reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

U mnie 14 tydzień. Mam podobnie zerowe doświadczenie z takimi małymi dziecmi. Ostatnia z rodzeństwa byłam :) Zawsze myślałam że czegoś mi brakuje, że nie mam instynktu macierzyńskiego. Nigdy jakoś małe dzieci mnie nie rozczulały. Starsze to inna sprawa mam z nimi kontakt poniewaz dodatkowo po pracy uczę jeździć konno. Po ślubie też nie tak od razu nam wyszło. Dopiero po zmianie ginekologa zauwazyl że mam problem z tarczycą i dodatkowo jakiś polip. Miesiąc wyregulowaniu hormonów i usunięciu polipa zaszłam w ciąże. A tak 6 lat nic. Też się boję tego wszystko co przede mną szpitala, porodu, opieki w domu. Wszystko jest dla ludzi nie my pierwsze i nie ostatnie. To fakt że pierwsza ciąża i blizniaki to kumulacja :)

reklama
Cześć wszystkim przyszłym mamusiom ;)Chciałabym dołączyć do waszej grupy. Co prawda jesteśmy na początku tej drogi. To 14 tydzień ciąży bliźniaczej jednokosmówkowej dwuowodniowej. ( do 12 tyg lekarz nie mógł dostrzec drugiej) Mam 33 lata i to moja pierwsza ciąża. Gdyby nie to że brzuszek się zaokrąglił to czuje się jakbym nie była w ciąży nic mi nie jest. Zero mdłości i innych przykrych przypadłości.
Witaj. To idziemy łeb w łeb bo ja termin na 7.08

U mnie 2 raz bliźniaki. Mimo wszystko nie kupuje nawet ciuchów ciążowych żeby nie zapeszyć.

Dziewczyny, a macie już kupione wózki??? My się zastanawiamy między Bugaboo a TFK . Co wy wybrałyście i dlaczego taki a nie inny 😀

Dziewczyny, a macie już kupione wózki??? My się zastanawiamy między Bugaboo a TFK . Co wy wybrałyście i dlaczego taki a nie inny 😀
U mnie to też były dwa główne typy 😊Ale jednak kupiłam Bugaboo Donkey. Wydaje mi się jakiś taki lżejszy, mniejszy, zgrabniejszy i łatwiej się go składa.

Witaj. To idziemy łeb w łeb bo ja termin na 7.08

U mnie 2 raz bliźniaki. Mimo wszystko nie kupuje nawet ciuchów ciążowych żeby nie zapeszyć.
Wow drugi raz? Ale mieliście w rodzinie jakieś bliźniaki? U nas niby nikt. Gdzieś u prababci ale dwujajowe. Jak znosiłaś poprzednią ciążę?

U mnie to też były dwa główne typy 😊Ale jednak kupiłam Bugaboo Donkey. Wydaje mi się jakiś taki lżejszy, mniejszy, zgrabniejszy i łatwiej się go składa.
No ja po wizycie w sklepie też bardziej skłaniam się ku temu by kupić Bugaboo. Jakiś taki zgrabniejszy. No ale jeszcze zobaczymy, muszę poczekać aż mąż trochę wolnego będzie miał i trzeba będzie ruszyć na zakupy.

No ja po wizycie w sklepie też bardziej skłaniam się ku temu by kupić Bugaboo. Jakiś taki zgrabniejszy. No ale jeszcze zobaczymy, muszę poczekać aż mąż trochę wolnego będzie miał i trzeba będzie ruszyć na zakupy.
też planuję bugaboo. Jutro jadę sprawdzić, czy wejdzie mi do bagażnika.

Z wyprawki nie mam jeszcze nic. Zupełnie. Z 3 powodów. Będziemy się teraz przeprowadzać, więc kupowanie czegokolwiek nie miało sensu, żeby do wozić z mieszkania do mieszkania. Cały czas mam obawy, że może się skończyć różnie, mimo że to już 24 TC. I nie mam czasu nawet porządnie przestudiować listy ze szkoły rodzenia, mam taki zapieprz w robocie. W poniedziałek ostatni dzień... Wtedy ogarnę się w nowym miejscu i zacznę szukać wyprawkowych rzeczy.

Jeśli chodzi o szczepienie, to ja właśnie pod koniec 14 TC przyjmowałam trzecią dawkę. Pracuję w aptece, więc nie wyobrażam sobie nie zabezpieczyć siebie i bobasów skoro szczepienie jest dostępne. Dla obawiających się, zawsze przytaczam przykład Australii, gdzie ciężarne mają pierwszeństwo do szczepień jako grupa wysokiego ryzyka, razem z pacjentami po przeszczepach, z POChP, itp.

