reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

W
Ja np zaczęłam bardzo szybko czuć ruchy, to był dokładnie początek 16tc, nie wiedziałam co się dzieje 😃 dziwne uczucie
Właśnie zastanawiam się czy będę wiedziała że to już te ruchy są. :D Narazie czuje jakies naciąganie kłucie w promieniujące do pachwin czasem na jajniki.

reklama
Hej :) dawno mnie tutaj nie było ale czytam na bieżąco i pociesza mnie że nie jestem jedyna z rozterkami ;p przypomne tylko ze za 11 dni kończę 32 lata moja pierwsza ciąża wystarana prawie 3 lata, dzisiaj mam 18t+1. Bardzo się stresuję bo dopiero 15.02 kolejne usg a od ubiegłego wtorku jestem bardzo chora :( najpierw 1,5 doby gorączka nie do zbicia non stop 39st a później aż do dzisiaj zatoki, katar i okropny kaszel i bóle głowy, ale już mam nadzieję że się to kończy :) przez tydzien bralam jakis antybiotyk na bakterie bo lekarz robil mi wymaz z pochwy albo szyjki... ale dopiero teraz męczy mnie straszny śwąd i pieczenie kupiłam żel trivagin oby pomógł. U mnie termin z miesiączki 06.07. ale zapowiadane skrócenie ok 3-4tyg i zobaczymy jeśli będzie dobre ułożenie to moje chłopaki 2k2o może wyjdą SN ;) ale jeśli zdecyduje lelarz o cc to tak będzie ;) poród u mnie na Łubinowej w Kato, tam mój lekarz przyjmie poród ale boję się co jak np odejdą mi wody dużo wcześniej? Do Kato mam ok 60km drogi a mąż pracuje... ktoś w podobnym terminie? Czy tylko ja jeszcze nie mam ani grama wyprawki? Jeszcze w 12tyg byla mowa o parce ale 2 tyg temu obaj panowie coś tam między nóżkami pokazali :D martwi mnie że nie czuję ruchów (czasem wydaje mi się że coś trzepotnie ale nie wiem czy sobie nie wmawiam) kiedy Wy coś poczułyście? Odnośnie objawów to ja również gdyby nie rosnący mocno brzuszek nie czulabym ciąży zero mdłości itp ale progetseron i utrogestan do 16tyg ciąży brałam.

W takim razie nie mogę się doczekać aż zaczną się ruszać :D Kiedy poczułaś pierwsze ruchy? Taki prawidłowy to na 1.08 ale wiadomo, że będzie wcześniej. Raczej wspólne łożysko i pierwszy poród kwalifikują mnie chyba do cc.
Ja poczułam ruchy w 17 tc. Ale to moja druga ciąża. W pierwszej czułam później, gdzieś 19-20. Teraz już wiedziałam, czego się spodziewać 😊 No i na początku nie wiedziałam, które z dwójki się rusza i to mnie stresowało. Bo sobie wkręcałam że jedno się rusza, a drugie umiera 😳😁

W

Właśnie zastanawiam się czy będę wiedziała że to już te ruchy są. :D Narazie czuje jakies naciąganie kłucie w promieniujące do pachwin czasem na jajniki.
Powiem ci ze dla mnie to było takie uczucie jakbym w jednym miejscu w brzuchu miała taki lekki skurcz/czkawkę. Nie wiem jak to opisać takie lekkie szturchnięcie w jednym miejscu. Na pewno się domyślisz ze to kopnięcia 😃 Ja mam ich na tylnej ścianie macicy wiec może dlatego tak wczas czułam

Hej :) dawno mnie tutaj nie było ale czytam na bieżąco i pociesza mnie że nie jestem jedyna z rozterkami ;p przypomne tylko ze za 11 dni kończę 32 lata moja pierwsza ciąża wystarana prawie 3 lata, dzisiaj mam 18t+1. Bardzo się stresuję bo dopiero 15.02 kolejne usg a od ubiegłego wtorku jestem bardzo chora :( najpierw 1,5 doby gorączka nie do zbicia non stop 39st a później aż do dzisiaj zatoki, katar i okropny kaszel i bóle głowy, ale już mam nadzieję że się to kończy :) przez tydzien bralam jakis antybiotyk na bakterie bo lekarz robil mi wymaz z pochwy albo szyjki... ale dopiero teraz męczy mnie straszny śwąd i pieczenie kupiłam żel trivagin oby pomógł. U mnie termin z miesiączki 06.07. ale zapowiadane skrócenie ok 3-4tyg i zobaczymy jeśli będzie dobre ułożenie to moje chłopaki 2k2o może wyjdą SN ;) ale jeśli zdecyduje lelarz o cc to tak będzie ;) poród u mnie na Łubinowej w Kato, tam mój lekarz przyjmie poród ale boję się co jak np odejdą mi wody dużo wcześniej? Do Kato mam ok 60km drogi a mąż pracuje... ktoś w podobnym terminie? Czy tylko ja jeszcze nie mam ani grama wyprawki? Jeszcze w 12tyg byla mowa o parce ale 2 tyg temu obaj panowie coś tam między nóżkami pokazali :D martwi mnie że nie czuję ruchów (czasem wydaje mi się że coś trzepotnie ale nie wiem czy sobie nie wmawiam) kiedy Wy coś poczułyście? Odnośnie objawów to ja również gdyby nie rosnący mocno brzuszek nie czulabym ciąży zero mdłości itp ale progetseron i utrogestan do 16tyg ciąży brałam.

