reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Napiszcie proszę o co chodzi z tym twardnieniem brzucha? Mi robi się twardy ale tylko na wieczór, wydaje mi się to normalne (raczej od jedzenia). Na co powinnam zwracać uwagę niepokojącego z tym twardnieniem?
Mi twardnieje wieczorem w nocy jak wa szybko zmienię pozycję. Jak długo chodzę to tez albo siedzę. Ale to są dwu trzy sekundowe twardnienia... niby nie powinno być ich więcej niż 10 na dobę ale po 20 tc zaczynają się0skurcze braxtona wiec myślę że póki nie boli nie twardnieje na bardzo długo i nic złego się nie dzieje to ok.

Mi lekarz kazał dużo leżeć żeby za często nie twardnial.

Maluchy mam położone bardzo nisko i Hania uciska mi głową na pęcherz to twardnieje tez często

cd9bkw7ipg9p1hdb.png

reklama
Najważniejsze aby twardnienie nie pojawiało się często i nie było przy tym bólów brzucha. Odpoczynek nospa i magnez u mnie akurat pomogły. Odkąd zwolniłam obroty czuje się dobrze. Mi lekarka kazała iść nawet z pierdołą do szpitala, jeśli tylko mnie coś niepokoi. Lepiej iść wg niej na darmo, żeby przebadali i poobserwowali niż miałoby się coś złego dziać. Nigdy nie wiadomo właśnie kiedy zacznie się skracać szyjka.

Dziewczyny czy lekarze kazali Wam zażywac większe dawki kwasu foliowego ?Mi lekarka nic na ten temat nie mówiła, a gdzieś czytałam, że w ciąży bliźniaczej może być większe zapotrzebowanie.

Iguana to chyba zależy od wyników, tak mi się wydaje.

Ostatnio wyczytałam że kiwi jest bardzo fajnym owocem że jeden dojrzały owoc dostarcza dziennego zapotrzebowania na wit.C, poza tym zawiera kwas foliowy i ułatwia wypróżnienia :D kiwi zbawienne w ciąży :)

Mam pytanko bo zrobiła mi się kurzajka na palcu i próbowałam ją zamrażać Wartixem ale nie pomaga, macie coś skutecznego?

Ja brałam normalna dawkę kwasu. Teraz mam żelazo z kwasem foliowym...ale to małe ilości.

Kiwi jest super przy braniu żelaza. No i witamin dużo ☺

Właśnie najważniejsze żeby bolu brzucha przy napinaniu nie było i broń Boże plamien...
Częste napinanie to może być objaw skracania się szyjki...ja mam peesar założony od kilku tyg wiec nie wiem. Bo założony miałam na 4 cm szyjkę...wiec tu nie wiem bo w razie coś jestem zabezpieczona.

A i jeszcze jedno... Czasami jest tak ze brzuch się napina bo dzieci się kręcą to jest normalne...

cd9bkw7ipg9p1hdb.png

Ja niestety jestem tym wyjątkiem potwierdzsjacym regułę, nie miałam żadnego bólu brzucha tylko mi się napinal bezboleśnie a jak się położyłam to mijalo a szyjka się skrucila do 1, 3 w środę a potem zrobiło się rozwarcie.

Ja mam szew założony to się zakłada na sali operacyjnej w znieczuleniu. Miałam założony w 27 tygodniu i to na ostatnią chwilę ponieważ po 72 godzinach pod kroplowkami i na antybiotykach i strerydach szyjka miała 1 cm i ordynator podjà taką decyzję chociaż ledwo się podobno kwaligikowalam bo zaklads się to przy dłuższej szyjce i niższej ciąży ale gdyby nie szew to by mnie do końca ciąży nie wypuścili ze szpitala

reklama
Do góry