reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Yenefer odpisali mi Ci z ksiegarni, ze dopiero jak im napisalam to sie zorientowali ze maja z 2007r. ksiazki i cos tam sie tlumaczyli, ze teraz od kogos innego beda zamawiac i moga mi wymienic ale moze to troszke potrwac, albo jak wole moge zostawic ta ksiazke i zwroca mi czesc kosztow za to (10zl)..wiec w sumie dobrze sie zachowali. Nie olali klienta.

Madzia842 uwazaj na siebie i odpoczywaj duzo. Bo jeszcze troszke przed Toba. Ja tez juz zaczynam sie bac powoli i chyba musze wyluzowac troche i wiecej sobie polegiwac. Chociaz niby wszystko ok. Ciekawa jestem jak moja szyjka. Za tydz mam wizyte to sie dowiem.

Kartoteks witamy i daj znac jak sie upewnisz:-) Nie dziwie sie ze to dopiero podejrzenia bo w sumie 6 tydz..U mnie w 5 lekarz powiedzial ze cos jest ale za 2 tyg mam przyjsc. W 7 potwierdzil ze to ciaza. A dopiero w 13 dowiedzilismy sie ze jest dwojeczka i bylam w strasznym szoku!!!:tak:

Lolaa dziwna sprawa z tym ze do szpitala chca Cie juz polozyc w 28tyg?..Tym bardziej ze wszystko jest ok i co Ty masz tam robic przez tyle tygodni?..Mi gin powiedzial ze bede miala cesarke w 36tyg prawdopodobnie, ale mowil tylko ze bede teraz czesciej monitorowana, ze wzgledu na jedno lozysko a jakby bylo wszystko ok to mozemy sie na termin umowic w 36tyg i wtedy dopiero do szpitala pojde.

Moira tak to wlasnie jest. Jak my juz na chlopcow sie nastawilismy to dziewczynki beda, a u Was odwrotnie. Nigdy nie jest tak jak sie zaplanuje. Ja zawsze myslalam ze bede miala jednego synka:-Da tu 2 ksiezniczki:-)

Marcelina serdecznie gratuluje parki!!!:tak: Badz silna! I koniecznie jak troszke odsapniesz i malenstwa pozwola pisz do nas! Bo rady opisane w ksiazkach to nie to samo. Duzo sil zCi zycze:-)

Ostatnia edycja:
reklama
Marcelina - serdeczne podwójne GRATULACJE!!! Wspaniale że masz już dzieciaczki przy sobie :-) :-) Dbaj o siebie teraz i napisz coś więcej jak to wszystko było jak będziesz już "na chodzie". Ile ważyły Twoje dzieci? W którym tygodniu urodziłaś? Byłaś w szpitalu wcześniej czy to była nagła akcja?
lolaa - mi nic gin ni wspominał, że będę leżała pod koniec ciąży, a juz na pewno nie wspominał o szpitalu. Raczej sama brałam pod uwagę, że końcówka ciąży może być bardzo oszczędna lub leżąca.
magda b - dzięki za namiar na sklep - już zerkałam na niego w necie i chyba się tam wybiorę za jakiś czas. Trzymam kciuki za Twoje zjazdy i pomyślne zakończenie studiów!
madzia842 - czy gin nie zaproponował Ci założania pessara w tej sytuacji?

yenefer, to u nas rodzinne. :blink: Sisotra też jest w ciązy bliźniaczej.. :-)
Wszystko wyjaśni się 25 listopada, wtedy mam następną wizytę. :tak:

Pozdrawiam.

marcelinaGrarulacje!! Już nie mogę się doczekać całej relacji z porodu:) Trzymajcie się cieplutko!! Teraz dopiero zacznie się zabawa :))

anulka!! tak, dostałam odpowiedź, napisali mi to samo co tobie i jeszcze że jestem drugim ich klientem z tym samym problemem - więc pierwszym chyba jesteś ty :))

kartoteks no to czekamy na wieści

Mnie tez przeraza to lezenie, tymbardziej ze narazie robie wszytsko, pracuje, gotuje itd, ale jak to bedzie to zobaczymy za pare tygodni
mi też lekarka powiedziała że od 26tc mam iść do szpitala, a potem to się zobaczy. Ja też robię wszystko oprócz pracy - pracuję z materiałem zakaźnym więc oszczędzam się jak mogę. Zresztą lekarz kazał siedzieć w domu to siedzę. Ja zajmuję się miłymi rzeczami, kompletuję wyprawkę, urządzam pokoik itd.