@Karienna jak czytam Twoje wpisy, to jakbym o sobie czytała. Miałam i mam dokładnie takie same obawy :)
Też 1k2o i też bardzo się boję zespołu podkradania. Też się drugi osobnik pokazał dopiero na trzecim badaniu (u mnie w 10 TC). Też pierwsza ciąża i od razu 2 chłopaków 🙈
Łożysko jest na przedniej ścianie. Zaczęłam czuć ruchy około 20 TC dopiero.
Ja aktualnie 24+4 i póki co bez powikłań, jeśli nie liczyć trochę słabszej hemoglobiny

Trzymam kciuki za Ciebie i Twoich chłopaków!! :*

Ale fajnie, że się nas tu jakoś więcej ostatnio zrobiło. 🤗🥰

My dzisiaj po USG 3 trym. Panna 1510 g ułożona główkowo a kawaler 1490 g ułożony miednicowo. Różnica wielkości 1%, więc idą łeb w łeb 🙊 Co ciekawe, towarzystwo zamieniło się miejscami i jak mi lekarz mówi, że widzi tam gdzie była dziewczynka chłopca to już miałam lekki zawał i sto myśli ale jak to?!?!?! 🙈 Na szczęście wszystko się zgadza. Po prostu rodzeństwo takiego psikusa zrobiło. 😅 W kwestii prób wątrobowych i kwasów, jak to lekarz określił "wątroba dostała" luteiną i niestety teraz tak może być, że parametry będą szaleć. Powtarzamy wyniki za tydzień, kontynuuje branie leków i dietka (to najgorsze). A i najważniejsze - szyjka 3,45 cm czyli po odstawieniu luteiny nic się nie stało złego. 😅🥰🎉

Ja w grudniu szczepiłam się 3 dawką, konsultowałam to z ginekologiem, immunologiem i genetykiem. Opinia była jednoznaczna na tak a nawet, że trzeba. Ale wiadomo, że to kwestia indywidualna.

My zdecydowaliśmy się na wózek Valco Snap Duo 🙂, na który ciągle czekamy 🙈.

Ja wyprawkę mam już na wykończeniu. Strach oczywiście był i właściwie jest przy każdej kupowanej rzeczy, ale bałam się też że w pewnym momencie mogę wylądować w szpitalu a jednak chciałam sobie sama to poogarniać w domu a niektóre rzeczy też "namacalnie" kupić. 🙂

Ale fajnie, że się nas tu jakoś więcej ostatnio zrobiło. 🤗🥰

My dzisiaj po USG 3 trym. Panna 1510 g ułożona główkowo a kawaler 1490 g ułożony miednicowo. Różnica wielkości 1%, więc idą łeb w łeb 🙊 Co ciekawe, towarzystwo zamieniło się miejscami i jak mi lekarz mówi, że widzi tam gdzie była dziewczynka chłopca to już miałam lekki zawał i sto myśli ale jak to?!?!?! 🙈 Na szczęście wszystko się zgadza. Po prostu rodzeństwo takiego psikusa zrobiło. 😅 W kwestii prób wątrobowych i kwasów, jak to lekarz określił "wątroba dostała" luteiną i niestety teraz tak może być, że parametry będą szaleć. Powtarzamy wyniki za tydzień, kontynuuje branie leków i dietka (to najgorsze). A i najważniejsze - szyjka 3,45 cm czyli po odstawieniu luteiny nic się nie stało złego. 😅🥰🎉

Ja w grudniu szczepiłam się 3 dawką, konsultowałam to z ginekologiem, immunologiem i genetykiem. Opinia była jednoznaczna na tak a nawet, że trzeba. Ale wiadomo, że to kwestia indywidualna.

My zdecydowaliśmy się na wózek Valco Snap Duo 🙂, na który ciągle czekamy 🙈.

Ja wyprawkę mam już na wykończeniu. Strach oczywiście był i właściwie jest przy każdej kupowanej rzeczy, ale bałam się też że w pewnym momencie mogę wylądować w szpitalu a jednak chciałam sobie sama to poogarniać w domu a niektóre rzeczy też "namacalnie" kupić. 🙂
My z większych rzeczy mamy już foteliki :) Pixele . Ubranek sporo dostałam od znajomych :) coś tam odkupiłam, i trochę nowych . Zastanawiam się tylko czy nie za dużo mam takich w rozmiarze 50-56 . Choć jedne 50 wyglądają jak inne 56 i nie mam pojęcia który rozmiar jest prawidłowy.

reklama
My z większych rzeczy mamy już foteliki :) Pixele . Ubranek sporo dostałam od znajomych :) coś tam odkupiłam, i trochę nowych . Zastanawiam się tylko czy nie za dużo mam takich w rozmiarze 50-56 . Choć jedne 50 wyglądają jak inne 56 i nie mam pojęcia który rozmiar jest prawidłowy.
My też Pixele 🙂 I ubranka też szykuje na 50-56. Plus mam trochę typowo wcześniakowych na wszelki wypadek. 🙂

Do góry