reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Jak na razie nie jest tak źle! W pierwszym trymestrze latałam w nocy po trzy razy do toalety, od ostatniego tygodnia jakos sie uspokoilo i wstaję tylko raz, jednak na każda zmiane pozycji sie wybudzam... Myślę, ze to jeszcze nic w porównaniu z tym co Nas czeka :-D

Mam identycznie i też myślę, że to dopiero początek :)

reklama
Papagena obeszło się bez TTTS-u? Jestem co 2, 2,5 tygodnia na wizytach mój gin dmucha na zimne żeby tylko ten cholerny ttts sie nie pojawił :-(

Jak na razie nie jest tak źle! W pierwszym trymestrze latałam w nocy po trzy razy do toalety, od ostatniego tygodnia jakos sie uspokoilo i wstaję tylko raz, jednak na każda zmiane pozycji sie wybudzam... Myślę, ze to jeszcze nic w porównaniu z tym co Nas czeka :-D
Witaj Anitka:)
Niekoniecznie musi być aż tak źle z tym wstawaniem. Ja do tej pory wytrzymuję całą noc bez wstawania do toalety, a to już 35 tc zaraz się skończy. Za to często, zupełnie bez powodu, budzę się tak koło 3-4 nad ranem i koniec spania. Widocznie organizm przygotowuje się na to, co go niedługo czeka;)
Ja ma ciążę dwuowodniową dwukosmówkową i też 2 chłopców:D
Życzę Ci spokojnego przebiegu ciąży.

Anitka, u mnie nie było żadnych objawów ani ttts ani sjurg (choć ostatnio zaczęły się rozjeżdżać wagowo coraz bardziej).
Dobrze, że masz częste wizyty (ja na tym etapie miałam co 3 tygodnie plus jedno genetyczne wypadło po drodze) i że lekarz trzyma rękę na pulsie, bo tak trzeba. Ale wszyscy lekarze, którzy badali moje dzieci mówili, że jasne, jest to poważne zagrożenie i trzeba kontrolować, czy nie występuje, ale żeby tego aż tak nie demonizować, bo po pierwsze to nie jest tak, że jak ciąża jest jednokosmówkowa, to z automatu występuje ttts, a po drugie to jedno z wielu zagrożeń, które lekarze kontrolują. Tak samo istotne są przepływy, stosunek wagi maluszków, ilość wód płodowych i pewnie tysiąc innych spraw o jakich nie mamy pojęcia...
A po 24 albo 26 tygodniu podobno można już odetchnąć, bo gdyby do tej pory ttts miał wystąpić, to by już wystąpił, pomyśl sobie, że jeszcze tylko kilka wizyt i wyjdziesz z tego okresu zagrożenia.
Więc głowa do góry, absolutnie nie stresuj się tym, że coś będzie nie tak i nie chodź na wizyty z myślą o ttts, ale ciesz się maluchami ;)

Kalinka, jak Ty to robisz, ja ostatnio chyba co noc 5 razy wstaję :D

Dziękuję dziewczyny za słowa otuchy :-) Powiem szczerze, ze to forum to dla mnie zbawienie, zawsze w chwilach kryzysu (a hormony szaleją) można się choć trochę tu wygadać i pouzalac nad sobą ;-)

Anitka, u mnie nie było żadnych objawów ani ttts ani sjurg (choć ostatnio zaczęły się rozjeżdżać wagowo coraz bardziej).

A po 24 albo 26 tygodniu podobno można już odetchnąć, bo gdyby do tej pory ttts miał wystąpić, to by już wystąpił, pomyśl sobie, że jeszcze tylko kilka wizyt i wyjdziesz z tego okresu zagrożenia.
Więc głowa do góry, absolutnie nie stresuj się tym, że coś będzie nie tak i nie chodź na wizyty z myślą o ttts, ale ciesz się maluchami ;)
U mnie sprawy przybrały inny obrót w 28 tygodniu.
Na wizycie lekarz powiedział, że właśnie po 28 mogą się pojawić jakieś cuda niewidy i kilka dni później na usg okazało się, że jest mało i wielowodzie, czyli 1 stopień ttts.Przepływy i inne kwestie ok. No ale i tak dzidzie wyskoczyły w niecałym 30 tygodniu. Co prawda rozbieżności w wadze były od początku, ale to nie świadczy o ttts.
Życzę wam dziewczyny, żeby obyło się bez żadnych nieprzyjemności i niespodzianek.

Co di sikania, to ja miałam noce, że co godzinę wstawałam na siku.

Cześć dziewczyny, ja w poniedziałek idę na pierwsze badanie genetyczne. Zrobiłam badanie TSH i wyszło za niskie. Wynik 0,037 przy normach 0,27 - 4,2 µIU/ml. Chciałabym do poniedziałku zrobić wszystkie potrzebne badania, żeby już na wizycie móc ocenić czy to b. poważne czy nie. Z tego co wyczytałam to kontrolnie trzeba dodatkowo zrobić badania ft3, ft4. Czy ktoś może zna temat i wie czy jeszcze jakieś badania powinnam wykonać?
Do poniedziałku to chyba jajo zniosę z nerwów :/

reklama
U mnie sprawy przybrały inny obrót w 28 tygodniu.
Na wizycie lekarz powiedział, że właśnie po 28 mogą się pojawić jakieś cuda niewidy i kilka dni później na usg okazało się, że jest mało i wielowodzie, czyli 1 stopień ttts.Przepływy i inne kwestie ok. No ale i tak dzidzie wyskoczyły w niecałym 30 tygodniu. Co prawda rozbieżności w wadze były od początku, ale to nie świadczy o ttts.

Tak, ja miałam na myśli, że wg mojego lekarza po tym 26 tygodniu rzadko kiedy się ujawnia ttts jeśli wcześniej nie było objawów. No ale przychodzi wtedy czas na inne "atrakcje", które mogą się przydarzyć, niestety nie jest tak, że to już bezpieczny etap. Ale tak czy tak trzeba z jednej strony znać zagrożenia, a z drugiej być dobrej myśli ;)

Do góry