więc chyba ok :-)

reklama
Witam podwójniedoładowane:-):-),
dziewczyny czy wy miałyscie robione usg Dopplerowskie, mam skierowanie na pon. do szpitala bo to podobno norma przy dwójce ????:eek:
Pozdrawiam porannie, małe mają po 1400 i 1350 g , i nóżki na dole,
PS. lepsze żeby je pobudzić do kopania od czekolady jest póście do kina - myslałam ze urodzę na seansie:laugh2::laugh2:
Witaj edix !!!:-) Wczoraj wlasnie bylismy w kinie na 2012. Dziewczyny przezywaly razem z nami:-D Przewracaly sie strasznie:tak: Cos w tym jest..
Ja miałam 2 razy z przeplywami robione usg, w 13 tyg -prenatalne i w 20 tyg - polowkowe.
magda _b jak czytam o twojej szkole to czuję się najszczęśliwszą osobą pod slońcem że mam już z głowy szkołę.

Ja mam 9 kg na plusie i czuję się jak małe słoniątko:-D O dziwo, największy przyrost wagi miałam pomiędzy 15, a 20tc... Chociaż moja fryzjerka pocieszyła mnie jak byłam u niej ostatnio, bo powiedziała że ona w ciąży przytyła 30kg!!!! A urodziła tylko jedną malutką córeczkę:-)
Yenefer ja tez czuje sie taka szczesliwa ze jestem mgr od miesiaca i wkoncu nie musze sie martwic i stresowac szkola!!! W sama pore sie wyrobilam, bo teraz juz coraz ciezej!:-)
Ja mam juz 14 kg na plusie i czuje sie jak wielki słoń! Zauwazylam ze do 17 tyg wogole mi nie przybywalo, a od 17 co tydzien mam 1kg na plusie:szok:

Basia82 ja miałam usg 3D robione w 27tyg.

witam :)
Mam takie pytanie, bo przejrzałam ten wątek o cudnych blizniakach (parka to moje marzenia :) ) i tak sie zastanawiam jak to sie stalo ze okazalo sie ze bedziecie mami blizniakow. Chodzi mi o to czy w rodzinie były jakies blizniaki albo czy zaszlyscie w ciaze odrazu po tabletkach anty. Czy poprostu czysty przypadek?
Witaj dwudziestodwulatko:-) Dla nas to byl straszny szok! U mojego M w rodzinie nigdy nie bylo blizniat a u mnie to gdzies w bardzo dalekiej rodzinie kiedys..wiec sie nie spodziewalismy nic a nic..Tabletek antykoncepcyjnych nie bralam juz poltora roku..Lekarz powiedzial ze bedziemy miec blizniaki jednojajowe a te zdazaja sie zupelnie niespodziewanie-czysty przypadek. Zdarzaja sie rzadziej ale nam sie trafily:tak:

Ewka dzieki za informacje na temat Easy Walkera. Troche drogi jest.. My jednak chyba sie zdecydujemy na tego Tako Jumper Duo.

Ostatnia edycja:
Dzięki z odp. na moje pytanko. Byłam w piątek u gin i okazal się, że będę miała usg dopplerowskie za 4 tyg. Póki co wszystko jest w porządku.
Ivi80 ja mam narazie 5kg na plusie, ale brzuchal z dnia na dzień coraz większy. wielkością wyprzedza ciążę o 3tyg.
dwudziestodwulatko u nas bliźniaki to zasługa nas obojga, ja mam braci biźniaków a mój M jest z bliżniaków. Tak więc szansa na bliźniaki wynosiła 100%.

dwudziestodwulatka a ja sie smieje, ze moj maz to sobie druga dzidzie dorobil;) za kazdym razem na usg wychodzi miedzy nimi 2 dni roznicy. gin mowil, ze jedna jest z prawego a druga z lewego jajnika. co prawda moja tesciowa ma siostre blizniaczke, ale podobno blizniaki pojawiaja sie genetycznie od strony zenskiej, a u mnie w rodzinie blizniakow nie bylo nigdy. u nas wplyw mogl miec tez clostybegyt lek na stymulacje owulacji, ktory akurat zazywalam.

moira kiedy ten dzien otwarty na Siemiradzkiego jest?

Witam w poniedziałkowy poranek :-)

hehe dziwiłyście się że latam na uczelnie... cholernie mi się nie chce!!!!:wściekła/y: też się dziwie że daje jakoś rade... wiadomo że jakbym się źle czuła to olałabym to, ale skoro jest ok to próbuje zaliczyć semestr bo jestem na 5 roku i troche żal mi brać dziekanke tym bardziej że już w ostatni weekend listopada kończe zajęcia i zostaje 1 egzamin do zdania. Studiuje zaocznie, ale w systemie pt-sob-nd więc jeżdże na 3-4 godziny zajęć na dzień (olewam wykłady hehehe:-D, koleżanki robią dla mnie notatki), więc da się wysiedzieć... aaa i oczywiście mam sztab ludzi (mąż, tata, brat, i inni), którzy mnie zawożą i odbierają bo już nie chce mi się do Krakowa samej jeździć (mam ok.45km na uczelnie).

