reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
Mi też brzuch strasznie się napina, jak wracam do domu z pracy autobusem to już ledwo siedzę. Po pracy leżę i odpoczywam i tak w kółko. To napięty brzuch trzeba leczyć? Lekarz jakoś to wybada czy to trzeba leczyć? Nie chcę brać leków niepotrzebnie. Lekarz mój jest na urlopie jeszcze tydzień i w sumie mu jeszcze tego nie zgłaszałam. Fajnie, że Ci pomogło. Z tego co czytam, to na wszystkie dolegliwości ciążowe najlepszy jest odpoczynek :)
Ja czułam, że mi się napina od około 16 tygodnia, ale myślałam, że tak po prostu jest, że dzieciaki rosną i to jest takie uczuie.2 tygodnie temu zgłosiłam lekarzowi na wizycie, ale przy badaniu nic nie wyszło więc miałam obserwować czy to napinanie jest częste. I tak się męczyłam, tłumaczyłam sobie, że może z bluźniakami tak to już jest.W końcu miałam dość i jakieś złe przeczucia.Postanowiłam zadzwoić do lekarza, który jest na urlopie i kazał mi zgłosić się do szpitala bo to za długo trwa. Okazało się, że szyjka jest ideana i zamknięta, ale na takie skurcze trzeba brać leki, żeby nie doszło do przedwczesnego porodu no i sporo leżeć. Teraz już wiem, że taki napięty brzuch to nie jest norma i bardzo uważam.

Hej. No to super. Oby teraz było tylko lepiej.[emoji7] [emoji7] I co Ci powiedzieli na temat tego brzucha? Jakie leki dostałaś?
Dzięki:-) Powiedzieli, że są kobiety, które tak już mają. Mam zapisane czopki scopolan, luteinę i duphaston. Wszystkie działają na skurcze, a luteina i duphaston chronią przed ryzykiem poronienia. Widocznie mam jakieś nuedobory progesteronu i dlatego są te skurcze. Trzeba mierzyć szyjkę czy się nie skraca i nie doprowadzać do tego napinania się brzucha, żeby nie doszło do przedwczesnego porodu.Lekarz mnie pocieszył, że jest dużo kobiet, które tak mają a udaje im się donosić ciąże do 36 tygodnia, a nawet urodzić po terminie :-) Teraz jestem spokojniejsza jak nue mam tego napiecia:-) A jak u Ciebie Kochana? Mam nadzieję, że dużo odpoczywasz:-)

Ja czułam, że mi się napina od około 16 tygodnia, ale myślałam, że tak po prostu jest, że dzieciaki rosną i to jest takie uczuie.2 tygodnie temu zgłosiłam lekarzowi na wizycie, ale przy badaniu nic nie wyszło więc miałam obserwować czy to napinanie jest częste. I tak się męczyłam, tłumaczyłam sobie, że może z bluźniakami tak to już jest.W końcu miałam dość i jakieś złe przeczucia.Postanowiłam zadzwoić do lekarza, który jest na urlopie i kazał mi zgłosić się do szpitala bo to za długo trwa. Okazało się, że szyjka jest ideana i zamknięta, ale na takie skurcze trzeba brać leki, żeby nie doszło do przedwczesnego porodu no i sporo leżeć. Teraz już wiem, że taki napięty brzuch to nie jest norma i bardzo uważam.
Dobrze,że to sprawdziłas i wszystko Ok. Ja właśnie coraz częściej tez tak mam z tym napinaniem i twardym brzuszkiem,głównie właśnie po staniu długo czy wysiłku,ale tu w Szwecji to tak się nie cackają i jak się pytam to położna mówi,że wszystko Ok,ze dzieci teraz rosną szybciej itd. Ale jak tak będę miała za czesto to pójdę do lekarza,aby się nie martwić.
Miłego dnia i miękkich brzuszków hehe :-D

Staram się odpoczywać. Codziennie mam luteinę 2 razy, nospę co rano i magnez. Teraz mam siostrę przy sobie, więc trochę mnie odciąża. A za jakieś 5 tygodni prawdopodobnie będzie mąż to już całkiem super [emoji7] Wszystkie sałatki i ogórki na zime już podrobione, więc będzie trochę spokoju.[emoji4] Nadal, gdy dużo chodzę to brzich twardy i takie nieprzyjemnie uczucie rozpierania, ale siadam wtedy, odpoczywam i jest dobrze. Też mam scopolan w domu, ale zupełnie o nim zapomniałam. Wizyta dopiero 9 sierpnia...

Dziewczyny, a jesteście może któraś ubezpieczona w KURSie??

reklama
Dzięki Ola za odpowiedź. Jak będę u lekarza i mi nie przejdzie do tej pory, to to zgłoszę. Ja mam tylko twardnienie i strasznie mi się napina. Jutro biorę dzień wolnego, żeby odpoczywać :) To moja pierwsza ciąża i nie wiem co jest normalne, a co nie. Myślę, że może za bardzo się wczuwam, ale jak się nie wczuwać jak brzuch twardy i ciężko siedzieć i się ruszać.

Do góry