reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Co do przekręcania się dzieci (ja mam każde w "swoim domku") w 11 tygodniu na usg wyszło mi 1 główkowo, a 2-gie miednicowo, na kolejnym usg w 22 tygodniu były już obydwa ułożone główkowo i tak do teraz. Pytałam lekarki, w którym tygodniu już można być pewnym położenia, odpowiedziała, że po 32 tc już się raczej nie przekręcają. Ja mam obydwoje ułożone główkowo, więc śmiało mogę startować do naturalnego porodu, ale każdy mi mówi o cesarce. Byłam 2 x na KTG i obie pielęgniarki mówiły, że "oni" się nie cackają, na dodatek jak jest to 1-szy poród to raczej zawsze tną. Straszną mam "banię" w głowie, bo sama nie wiem co zrobić, chciałabym wybrać naturę, a z 2-giej strony jeśli cięcie jest bezpieczniejsze to może cięcie, ale z kolei strasznie się boję kłucia w kręgosłup (bo ponoć nie chcą usypiać)... a jutro już idę leżeć do szpitala i czekać i ten mętlik w głowie nie pozwala mi myśleć o niczym innym.

reklama
Straszną mam "banię" w głowie, bo sama nie wiem co zrobić, chciałabym wybrać naturę, a z 2-giej strony jeśli cięcie jest bezpieczniejsze to może cięcie, ale z kolei strasznie się boję kłucia w kręgosłup (bo ponoć nie chcą usypiać)... a jutro już idę leżeć do szpitala i czekać i ten mętlik w głowie nie pozwala mi myśleć o niczym innym.[/QUOTE] Mam podobne podejscie. Ale pewnie wybór porodu dla nas do oonca bedzie zagadka.

Drogie "dubeltówki", ja też miałam ały zas nadzieję na naturalny poród ( w początkowej fazie ciąży) ale niestety chłopcy ustawili się kuperkami w dół i musiało by cięcie. To kłucie w kręgosłup nie jest straszne - najpierw czymś miejkscowo zniezulającym mnie posmarowali więc w zasadzie czułam tylko drętwienie. Zdecydowanie trudniejszy był dla mnie czas po cięciu - pierwsze dwie doby. Pamiętajie że matka dla dobra własnych dzieci zniesie wiele, jeżeli nie wszystko
Pozdrawiam

witajcie, dawno tu nie zaglądałam. Widzę że na tapecie temar ułożenia dzieciaczków. U mnie na USG w 13 tyg lekarz mowił,że dzieciaczki leżą sobie "piętrowo". Zapomniałam zapytać mojego ginekologa o to - czy ich położenie się zmieni? BO dziwnie tak "wpoprzek". Ciąża dwuowodniowa, dwukosmówkowa. Możecie mi coś na ten temat podpowiedzieć.
Poza tym sprawa twardego brzucha- mam wrażenie że prawie cały czas jest twardy, a czasem wręcz czuję pod skórą takie napinanie, Lekarz mi powiedział,że twardy tak do 10 razy dziennie może się robić ale chociaż nie liczę tego wydaje mi się że przez większość czasu taki jest napięty :( Nie wiem już co o tym myślec, to dopiero 15 tydzień. Mam zapowiedziane co dwa tygodnie profilaktyczne ocenianie szyjki, ale jeśli przez te dwa tygodnie coś się niedobrego stanie? Na co może wplywać taki twardy brzuch? A może ja niepotrzebnie pqanikuję, może brzuszek ciążowy po prostu jest twardy, a to chodzi o coś innego z tym twardnieniem???

Co do zakupów ja na razie tylko się zastanawiam. Yennefer, podoba mi się właśnie takie łóżeczko jak pokazałaś Laura mocca.Jeśli je kupiłas lub ogladalaś w sklepie podaj swoją opinię na jego temat - wysokości położenia materaca, szerokość między szczebelkami, kolor, wykonanie. O co chodzi z tym opuszczanym bokiem - czy wtedy jest możliwośc wyjęcia szczebelków??? No i jeszcze jedna rzecz- czy da się dopiąc do niego bieguny tak jak do niektóych innych modeli drewexu? Ja na razie nie bardzo moge chodzić po sklepach, więc chętnie skorzystam z takiej opinii, jeśłi ktoś będzie dla siebie oceniał ;) Ewentualnie podobbają mi się łóżeczka białe, ale takie prześwitujące drewnem - transparentne. Takich zbyt dużo nie widziałam, chyba jeden model.