Dziękuje dziewczyny za opinię na temat podobnych imion... kurczę... nadal mam wątpliwości... cholera... ale mamy jeszcze troche czasu :-)

Dzisiaj mam wizytę u mojego ginekologa:-) już się doczekać nie moge a jeszcze kilka godzin... od tygodnia zapisuje pytania do niego bo jak tam wchodzę to mi wszystko z głowy ucieka!! Ciekawa jestem co powie o tych bólach krocza... dzisiaj w pewnym momencie w nocy myślałam że się nie przewróce na drugi bok... ale to takie chwilowe...

iwee: gratulacje! kurcze jak fajnie że masz już ciążę za sobą i dzieciątka przy sobie:-) mi ogólnie podoba się "bycie w ciąży" (to moja pierwsza ciąża), czuję się dobrze, ale coraz bardziej doskwiera mi ciężar i ogólna niewygoda... ale cóż... ważne żeby z dzieciątkami było ok, a ja jakoś wytrzymam te niedogodnienia...

ivi80: fajowo, że u Ciebie jest ok:-) chyba muszę na moją listę pytań dopisać pytania o ten pessar i szew... ciekawe co mój gin na to...

dwudziestodwulatka: witaj! u nas w rodzinie nie było bliźniąt! może gdzieś w dalekiej, ale nikomu nic się takiego nie przypomniało... więc przypuszczam że to tabletki (od stycznia do kwietnia brałam regulon na pozbycie się cysty na jajniku, a w maju zaszłam w ciążę:-)) Powodzenia;-)

Ewka: heh ja też mam 11kg na plusie... na szczęście wszystko idzie mi w brzuch, więc reszta ciała jest właściwie bez zmian :-)

Moira: witaj:) hehe gratuluje zakupów:-) ja się powstrzymuje jak mogę!! obiecałam sobie że zaczne robić zakupy od grudnia czyli od 30 tygodnia (tak by nie zapeszyć, ale przesądna nie jestem hehehe) W jakich sklepach robiłaś zakupy? Chce się wybrać gdzieś gdzie kupię wszystko... Jutro chyba wybierzemy się z ciekawości na dni otwarte szpitala ujastek... tak żebym później nie żałowała że nie pojechaliśmy... a byłaś już na siemiradzkiego?

pauli1983: Noworodek.pl - portal przyjazny matce. W trosce o Ciebie i Twoje dziecko. tu są rozpisane wszystkie terminy dni otwartych na siemiradzkiego. my już byliśmy i jestem bardzo "za".

Pozdrawiam i miłego dnia życzę:-)

Pauli 1983 - dzień otwarty na Siemiradzkiego jest 29.11 (niedziela). I właśnie wtedy się tam wybieramy. Mam nadzieję, że nam się tam spodoba :-)
magda b - trzymam kciuki za wizytkę u gina. Ja też zawsze zapisuję pytania bo bez tego połowy zapominam i potem jestem zła na siebie, że jestem taka roztrzepana. Tak z ciekawości - jakie studia kończysz?
Ja zakupy robiłam w Świecie Dziecka na al. Róż w NH (niezbyt dobry sklep) i w Entliczku Pentliczku na Dobrego Pasterza. To dość nawet dobry sklep wg mnie, wszystko ma i w dobrej jakości i nawet chyba niezłych cenach. Powyżej 1000 zł dostaje się kartę rabatową na 5%, a powyżej 2500 zł chyba jednorazowo 10%. My ledwo przekroczyliśmy 1000zł a kupiliśmy 2 łóżeczka, trochę ciuszków, kosmetyki, rożki, wanienkę i killa innych drobiazgów. Nie kupiłam tam materacyków, ochraniaczy do łóżeczka i śpiworków. Dwa pierwsze widziałam tańsze na Allegro a ochraniacze dużo ładniejsze. Z laktatorem też się wstrzymałam (i słusznie) by porównać cenę z Allegro (zachowam dzięki temu 50 zł). Na niekorzyść tego sklepu zaliczyć można zaledwie jedno miejsce do siedzenia (strasznie wymiękałam i pod koniec mogłam już tylko siedzieć a moje pomagiery wszystko znosiły). Drugi minus to mało takich samych ciuszków w jednym rozmiarze.

