reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Mi lekarz cały czas mówił ze dostane sterydy tylko wówczas kiedy zajdzie taka potrzeba, a ze się z lekka przestraszył podczas poniedziałkowego badania to kazał mi je wziąć od razu. Choć ja I tak twierdzę że nie urodze wcześniej jak po drugiej połowie maja a nawet na początku czerwca ;) wiec głowy do gory ;)

reklama
Hej dziewczyny. Mam pytanie ile przytylyscie i w jakim tygodniu jestescie ? Ja przytyłam 6 i jestem w 19t2d
Wydaje mi sie ze to troche za dużo :(

Matko, chwilę mnie nie było, a tu tyle się wydarzyło! Dziewczyny, dacie radę, wierzę w Was i oczywiscie cały czas zaciskam kciuki za pomyślny obrót spraw.

Ewka, wiem że przy 2 brzdącach w domu to dość trudne, ale staraj się każdą wolną chwilę spędzać na leżąco. Zresztą co ja Ci tu będę gadać, sama dobrze wiesz :wink:Swoją drogą, całkiem wesoła gromadka Ci się szykuje:-D Super, zawsze marzyłam o takiej sporej rodzince.

Patuska, kiedy masz to echo serduszek?

U mnie w miarę ok. Głównie leżę, choć sporo wysiłku mnie to kosztuje, bo na dłuższą metę to bardzo męczące zajęcie i wszystko człowieka boli. Ale dla moich chłopaków wszystko:biggrin2: Plamienie ustało na szczęście, ale lekarze nastraszyli mnie porządnie tym moim łożyskiem, więc adrenalina nadal jest. Moi synalkowie za to w świetnej formie, odkryli nową zabawę- kopią się nawzajem i nie mogę się nadziwić, ile takie maleństwa mają siły :-D

Kalinka w czwartek 21 kwietnia.

Jestem zła bo takie badania powinny być refundowane a tu okazuje się ze nie jest i 400 zł musze zapłacić i jeszcze droga do Łodzi a już miałam odłożone na cześć wyprawki. A finanse od początku roku od śmierci ojca masakra nie możemy jakoś się odbić od tych kosztów z pochówkiem ale trudno najwyżej ja będę w szpitalu a mąż będzie latał po sklepach i kupował wszystko na ostatnią chwilę. Maluchy najważniejsze!

Mamadla2 ja mam końcówkę 26 tyg i 16 kilo na plusie...chociaż nie widać [emoji2]
Waga dla bliźniąt jest inna...ja w 20 tygodniu miałam dyche na plusie wiec nie martw się. 20 kilo lekka ręką można przytyć przy dwójce... ale zależy dużo od przemiany materii inne więcej tyja inne mniej... inne są wysokie niskie grube chude sprzed ciąża... dużo czynników ma wpływ na wagę. Wiec póki lekarz nie mówi ze jest za dużo to się nie denerwuj.

eiktkw7i1lgslap3.png

@patuska dziękuje za odpowiedz i pocieszenie :)
Mam nadzieje ze uda mi sie to wszystko pozniej szybko zrzucić. Najbardziej obawiam sie tego brzucha. Czy wchłonie sie czy nie bedzie rozstępów. Niby głupoty ale jednak..

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny. Mam pytanie ile przytylyscie i w jakim tygodniu jestescie ? Ja przytyłam 6 i jestem w 19t2d
Wydaje mi sie ze to troche za dużo :(
Ja przytyłam 9 kg, ale nie czuję, że przytyłam "tłuszczowo".
Sprawdzam sobie co jakiś czas wagę z tym kalkulatorkiem i wg niego jestem w normie :)

Link do: Kalkulator BMI w ciąży

A rozstępów dostałam o dziwo nie na brzuchu, ale na biuście, tak po piersią. Niewielkich kilka kreseczek na 1 cm, także biedy nie ma ;)

Ewcia, miło się wyspać w końcu, fajnie, że się udało! :) teraz leż i odpoczywaj dalej aż do znudzenia.

