reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Cześć Mamuśki:-D

Milutek
zachwycona dziewczynkami,niestety nie moze liczyć za bardzo na pomoc w spr laktacji i biedna sie denerwuje.

Z mojej lewej strony ostatnio wogóle nie czułam kopniaków,wszystkie z prawej na górze i dole. Od wczoraj znowu po lewej stronie kopią:tak: Nadal nie bardzo wiem która kiedy kopie:-)

Dziewczyny a taka wydzielina jak białko jajka zabarwiona na biało to coś złego?? nic nie swędzi ani ni picze

reklama
hej dziewczyny,

ja niestety mam cholestaze, jutro rano mam sie stawic u lekarza z walizką:( wg tego co mówił przez tel. rozwiąże ciąże jutro albo pojutrze:( boje sie, że to za wcześnie:( spróbuje wynegocjować jeszcze jeden tydzien, nawet jakbym miała nie jeść wogóle i zadrapać się do kości:(

izuszka: a jak u Ciebie? mam nadzieje, że masz lepsze wieści

rabbit: gratuluje i witam:)

MM a jakie masz wyniki?I jaka waga dzieci?Lekarz wie najlepiej ale tydzień to chyba mogą jeszcze kroplówkami przytrzymać..Każdy dzień w brzuchu mamy jest dobry

Nutria ja nie potrafilam odróżnić który się rusza, nawet jak miałam ktg czy usg zrobione! Dopiero pod koniec ciąży wiedzialam na 100%! Tymek wiercił się bardziej i tak mu zostało...

Miłego dnia :)

hm. .może i ja nie potrafię.. ale tak jakoś mi się wydaje, ze jak z jednej to jedno jak z drugiej to drugie.. ;-) nieee wiem. w środę idę wreszcie na porządne usg, to może czegoś się dowiem konkretnego.

hej dziewczyny,

ja niestety mam cholestaze, jutro rano mam sie stawic u lekarza z walizką:( wg tego co mówił przez tel. rozwiąże ciąże jutro albo pojutrze:( boje sie, że to za wcześnie:( spróbuje wynegocjować jeszcze jeden tydzien, nawet jakbym miała nie jeść wogóle i zadrapać się do kości:(
Trzymaj się dzielnie!!
A.. czy można jakoś przeciwdziałać cholestazie.. ?jakaś prewencja? czy loteria bedzie albo nie? bo tu czytam co i raz, że któraś na to cierpi :(

mm:u mnie wszystko w porzadku, dzieci juz od 4 tygodni wymyslily sobie obrocic sie glowkami na dol i tak siedza w tej pozycji, co powoduje u mnie problemy z chodzeniem:)ale jak troche do gory przesuna sie to jest ok:)
trzymaj sie bedzie dobrze!!! dzieci sa juz duze i silne wiec sie nie denerwuj wczesniejszym rozwiazaniem!!! lekarze wiedza co robia!!!

poziomki:u mnie tez tylko dziewczynka bryka i rozpycha sie a chlopiec (tez po lewej jak u Ciebie) spokojniutki i tylko wieczorem daje znac ze jest kopniaczkiem. tez sie tym stresowalam ale usg bylo ok wiec to juz taka ich natura bedzie. moja pierwsza corka taz tylko wieczorem raz dziennie dawala znak-sygnal ze jest i taka grzeczniutka byla jak sie urodzila a tej kolezanki co kopal non stop to byl smykol i przy kazdej czynnosci jak ubieranie, kapanie i zmiana pieluszki dokazywal:))) cos jest na rzeczy???

dziewczyny a w jakich pozycjach spicie? bo mi zawsze szkoda ze albo jedno albo drugie dziecko gniote :(( najlepiej to na siedzaco;-)

Hej Dziewczyny :-D

MM tak mi przykro :-( może jednak pomonitorują Cię w szpitalu, zanim zrobią cięcie? Trzymaj sie kochana i daj znać...

Nutria daj znać po usg.... taki urok ciąży bliźniaczej, przynajmniej u mnie... myslałam, że rusza się maluch ułożony poprzecznie, a to były nóżki malego ułożonego główkowo :) Nie wiem czy można przeciwdziałać cholestazie... może stosując dietę lekkostrawną? Mi w szpitalu podawali leki na wątrobę essentiale i coś na to swędzienie, poza tym 6x dziennie ktg, 1x na 2 tygodnie szczegółowe usg z badaniem przepływów i to wszystko!

Milutek czy nie można poprosić o położną laktacyjną? Kurczę współczuje, bo gdyby nie położne, to ja na 100% bym nie karmiła, a jeśli już to popękałyby mi piersi :)

Poziomki upławy w ciąży są normalne, ale lekarz powinien ocenić...

izuszka one obydwie sie nie ruszały przez cały dzien:/
Ja gdybym mogla to spała bym jak nietoperz bo wszystko mnie boli:(

Małgoń niby tak ale jutro do gina ide,czuje sie strasznie osłabiona mam zawroty głowy i waga pokazuje 2 kg mniej...
Milutek dzisiaj miała miec doradce lak. zobaczymy. W środe ma szanse wyjśc do domciu:D

Ostatnia edycja:
Ja na cholestaze brałam lek Ursofalk (gdyby którejs lekarz przepisał to moge oddac za pól ceny bo ogólnie to drogi lek) i nie wiem co to było bo potem wyniki mialam chyba ok skoro w szpitalu powiedzieli ze nie mam juz cholestazy a cc miałam z powodu zatrucia.

A co do ruszania sie dzieci to ja czułam zawsze z jednej strony i sie martwiłam ze druga sie nie rusza a to po prostu były tak blisko siebie ze ciezko bylo jednoznacznie stwierdzic ktore sie rusza.

aaa i ja spałam pod koniec ciazy na poduszce pod brzuchem i na boku raz jednym raz drugim, mimo ze podobno lepiej na lewym

reklama
MM z tego co wiem przy cholestazie można oprócz leków(np. Ursopol itp), stosować szpitalne wypłukiwanie kroplówkami z płynami np. ze zwykłej soli fizjologicznej szkoda każdego dnia, a pacjentki fajnie reagują na takie leczenie i zawsze jest szansa wydłużyć ciąże o pare dni ale to zależy od wyników

Co do spania też mam problem na bokach nie mogę bo zaraz bunt na pokładzie denerwuja sie dziewczyny jak nie wiem, n a wznak włazi ta górna pod żebro takze tez spie prawie na siedząco.
Pozatym wydaje mi się ze maja coraz mniej miejsca bo rosna a brzunio taki noie za wielki, jak sie wypna to zaraz wiadomo gdzie dupeczki a gdzie łapki i reszta :-D

Do góry