reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
Kachna po 1h mialam 188 (norma jest chyba do 180), a po 2h 155 (norma chyba 140), jestem juz po wizycie w poradni cukrzycowej, narazie musze odstawic cukry w czystej postaci, slodycze i slodzone soki.pozatym wszystko narazie dozwolone.lekarz mowil mi ze w ciazy blizniaczej jest z ta cukrzyca troche inaczej niz pojedynczej bo nie moga tez dzieci za malo przybierac.od czwartku robie badania glukometrem po kazdym jedzeniu i raczej nie mieszcze sie w normach wiec pewnie bede dalej odstawiac inne cukry, nie wiem moze owoce, biale pieczywo.w czwartek zobacze jak urosly na usg a za 2 tyg znowu poradnia cukrz. Troche zawracania glowy z ta dieta ale dla bąbelkow WSZYSTKO!

Troche dziwny ten lekarz. To od cukrow tylko dzieci na wadze przybirają? Mam nadzieje, ze w poradni cie troche lepiej poinformuja.
Nie mozna bagatelizowac cukrzycy w ciazy, nawet w blizniaczej, a moze szczegolnie w blizniaczj, ktora jest zagrozona porodem przedwczesnym. Mierz sobie poziom glukozy i patrz. JAk wyniki sa za wysokie czyli po 1h powyzej 120 to sie ograniczaj. NA stronie szpitala na Karowej jest taka rozpiska, przykladowy jadlospis na 2 tgodnie. Nieprzestrzeganie cukrzycy moze doprowadzic, ze dzieci beda za bardzo przybierac na masie, macica nie wytrzyma takiego obciazenia i urodzisz za wczesnie. Grunt, zeby donosic, waga ma drugorzedne znaczenie Dzieci musza same oddchac, miec odruch ssania. Poczytaj sobie, popytaj. Twoj lekarz troche dziwne ma podejscie, jak dla mnie.

Do tej pory przeziębienia mnie jakoś omijały mam nadzieje, że nadal tak będzie chociaż męża coś łapie ale jest odizokowany. Ostatnio coś brzuch mi czesto twardnieje ale nie nie boli, nie wiem czy to te skurcze Brakstona? Jutro mam wizytę to się okarze czy wszystko jest dobrze.

No właśnie mojego męża też coś łapie i chyba będzie się musiał przeprowadzić do drugiego pokoju :) słyszałam że Tantum verde jest bezpieczne w ciąży ?

U mnie wszyscy chorzy już byli, tylko mnie ominęło. Gardło mnie jedynie ciut drapało, ale samo przeszło. Jak czułam, że może się coś wykluć to szybciutko jadłam czosnek i zawsze pomogło. Macie czasem takie dni, gdy martwicie się aby donosić ciążę jak najdłużej? Czasem nachodzą mnie różne obawy tego typu :( Ale musi byc dobrze prawda ? :)

Ostatnia edycja:
Mnie też delikatnie drapie i wolę wcześniej reagować :)
A co do obaw to chyba każda tak ma ja teraz więcej leżę bo mi lekarz kazał i luteinę dostałam dopochwowo mam nadzieję że będzie wszystko ok, musi być :) kolejną wizytę mam 14.03 już nie mogę się doczekać lubię podglądać nasze bąbelki :)

reklama
Straszne te myśli są. Jeszcze jak na złość co rusz słyszę o porodach wcześniaków, o tym, że nie przeżyły no co rusz coś :-( w pierwszej ciąży widziałam co chwile dzieci z zespołem downa albo upośledzone w inny sposób. Strasznie można się wkręcić :-( pierwsze co zrobiłam jak urodziłam córcię to patrzyłam na jej buzię czy nie ma zespołu downa.teraz mam już tak duży brzuch jak w poprzedniej ciąży w 8 miesiącu. Jestem niska i ruchy czułam juz pod samą piersią. Nie wiem jak te moje bąbelki się zmieszczą. Czasem głupoty do głowy przychodzą. Sorki musiałam się wygadac.

Do góry