Ja kończę 26 tydzień i przytyłam 11kg, do trzeciego miesiąca tyłam symbolicznie, za to w drugim trymestrze skoczyło, że hej. Poza samym brzuchem mocno w udach i pupie, ale przy moim niskim wzroście to normalne, bo gdzieś musiało się odłożyć. Nie powiem, że mnie to cieszy i że nie myślę o tym, co będzie potem, ale też nie można przesadzać. Jak mi się zrobią rozstępy, to się zrobią, pewnie popłaczę nad tym trochę, ale co na to poradzę? Będę gruba po ciąży, to będę, też się nie cieszę, ale są ważniejsze rzeczy. Może kiedyś przyjdzie czas i na to, żeby się zająć sobą w tym względzie, jak już trochę opanuję sytuację z maluchami. Ewa mądrze o tym pisała kilka stron temu.
Z resztą wszystkie moje koleżanki, któe mają bliźnięta wyglądają jak szczypiorki i mówią, że cały nadmiar kilogramów spaliły w ciągu kilku tygodni lub miesięcy, bo przy bliźniakach zwyczajnie nie ma kiedy odpoczywać i to robi swoje. Także taką nieśmiałą nadzieję mam, że może to choć częściowo prawda ;)
Mąż już mówi, że będzie pilnował, żebym wróciła do biegania, bo widzi, że mi tego brakuje bardzo. I obiecuje, że on się będzie przechadzał z wózkiem, a ja będę biegać, ale szkoda, że po cesarce to nie takie natychmiastowe, więc pewnie dopiero na przyszłą wiosnę taki układ będzie możliwy. W zimie u nas strach biegać ze względu na smog.

U mnie wczoraj cały dzień brzuch twardniał, przesadziłam dzień wcześniej ze spacerami, zakupami i krzątaniem w domu. Od wczoraj sobie leżę, przysypiam co chwilę, wstaję tylko po jedzenie i do łazienki i jest dużo lepiej, choć z kolei kręgosłup nie lubi takiego lenistwa. Może zaszaleję i wyjdę posiedzieć z książką na balkonie teraz, bo się ładnie rozpogodziło :D

Mamadla2 ja w 30 tyg miałam ponad 16 a odkąd wprowadziłam dietę bezcukrowej zgubiłam 2 kg wiec teraz mam 14 na plusie. Ale szybko bo chyba w 20 tyg miałam 10 na plusie potem jakoś tak leciały te kg ale już trochę wolniej. Zobaczymy ile mi się do końca uzbiera. Dziś upieklam sobie blachę ciasta drożdżowego na mace pełnoziarnistej, z 1/4 ilości tłuszczu i na stewii a nie cukrze - wiec jutro będę miała te 2 kg z powrotem :p

Oj tak! powiem ze po dwóch nocach totalnie nie przespanych ta dzisiejsza noc gdzie tylko dwa razy szłam siku była jak zbawienie ;)

A brzuch...hmm... trudno powiedzieć czy nam się powciągają - na pewno nie tak od razu. Warto na pewno smarować od poczatku i zainwestować w pasy ściągające. A co do kg -dziewczyny dietę można zawsze wprowadzić. Trochę samodyscypliny i ćwiczeń i wszystko da się osiągnąć ;)

reklama
Mamadla2 ja w 30 tyg miałam ponad 16 a odkąd wprowadziłam dietę bezcukrowej zgubiłam 2 kg wiec teraz mam 14 na plusie. Ale szybko bo chyba w 20 tyg miałam 10 na plusie potem jakoś tak leciały te kg ale już trochę wolniej. Zobaczymy ile mi się do końca uzbiera. Dziś upieklam sobie blachę ciasta drożdżowego na mace pełnoziarnistej, z 1/4 ilości tłuszczu i na stewii a nie cukrze - wiec jutro będę miała te 2 kg z powrotem :p

Oj tak! powiem ze po dwóch nocach totalnie nie przespanych ta dzisiejsza noc gdzie tylko dwa razy szłam siku była jak zbawienie ;)

A brzuch...hmm... trudno powiedzieć czy nam się powciągają - na pewno nie tak od razu. Warto na pewno smarować od poczatku i zainwestować w pasy ściągające. A co do kg -dziewczyny dietę można zawsze wprowadzić. Trochę samodyscypliny i ćwiczeń i wszystko da się osiągnąć ;)

A gdzie mozna kupic takie pasy?

Do góry