reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Olusiu,ogolnie to dobrze sie czuje tylko krocze ciagnie i dziwnie chodze:p
Wczoraj mnie wypisali,ale grubo po 21.00 bylam na IP i na oddziale,z powodu "niewielkich rozowych plamien",zbadali,zrobili usg przez brzuch i ktg,nic nie widac.Wrocilam do domu przed 23.00.
Po toalecie mam uzywac chusteczek do higieny intymnej zeby nie podrazniac papierem.
Po Wielkanocy klade sie do szpitala,wiem ze maja wczesniej zrobic ciecie ale dokladnie to nie wiem kiedy.

Olusiu,a co u Ciebie,Jup odezwij sie.

Witaj Aga.

Ostatnia edycja:
reklama
Dominika
To masz przygody...! , dobrze,ze nic niedobrego..
Ja dziś jadę na wizytę ale dopiero wieczorem,
poki co leze , czesto twardnienia ,ostatnio coś lubi być w nocy twardy brzuch.
Małe rozpychaja się mocno.

Aga
Ja nie znam sie na tych rozwarciach,wiec się nie wypowiem,ale czasem zagladaja tu mamy niemowlaczkowe to napewno maja wieksza wiedzę.

Wszystko inne super u Ciebie więc na moje proste rozumowanie nie powinno byc problemu ;-)

Aga_82 jak na ten tydzien ciazy to maluszki ladnie waza, moje tyle nie wazyly na tym etapie ciazy...:tak:

Dominika... w czwartek mialam KTG, potem kroplowke z magnezem i nospa bo mam skurcze nog, rak od dawna, biore leki ale jakos malo na mnie dzialaja, a kroplowka lepiej, na ktg wychodzily pojedyncze skurcze wahające sie od 20-60 i to co jakis czas... rozwarcia brak, szyjka 25 mm
Uuuu wypisali ciebie do domku i jakies plamienie powrocilo... mam nadzieje ze juz lepiej sie czujesz... dobrze ze w domu jestes...lez duzo, odpoczywaj, ja przelezalam kilka tyg bo szyjka mi sie skracala...bierzesz lutke i fragmin? dzis mam znow KTG i zobaczymy jak wyjdzie badanie...

Jestem w szpitalu,rozwarcie na 1 cm,
Maluchy waza po około 2100 gr.
Mam magnez podpięty i leże.

darunia0712 a ktory masz tc ze maluszki juz takie duze? moje ostatnio na USG wazyly po 2400 i 2270 a moj teraz tc to 36t5d... wiec bardzo duze chyba nie beda..teraz nie wiem ile maja... moze podczas KTG w pon zrobi mi ginek usg by zobaczyc co i jak

Jup skad ja to znam, magnez i kroplowki z lezeniem.... masakra.. ale dasz rade! musisz! maluszki juz ladnie waza....;-)

Olusia,u Ciebie juz ladny tydzien ciazy;)
Biore luteine,mgb6,nospe,kwas foliowy (euthyrox i acard tez).
Jak lezalam w szpitalu to tez mialam pojedyncze skurcze,ale najwiecej do 40,ale nic nie czulam.Szyjka sie trzyma.
Co to jest fragmin?
Co do wagi istnieje margines bledu,moje corcie w czwartek po usg waza 1836 i 1931g.
We wtorek mam usg w stolicy,zobaczymy ile tam im wyjdzie wagowo.

Jup,3maj sie,jeszcze conajmniej 2-3tyg.zeby dzieciaczki w brzuchu posiedzialy;) a sterydy podali Ci?
Mi teraz po ostaynim pobycie w szpitalu,powiedzieli ze bliznieta szybciej sie rozwijaja od dzieci z pojedynczych ciaz,i jest bezpieczniej bo jestem po sterydach,ale wiadomo kazdy dzien sie liczy.
Bedzie dobrze,musi byc!;)

Dominika ja biore lutke, nospe, magnez, femiobion 2, acard bralam ale odstawilam juz, oraz fragmin... fragmin to p/ zakrzepowe by nie bylo jakis skrzepow i byly dobre przeplywy... biore od punkcji :tak:trzymam kciuki za wizyte....

ja po dzisiejszym ktg skurcze nie wielkie, kolejne ktg w poniedzialek... za kazdym razem jak jade do szpitala na ktg to biore torbe, gdybym musiala zostac na oddziale...

Ty dostalas sterydy ze wzgledu na rozwarcie?

darunia0712 a to ladnie wazyly twoje maluszki w 36tc.. no moje raczej do 3 kg nie dociągną...ale najwazniejsze ze sa zdrowe!;-)

reklama
Olusia i Darunia: ja się nie sugeruję tak bardzo wymiarami z USG, 3 tygodnie wcześniej maluchy (32tc) ważyły odpowiednio 2180 i 2140, tydzień temu (34tc) 2200 i 2500. Widziałam, jak lekarz zaznacza kursorem poszczególne części ciała i wystarczy przesunięcie rzędu 1-2mm a wynik robi się mylny. Zresztą wiem z doświadczenia swojego (mam już 5letniego syna) i wielu mam, które się przewinęły przez oddział (leżę już 5 tydzień na patologii), że maszyna może mieć margines błędu 400-500gr.
Olusia: właśnie pod koniec dzieciaczki najbardziej przybierają na wadze :) zdaje się, że od 34 ciałka zaczynają nabierać tłuszczyku :) :-)
Darunia: urodziłaś w skończonym w 36tc? Waga z USG przed porodem bardzo się myliła z rzeczywistą?
Jup: leżysz z powodu skurczów czy rozwarcia? Które z rozwarć masz? Wieloródka ma prawo mieć wewnętrzne. Znam też kobiety, które z rozwarciami donosiły ciąże do końca, więc głowa do góry! :tak:

W poniedziałek mam ocenę szyjki i jeśli wynik okaże się pomyślny, rozważam wyjście ze szpitala na własną prośbę. Generalnie przez 5 tygodni leżenia nic się nie zmieniło - najpierw straszyli przedwczesnym porodem, potem kazali trzymać się do 32, następnie do 34, teraz do 36 a wczoraj ordynator zaczął bąkać o 37. Dostaję takie leki, jakie mogę brać w domu (aspargin i duphaston) a przyznam, że mam już zrytą psychikę, dziecka nie widziałam od ponad miesiąca, oglądam problemy innych mam - słowem wolę leżeć w domu. Jestem już na takim etapie ciąży, że poród nie będzie zagrożeniem. A wiadomo, co w domu to w domu :)

Do góry