reklama
jup- swedzaca skora to norma bo sie rozchozi, do tego piszesz, e jest sucha- smarujesz kremami, oliwkami? Ja sie smarowalam oliwka Babydream fur mama prawie non-stop w pewnym momencie bo czulam jak mi sie skora naciaga.
Ale cholestaza jest niebezpieczna wiec warto uwazac. Choc wydaje mi sie, ze pryz cholestazie to swedzenie jest nieznosne, non stop swdzi i to wszsytko wlacznie z dlonm i stopami. ale moze mama sie wypowie bo ona polozna to poewnie wie lepiej.
Ale cholestaza jest niebezpieczna wiec warto uwazac. Choc wydaje mi sie, ze pryz cholestazie to swedzenie jest nieznosne, non stop swdzi i to wszsytko wlacznie z dlonm i stopami. ale moze mama sie wypowie bo ona polozna to poewnie wie lepiej.
Ja dziewczyny tez po cholestazie objawia się silnym swedzeniem a zaczyna się od dłoni i stóp a potem juz cale cialo, u mnie było nie do wytrzymania,zwłaszcza wieczorem to chodzilam ze szczotką do wlosow aspat alat zrobilam sama bo lekarka mi kazała do dermatologa iść ale wymusilam jeszcze poziom bilirubiny bo to jest tez ważne... .i po tym badaniu od razu szpital
papryczka_
Fanka BB :)
Bylam dzis na usg,szyjka skrocila sie z 40mm na 28mm,dostalam skierowanie na IP na patologie ciazy w celu podania sterydow na rozwoj pluc u coreczek,wagowo sa 1300g i 1100g.Poczekalam na izbie ponad 2godz.tylko po to zeby sie dowiedziec ze nie ma miejsca i zebym przyjechala jutro,ewentualnie szukac innego szpitala,bo nie jest powiedziane ze jutro sie miejsce znajdzie.Pojechalismy do innego szpitala,tam tez 2-2,5godz.spedzilam zeby sie dowiedziec,ze nie przyjma mnie,zbadali mnie zrobili usg i im szyjka po usg wyszla 35-38mm.Czy to mozliwe zeby sie skracala i wydluzala..?W dodatku 28mm to duzo i czy tak czy tak to na ta chwile jest dobrze,oni nie sa w stanie powiedziec co bedzie za kilka godz.dni czy tyg.jak cos to mam przyjezdzac,ale mam 100km...
Czy to prawda,ze sterydy podaje sie tylko raz i ze dzialaja jedynie przez 2tygodnie?
Czy to prawda,ze sterydy podaje sie tylko raz i ze dzialaja jedynie przez 2tygodnie?
Dominika sterydy podaje się w dwóch seriach w odstępach 24h i nie ma potrzeby ich podawać ponownie. Sterydy przyspieszają rozwój płuc maluszków i jest to jednorazowa aplikacja. Co do szyjki mój gin mówił mi ze to jest mięsień i jak każdy może się wydłuża i skracać, nie ma reguły.
Trzymam kciuki żeby wszystko się uformowalo
Trzymam kciuki żeby wszystko się uformowalo
jup
Dominika u mnie krotsza szyjka i nie bylo mowy o szpitalu i strydach.Dopiero jakby bylo 20 mm.
Fakt,że żyje trochę w strachu bez tego zabezpieczenia. ..
Współczuję czekania na IP i trzymam kciuki żeby bylo dobrze i szyjka trzymała.
Duże dziewczynki !!
Fakt,że żyje trochę w strachu bez tego zabezpieczenia. ..
Współczuję czekania na IP i trzymam kciuki żeby bylo dobrze i szyjka trzymała.
Duże dziewczynki !!
papryczka_
Ewe505,tak mi powiedziala gin w drugim szpitalu,ze sterydy podaje sie raz,ze dzialaja one przez 2tyg.i trzeba odpowiednio trafic z ich podaniem,dka mnie to dziwne bo pozniej niby co?Cofa sie to ich dzialanie..
Tak mnie wczoraj zmartwili i zdenerwowali,ponad 12h bylam na nogach,kursowanie i czekanie w szpitalach.
Jup,tak mnie wystraszyli wczoraj,ze dla mnie wcale taka dluga nie jest.. choc przy 25mm czy 24mm napewno tak.
Co do wielkosci,wiadomo taka orientacyjna ta waga.
Jak ktoras pisala,na szyjke nie mareguly,w kazdej chwili moze sie skrocic,nawet nie wiem kiedy.
Szkoda,ze neta w tel.nie mam,postaram sie jakos ogarnac internet w tel.i bede sie odzywac.
DZIEKI ZA WSPARCIE.
Tak mnie wczoraj zmartwili i zdenerwowali,ponad 12h bylam na nogach,kursowanie i czekanie w szpitalach.
Jup,tak mnie wystraszyli wczoraj,ze dla mnie wcale taka dluga nie jest.. choc przy 25mm czy 24mm napewno tak.
Co do wielkosci,wiadomo taka orientacyjna ta waga.
Jak ktoras pisala,na szyjke nie mareguly,w kazdej chwili moze sie skrocic,nawet nie wiem kiedy.
Szkoda,ze neta w tel.nie mam,postaram sie jakos ogarnac internet w tel.i bede sie odzywac.
DZIEKI ZA WSPARCIE.
Ja miałam podane sterydy w 28tc 2x w odstępie 24h, później podali mi w 32 jak było ryzyko porodu i jeszcze dostawałam przez tydzień od 33 do 34 ale to jużnie ze względu na płucka ale cholestazę bo mi parametry nie spadały a ten sam steryd się daje tylko że na wątrobę w mniejszej dawce, ale jak to lekarz stwierdził nadmiar sterydów dziecku nie zadzkodzi tylko pomoże. Mój mąż się śmiał że najwyżej dzieci odrazu będąraczkować
reklama
papryczka_
Witam,dostalam wczoraj i dzis sterydy,jutro mam miec zrobione usg.
Podziel się: