reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Ktos napisal, ze ciaza bliźniaczą to patologia. Bzdura. To po prostu nie jest ciąża fizjologiczna.

Ja swoja ciążę prowadziłam u wiejskiego ginekologa, u którego bliźnięta pojawiają sie raz-dwa razy w roku. Dostawałam wszystkie skierowania, również nadprogramowe typu genetyczne, choc nie miałam wskazań. Za każdym razem badano mi szyjkę, dzieci, przepływy. Gdy szyjka sie skróciła i pojawiło sie rozwarcie zostałam wyslana do szpitala. Gdybym miała jednokosmowkowa zastanowiłabym sie nad innym lekarzem, ale z mojej byłam zadowolona.

Rodziłam w szpitalu o II stopniu referencyjności - zalecany jest w nim poród po 32tc.

Kiedy miałam duży brzuch spotykałam sie z uprzejmością,ludzie przepuszczali mnie w kolejkach. Nie miałam niemiłych epizodów
Widzę ze mamy podobne zdanie w tym temacie... [emoji2]

Byłam na tym echo...
Obie córki maja ogniska hiperechogenne ale nie wykazujące wad i patologii serca...
A jedną ma dysproporcje serca z przewagą dla komory prawej ale nie wielka do kontroli w 32 tyg.

Ciąża nie "patologiczna" a rozwijająca się książkowo [emoji4] dziewczynki maja po 935 gram I 827 gram .. także spoko...

Różnica nadal kilku dni między nimi.
Obróciły się i obie główkowo ułożone...ale to jeszcze się może zmienić...

eiktkw7i1lgslap3.png

reklama
Patuska te ogniska hiperechogenne wyszły Ci z badania połówkowego tak?

Co do laktatorów mam po pierwszej ciąży elektryczny i ręczny z avent'a i mnie nie zawiódł. Mam zamiar karmic pierscią, więc na pewno się przydadzą do pobudzania laktacji.

Tak ja napisałam cytując lekarza (w dodatku nie jednego a trzech ) ze ciąża bliźniacza to ciąża patologiczna. Ale nie bardzo rozumiem czemu się czepiacie tego stwierdzenia. Chodzi tylko o to ze ciąża bliźniacza nie zależnie jakiego typu, nie jest ciąża naturalna i zasługuje na inne traktowanie i uwqzniejsza obserwacje. I tylko tyle.
A jeżeli rozwija się prawidłowo to tylko się cieszyć ale pamiętajcie że nasze ciążę obarczone są ryzykiem na każdym jej etapie i chcąc nie chcąc ryzyko to jest większe niż w ciąży pojedynczej - a i te nie są zawsze idealne.

A laktator medela - elektryczny jest naprawdę dobry, ale w przypadku delikatnych sutkow potrafi na początku (niestety później tez) przysporzyć wiele bólu.

Ewka_111 mój lekarz tez powtarza ze to ciąża patologiczna. Staram się o tym nie myśleć jeszcze ale każdy lekarz z którym się widziałam mówi ze to nie jest zwykły stan. I to pomimo iż ja mam ten łatwiejszy bo dwujajowe stan. :(

Napisane na GT-I9305 w aplikacji Forum BabyBoom

Patuska te ogniska hiperechogenne wyszły Ci z badania połówkowego tak?

Co do laktatorów mam po pierwszej ciąży elektryczny i ręczny z avent'a i mnie nie zawiódł. Mam zamiar karmic pierscią, więc na pewno się przydadzą do pobudzania laktacji.
Dopiero tydzień temu. Na połowkowym było czysto...

Lekarz podejrzewa ze mogłam przejść infekcje i stad te ogniska...

Będę się czepiać stwierdzenia patologiczna bo dla mnie patologia to jakaś choroba bądź wada.

eiktkw7i1lgslap3.png

Znaczenie słowa patologia to choroba ale również i nieprawidłowość, a ciąża bliźniacza jest taka nieprawidłowościa....

Ech.... ok to bez znaczenia... każdy i tak uważa co chce - nie będę się tutaj kłócić.

Ale zgadzam się z opinią iż nie jest to normalny stan rzeczy. Ciąża bliźniacza jest inna niż pojedyncza, stwierdzam to z własnego doświadczenia pomimo tego, że moja obecna ciąża przebiega bez jakichkolwiek komplikacji.

Znaczenie słowa patologia to choroba ale również i nieprawidłowość, a ciąża bliźniacza jest taka nieprawidłowościa....

Ech.... ok to bez znaczenia... każdy i tak uważa co chce - nie będę się tutaj kłócić.

Ale zgadzam się z opinią iż nie jest to normalny stan rzeczy. Ciąża bliźniacza jest inna niż pojedyncza, stwierdzam to z własnego doświadczenia pomimo tego, że moja obecna ciąża przebiega bez jakichkolwiek komplikacji.

Zgadzam sie z Tobą i moja lekarka miała takie samo zdanie.

reklama
Do góry