reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. U mnie jeszcze nic nie widać a już prawie 15 tydz. Na pierwszych prenatalnych powiedział, że ok 20 tg czegoś się dowiem-więc czekam:-) chociaż szczerze napiszę, że nie mam żadnych oczekiwań. Mam już kochanego 6 latka i jak się dowiedziałam o bliźniakach to do tej pory jestem w ciężkim szoku. Ciąża jest dwuowodniowa ale nigdy nie dopytałam o całą resztę albo może lekarz mi mówił ale ja nie zarejestrowałam. w przyszłym tyg. idę na kontrolę to wszystko sobie wypisze i spytam. Cała ja:-p
teraz tak sobie myślę, po tych wszystkich odpowiedziach że najlepiej popracuję jeszcze do marca-kwietnia i wolne-będzie bezpieczniej. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkie double mamusie.

reklama
Orszula widzę,że będziesz mieć taką różnicę wieku między dziećmi jak u mnie, jak moje się urodziły to syn tez 6 latek :-) fajna różnica, bo Wiko dużo mi pomaga, przypilnuje w wózku, pobuja, przyniesie co trzeba do przewijania i jeszcze mnie poucza :-D jest dumnym starszym bratem, oby na długo ;-)

Dziewczyny mam do Was pytanko.Jak radzilyscie/radzicie sobie z bol
em plecow?Ja jestem w polowie 28 tc i plecy mi wysiadaja do takiego stopnia ze ostatnio nie moglam nawet sie poruszac.Ortopeda mnie skierowal na oklejanie plasterkami (nie pamietam fachowej nazwy) i dopiero po nich moge jakos chodzic ale tez niezbyt dlugo bo bol powraca.Tak sie zastanawiam czy tak juz zostanie do konca czy moze macie jakies sposoby?

czesc dziewczyny.Pisze do was jako do ekspertek odnosnie ciazy mnogiej.W skrocie opowiem Wam o co mi chodzi...a mianowicie 4 grudnia mialam miesiaczke,od 5 do 9 dnia przyjmowalam clo,na wizycie lekarz ktory robil l usg stwierdzil ze 2 pecherzyki mam napewno dobre a trzeciego nie jest pewny na 100 %.Dzien pozniej mialam inseminacje i tak sie szczesliwie zdarzylo ze sie udalo!!!!Jestem w ciazy:-)Ciesze sie przeogromnie!!!!17 dni po owulacji dostalam skierowanie na bete hcg wynik wyszedl az 1248!!!!teraz wg obliczen zaczynam 6 ty tydzien i co jest dziwne?przeciez normalnie brzuszek sie jeszcze w tym czasie chyba nie pojawia a ja naprawde czuje jak mi go wypycha i jak rosnie jak na drozdzach?Czy wy tez tak mialyscie w ciazy mnogiej?ja jeszcze niewiem co w trawie piszczy ale przechodza mi caly czas mysli ze to moga byc blizniaki....Prosze napiszcie jak to bylo u Was na poczatku.Z gory Dziekuje za kazda odpowiedz.Pozdrawiam serdecznie;-)

Monisia- jedynym 100% badaniem potiwerdzajacym ciaze mnoga jest USG. Jeden brzuch rosnie szybko, drugiej wolniej, nie ma reguly.
Mi brzuch się zaokragil ok 10tc. a w 13tc to już nosiłam spodnie z gumką, bo czułam się już wieksza w obwodzie.

Gratuluje upragnionej ciązy!:-)

Cześć
Jestem w 24 tc ciąży dwukosmowkowej chlopczyk i dziewczynka.
Niestety mocno skraca mi sie szyjka i lek. kazal leżeć. Leze i
bardzo się boję ...

Jup- gratulacje!

Ile ma szyjka? Passera nie chcą ci zalozyc? Wiem, ze sa rozne opinie czy to pamaga czy nie ale ciekawa jestem czy ci proponowali.Lez i odpoczywaj :-)

Jjka dzięki :)
Właśnie nic nie proponował a ja dopiero teraz wyczytalam o możliwościach.
Mam 26 mm /poszla 1 cm w ciagu 3 tyg. :(
Leże i staram się nie stresowac :)

Witam Kochane! Byłam wczoraj u gina i stwierdził, że ciąża jest dwuowodniowa i dwukosmówkowa, dzieciaczki leżą na łyżeczkę. Powiedział również, że ok 23-28 tygodnia chce mnie zaprosić do szpitala i podać już jakieś sterydy na rozwój płuc itd. tak na wszelki wypadek, stąd moje pytanie czy któraś z was miała podawane w tym czasie lekarstwa?
Ogólnie szyjka w porządku i na razie bez obaw ale przekonywał na L4 od połowy lutego.

reklama
do JUP
Nic się nie martw ja przy pierwszej ciąży leżałam od 3 miesiąca plackiem, młody urodził się po terminie. Na razie wypoczywaj i przede wszystkim się nie nakręcaj. Jak będziesz leżeć to skracanie szyjki powinno się unormować. Pomyśl o pessarze, mnie lekarz powiedział, że ok 23-27 tygodnia na pewno mi go założy dla bezpieczeństwa. W którym tyg. się dowiedziałaś o płci?
Trzymam kciuki.

Do góry