Witam!
Mam kilka pytań...wczoraj na wieczór bolała mnie jakby szyjka macicy kurcze nie wiem do końca czy to szyjka ale to był dziwny ból...mam nadzieję że wszystko ok . i to tylko się coś tam rozciąga...dziś już nie boli tak samo boli mnie z lewej strony jakby pachwina...kurcze wizyte mam dopiero 25.11...
A i kiedy poczułyście pierwsze ruchy dzieci? Bo u mnie jeste jakby łaskotanie ale wydaję mi się że to chyba za wcześnie?
Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)

Witam!
Mam kilka pytań...wczoraj na wieczór bolała mnie jakby szyjka macicy kurcze nie wiem do końca czy to szyjka ale to był dziwny ból...mam nadzieję że wszystko ok . i to tylko się coś tam rozciąga...dziś już nie boli tak samo boli mnie z lewej strony jakby pachwina...kurcze wizyte mam dopiero 25.11...
A i kiedy poczułyście pierwsze ruchy dzieci? Bo u mnie jeste jakby łaskotanie ale wydaję mi się że to chyba za wcześnie?
Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)

na początku ciąży też miałam różne dziwne bóle, a to z boku a to u dołu - tragedia! Jednak ginekolog ignorował moje obawy. Powiedział że "wszystko się rozciąga". Faktycznie później przeszło jak ręką odjął. Teraz bolą inne miejsca:-)

Pierwsze ruchy poczułam ok 19tc, 13tc to chyba za wcześnie - chociaż wszystko jest możliwe. Ja ruchy dzieci porównałabym raczej do bulgotania w brzuchu:-D przynajmniej te początkowe, bardzo leciutkie.

Pauli 1983 - dzień otwarty na Siemiradzkiego jest 29.11 (niedziela). I właśnie wtedy się tam wybieramy. Mam nadzieję, że nam się tam spodoba :-)
magda b - trzymam kciuki za wizytkę u gina. Ja też zawsze zapisuję pytania bo bez tego połowy zapominam i potem jestem zła na siebie, że jestem taka roztrzepana. Tak z ciekawości - jakie studia kończysz?
Ja zakupy robiłam w Świecie Dziecka na al. Róż w NH (niezbyt dobry sklep) i w Entliczku Pentliczku na Dobrego Pasterza. To dość nawet dobry sklep wg mnie, wszystko ma i w dobrej jakości i nawet chyba niezłych cenach. Powyżej 1000 zł dostaje się kartę rabatową na 5%, a powyżej 2500 zł chyba jednorazowo 10%. My ledwo przekroczyliśmy 1000zł a kupiliśmy 2 łóżeczka, trochę ciuszków, kosmetyki, rożki, wanienkę i killa innych drobiazgów. Nie kupiłam tam materacyków, ochraniaczy do łóżeczka i śpiworków. Dwa pierwsze widziałam tańsze na Allegro a ochraniacze dużo ładniejsze. Z laktatorem też się wstrzymałam (i słusznie) by porównać cenę z Allegro (zachowam dzięki temu 50 zł). Na niekorzyść tego sklepu zaliczyć można zaledwie jedno miejsce do siedzenia (strasznie wymiękałam i pod koniec mogłam już tylko siedzieć a moje pomagiery wszystko znosiły). Drugi minus to mało takich samych ciuszków w jednym rozmiarze.
moira podobno I i II pietro sa super w tym szpitalu. wyremontowane itd. ja teraz lezalam na parterze i tez mialam sale spoko. co prawda 5 osob ale czysta wyremontowana lazienka wiec nie narzekalam. akurat lezalam w takim terminie tam, ze mnie te dni otwarte ominely. moze jak mi sie pozwola ruszyc z lozka to tez sie wybiore 29.11:)
magda_b zakupy dobrze robic w entliczku-pentliczku tylko tej drugiej filii w Krakowie kolo makro gdzies. trzeba na ich stronce sprawdzic, tam jest podobno taniej bo sklep na uboczu i duzo promocji maja. jak mi gin nie pozwoli sie z lozka ryszyc to ja wysylam moja mame i siostre do Łodzi;) tam najtaniej.

reklama
na początku ciąży też miałam różne dziwne bóle, a to z boku a to u dołu - tragedia! Jednak ginekolog ignorował moje obawy. Powiedział że "wszystko się rozciąga". Faktycznie później przeszło jak ręką odjął. Teraz bolą inne miejsca:-)

Pierwsze ruchy poczułam ok 19tc, 13tc to chyba za wcześnie - chociaż wszystko jest możliwe. Ja ruchy dzieci porównałabym raczej do bulgotania w brzuchu:-D przynajmniej te początkowe, bardzo leciutkie.
dzięki trochę mnie uspokoiłaś wziełam nospe bo mnie bok boli...staram się nie denerwować tymi bólami ale wczoraj troszkę się przestraszyłam...
Co do ruchów to właśnie wiem że jest za wcześnie...ale mam taki jakby łaskotki że muszę sie podrapać...może to przez to że brzuch rośnie? he he wymyślam...

Do góry