witajcie, ja znó po przerwie...
marcelinka, gratuluję i ...zazdroszczę że maluchy już z Tobą :) Też czekam na opis jak to bylo :)

to zdjęcie mamy karmiącej dwojeczkę i obierającej ziemniaki to będzie mój hicior:D Śmialiśmy się z mężem co nas czeka;). Ciekawi mnie ta poduszka do karmienia, warto ją chyba kupić już teraz bo łątwiej z nią spać. Tylko że na allegro jest ich sporo i zastanawiam sie ktoą z nich wybierać - wielkość wypełnienie? Raczej nie ma taich informacji :( Może ktoraś z Was kupowala już i może coś polecić?

ooo wiesz co, dopiero ty mi zwróciłaś na to uwagę - ja też zamawiałam z 2009 a dostałam 2007!! Ale się wkurzyłam!
aż się rzuciłam sprawdzic jaką ja mam wersję ale jest 2009. Ale powiem Wam,że informacje z tej książki można znaleźć na forum bliźńiaki.net, to wląśnie ta wspomniana strona założona przez autorkę. Ona zebrała różne wiadomości wlasnie poprzez kontakt z cieżarówkami i rodzicami bliźniaków na tej stronie. Warto tam zajrzeć, wątek o wózkach też jest i być może są opisane te nowsze, jeszcze nie patrzylam.

Co do zakupów to ja się zaparłam, że nie będę niczego kupować wcześniej niż w listopadzie, żeby nie zapeszyć. No i trochę doigrałam się, bo mam upatrzony wózek i łóżeczko, wiem jaki chcę mieć przewijak i wanienkę i tyle. Problem będzie z ubrankami. Już teraz dostałam prikaz żeby jak najwięcej leżeć, więc nie wiem jak ja się teraz czy później wyrwę do jakiegoś sklepu... Mamy nie chcę w to ubierać, a tym bardziej teściowej, choć ona cała chętna jest na to. MM ma problem z codziennymi zakupami w sklepie spożywczym, więc już wogóle nie wyobrażam go sobie w jakimkolwiek sklepie dzieckowym. Jak zrsztą chciałam go raz tam zaciągnąć żeby tylko kuknąć, to zaparł się wszystkimi czterema odnóżami i z przerażeniem na twarzy błagał żeby ten punkt programu odpuścić :oo: Ehh... te chłopy!
moira, dużo leżysz więc i tak się nudzisz pewnie - polecam allegro i strony internetowe. Ja znalazłąm tam ubranka nawet na rozmiar 44 - ale postanowiląm nie nastawiać się na wcześniaki, zostawie linki mężowi i gdyby coś się przyspieszyło to każę zamówić. I są tańsze niż w sklepach, oczywiście nie poogląda sie na żywo, ale na początek starczą, no i przynoszą prosto do domku.

Dziewczyny, chcialam Was zapytać w jakim tempie przybierałyscie na wadze z blizniakami, jak sie brzuszek powiekszal? U mnie prawie koniec 16 tyg a nad pępkiem czasem czuję takie zgrubienie. Czy to możliwe ze to któremuś coś wystaje? Ruchow jeszcze nie czuje....

onna aż się pomacałam nad pępkiem jak to napisałaś :)) Ja nic nie czuję i raczej wątpię że to któremuś z dzieci coś wystaje. Ja już czuję wyraźne ruchy ale mój mąż, choć poluje codziennie żeby coś poczuć, jeszcze nic nie wyczuwa przez powłoki brzuszne. Pierwsze ruchy są bardzo delikatne.

Jeżeli chodzi o wagę to do 15 tyg nic nie przytyłam, a od 15 szaleństwo - teraz jestem 8 kg do przodu i jestem tym przerażona. A brzucha wcale takiego dużego nie mam...chyba w pupę idą te dodatkowe kilogramy (niestety) :((

reklama
Marcelinka- gratulacje, strasznie ci zazdroszcze, że dotrwałaś do końca

madzia842 - czy gin nie zaproponował Ci założania pessara w tej sytuacji?

Zalecił odpoczynek, leki dokładnie co 4 godziny i nic więcej, następna wizyta za 3 tygodnie. Teraz to dopiero się wystraszyłam jak tak piszecie. Po wizycie nastawiłam się na odpoczynek ale sądziłam że tragedii nie ma, ale teraz po waszych wpisach to juz nie wiem.:-(

Do góry