A nie za duża ta pościel? przeważnie kupuje się 90x120

Oczywiście że za duża bo wkleiłam omyłkowo aukcje z większym rozmiarem ale dokładnie takie same są na łóżeczko 120x60 i taką tez kupuje

Madzia ja dokładnie te same łożeczka wybrałam!!! Od paru miesiecy ogladam i zadne inne mi w oko tak nie wpadlo jak wlasnie to.Tylko chyba te bez szuflady wezme.
Anulka ja kupuje narazie z szufladą a potem drugie bez szuflady, mam małe mieszkanie i niewiele szaf a zawsze dodatkowa pościel czy jakiś kocyk się zmieści. Szuflada ma przykrycie więc kurz się w śdoku nie będzie zbierał.

Ostatnia edycja:
dzien doberek!!! u mnie dzien zaczal sie od niewielkiego szoku. mam bardzo mala rodzinke otorz jedna siositre rodzona i dwie cioteczne. no i zeby bylo smiesznie to wszystki oprocz jednej jestemy w ciazy hihihi oj dziadkowie beda mieli wysyp prawnukow w przyszlym roku (mam nadzieje ze i ja dotrzymam do 2010r)
i mam tez dylemat bo w czwartek nastepny konczy mi sie zwolonienie lekarskie a od 1.12 zaczynam macierzynski i tak sie zastanawiam czy na listopad nie wrocic do pracy czy moze lepiej w domku odpoczac..
i tesciowka dzisiaj z ranka zamowila nam juz wozeczek JUMPER DUO dobra z niej kobietka. milego dnia dla wszystkich trojpaczkow

witajcie
no mnie powoli przekonuje ten wózek jumper, choć poszukuję trochę mniejszego żebym mogła wszędzie wjechać,ale wczoraj uświadomiłam sobie,że z bliźniakami i tak sama po sklepach nie będzie chodzić tylko z mężem, więc pewnie nie będę ciągać się z wózkiem więc co za różnica jakiej będzie szerokości, aby był funkcjonalny
a jak wasze zdrówko dziś dziewczyny?
u mnie katarek, ale genaralnie wstałam prawą nóżką
pozdrawiam miłego dnia

anulka!!! pisze:
Takze iws moze Ci sie wydawac ze czujesz jedno mocniej niz drugie bo moga sobie siedziec obok siebie z jednej strony czy jedno za drugim..Wazne ze czujesz
Też tak sobie tłumaczę. Ostatnio coś mniej się ruszają, ale im pogoda też może nie odpowiada :) Spytam jak będę u lekarza w przyszłym tygodniu :)

A co do wózków!
Ja żeby obejrzeć abc zoom obdzwoniłam ileś sklepów. W większości też mówili, że mogą sprowadzić od producenta, ale nie na oglądanie tylko kupowanie. W kilku w ogóle nie mieli na stanie wózków bliźniaczych. A mieszkam w Warszawie i wydawać by się mogło, że dostępność większa niż w innych miastach. Błędna myślenie. Nawet wyszło, że w tych większych sklepach mają ceny wyższe niż jakiś mały sklepik, który może mi wózek sprowadzić (jak obejrzę już gdzieś indziej :) ). PegPerego nam się nie podobał a wózków obok siebie nie chcemy.

Onna -mi też twardnieje brzuch. Zaczął tak koło 16 tygodnia. Przez dwa dni było ciężko - nie mogłam się wyprostować i brzuch jakby miał wybuchnąć. Pojechałam do szpitala (moja lekarz miała dyżur) i dostałam nospe forte 3 x dziennie i Scopolan 3 x dziennie na zmianę. Leżałam w domu plackiem jakieś 4 dni i przeszło. Zauważyłam, że twardnienie pojawia się wtedy (wczoraj np. małam) gdzy się przeforsuję. Zaczynamy przygotowywać pokój i dużo chodziłam, stałam (nie dźwigałam!) i taka w ogóle zaaferowana latałam. Efekt było widac od razu. Także tryb życie na czas ciąży trzeba uspokoić i nospe rozkurczową brać. No i oczywiście badać szyjkę. Ja teraz będę miała sprawdzaną czy się nie skraca. Trzymaj się i nie denerwuj - to też powoduje skurcze mięści.

reklama
Rzeczywiście tych białych transparentnych jest mało i głównie z Dewexu - na początku mieliśmy takie kupić :)

Dawid - Drewex

david3.jpg

KubaII - Drewex

kuba_ii_1.jpg

Hippo- Drewex

273_LOZKO_HIPPO.jpg

Classic białe - Trama

y.jpg

Mam jeszcze pytanie - czy kolorki mebli dobieracie typowo do płci? Np. białych nie bo będą chłopcy - znam takie opinie - czy raczej sugerujecie się ogólnym wyglądem pokoju i funkcjonalnością i kladziedzie nacisk na dodatki?

Do góry