Spokojnie pierwsze ruchy chyba do 20tc się pojawiają o ile się nie mylę 😃 Ja wyprawkę zaczęłam dopiero w grudniu/styczniu jak wybił mi 7 miesiąc, wcześniej się jakoś bałam

Mam nadzieję Olgik , że szybko się podniesiesz z choroby. Też mam dosyc daleko do szpitala w Poznaniu jakies 50 km zastanawiam sie czy przy koncowce nie przeniosę się do rodziców do Poznania jak Ciebie słucham to faktycznie minie trochę czasu na dojazd. Na samym poczatku tez miałam jakąś drobną infekcję i leczyłam się naturalnymi metodami tylko bo bałam się brać lekarstw. Herbata miód cytryna mleko maselko tylko to mi zostało. Wlasnie mi przypomnialaś moje kolejne obawy. Jestem zaszczepiona druga dawka na COVID i zastaanwiam się czy szczepić się w ciąży czy poczekać. Jeżeli tak to kiedy? Lekarz stwierdził że po 20 tygodniu byłoby bezpieczniej. Również nie mam nic. Lekarz mnie trochę nastraszył jak myśleliśmy że to będzie ciąża 1o1k ale okazało się inaczej na szczęście. Nie kupuje nic nie chce zapeszyć bo cały czas się denerwuje czy wszystko będzie w porządku.

Mam nadzieję Olgik , że szybko się podniesiesz z choroby. Też mam dosyc daleko do szpitala w Poznaniu jakies 50 km zastanawiam sie czy przy koncowce nie przeniosę się do rodziców do Poznania jak Ciebie słucham to faktycznie minie trochę czasu na dojazd. Na samym poczatku tez miałam jakąś drobną infekcję i leczyłam się naturalnymi metodami tylko bo bałam się brać lekarstw. Herbata miód cytryna mleko maselko tylko to mi zostało. Wlasnie mi przypomnialaś moje kolejne obawy. Jestem zaszczepiona druga dawka na COVID i zastaanwiam się czy szczepić się w ciąży czy poczekać. Jeżeli tak to kiedy? Lekarz stwierdził że po 20 tygodniu byłoby bezpieczniej. Również nie mam nic. Lekarz mnie trochę nastraszył jak myśleliśmy że to będzie ciąża 1o1k ale okazało się inaczej na szczęście. Nie kupuje nic nie chce zapeszyć bo cały czas się denerwuje czy wszystko będzie w porządku.
Ja tez długo czekałam z wyprawką. Wszyscy się dziwili ze późno, a ja się po prostu bałam. Ciąże blizniacze są wyższego ryzyka, i bałam się zapeszać

Ja zaszczepiona nie jestem, tak z męże zadecydowaliśmy że w ogóle nie chcemy... zobaczymy w czerwcu jaka będzie sytuacja co rząd wymyśli to tam w Kato może jak mąż zrobi pcra to go na SN i kangurowanie wpuszczą, ale jak nie to trudno. Ja mam zerowe doświadczenie z dziećmi/noworodkami więc boję się jak sobie poradzę sama ale mam nadzieję że opieka położnych będzie super a jak nie to w trójeczkę będziemy razem płakać;p właśnie szukamy szkoły rodzenia ale nie wiem czy w Bielsku czy może przy szpitalu gdzie będę rodzić... wyprawkę myślę pomału robić komcem lutego boję się i za wcześnie zacząć i za długo czekać;p ale pewnie i tak większość ogarnę online;) tak jak piszecie herbatki miod cytryna cebula..czosnek miod imbir itp :D

reklama
Do góry