reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Małgoń ja jedynek używałam do zeszłego tygodnia i mogłabym uzywać dalej ale dostaliśmy dużo dwójek i mamy zapas do używania. Pamiętaj że białe pampki są lekko większe niż zielone mimo że to ten sam rozmiar.
Ale uważam że nie ma sensu robić większych zapasów ja miałam na pierwsze tygodnie 3 opakowania białych pampersow czyli ok 200 a dziennie idzie mi 15 szt teraz nawet troszkę mniej

reklama
Nas dopadł totalny len. Nadszedł czas nic nie robienia i narzekań:):-D czuje się jakbym była przed okresem:) Poza tym drugi raz dopadła nas zgaga i szybko się zorientowałam ze to przez 2 łyki pepsi- wczoraj i dzisiaj- paranoja. No i ciąg dalszy bólu żeber. Poza tym kulamy się dalej:)

Małgon
- oj nie zazdroszczę Ci tej diety:( ale faktycznie nie da się nic przewidzieć ani na nic nie ma reguły:):tak:

Karola
- milo mi Cie poznać:):-) I trym.miałam bez zarzutów: brak objawów ciążowych oprócz coraz cięższego biustu:) Ogólnie dużo uważaj na siebie i dbaj o Was. Ja spędziłam I trym. prawie cały w łóżku na zmianę w szpitalu ale już od II wszystko było i jest teraz oki. Torbę mam już częściowo spakowaną. My się już wybieramy do szpitala w 36 tyg.ale nigdy nic nie wiadomo...dmucham na zimne:):)

Aaga- fajnie ze się odezwałaś i ze wszystko u was oki:);-)

Ostatnia edycja:
Dziewczyny nie mogę się nie pochwalić... poprawiły mi się znacznie wyniki :-) kwasy żółciowe z 21 na 8 (norma 11) :tak: Normalnie cudownie... leczenie działa!!!
W poniedziałek zapytam czy są szanse na przepustkę na święta :)

Poziomki leżę na Karowej. Polecam bez dwóch zdań, pod względem opieki, przemiłego personelu na każdym z trzech oddziałów (leżałam na ginekologii, porodówce, teraz na patologii ciąży) i profesjonalnego podejścia! Poza tym mają chyba najlepszą intensywną terapię noworodka w Wawie. Słyszałam, że chyba jeszcze na Kasprzaka jest podobnie.
A ja przy wyborze głównie tym kryterium się kierowałam.
Starynkiewicza nie znam, dlaczego akurat ten wybrałaś?

PS. na resztę postów odpowiem jutro ;-)

KOLOROWYCH :)

Według mnie usg ani nie zaniza ani nie zawyza to tylko wynik pomiarów i lekkie obsuniecie i juz inny wynik.
Ja miałam jednego dnia 2 usg w szpitalu i poprzedniego dnia jedno i za kazdym razem wychodziły różne wyniki i mniejsze i wieksze.

Lenna o białych pampersach to mówisz o premium? Bo jesli tak to faktycznie chyba wieksze były.

Małgoń ciesze sie ze wyniki tak sie poprawily :) Oby tak dalej...

A co do diet w ciazy to ja uwazam ze u mnie super sie sprawdziły. Musiałam miec diete cukrzycowa, potem watrobowa i przynajmniej nie miałam zachcianek, zgag, no i waga wzrosła tylko o 6kg.

Małgoń super że wyniki lepsze, tak trzymaj. W takim razie może jednak dostaniesz przepustkę na święta

Co do diet to u mnie tak samo jak mówi rainmanka, teraz jestem na diecie cukrzycowej, przez te 8 miesięcy przybyło mi 7 kg, żadnych zachcianek, zgag ( no ale żeby nie przechwalic):-D.

blad pomiaru na usg to plus minus jakies 300g. u mnie zawsze byli chlopcy duzi ale zawsze tez jeden wiekszy o jakby tydzien w pomiarach od drugiego. na ostatnim usg wyszlo ze jeden bedzie mial 3100g a drugi 3500g a sie okazalo ze ten pierwszy mial 2770 a drugi 3520g. wszystko zalezy od ulozenia dzieciakow bo np glowka jak bokiem obrocona to ma inna srednice i juz parametry sie zmieniaja tak mi lekarz tlumaczyl.jak polozenie miednicowe to drudniej zmierzyc i tak orientacyjnie mierza

Rainmanka, Lenna dzięki za info o pieluszkach, ja własnie myślę o tych premium care, na razie kupiłam 2 paczki po 78 szt. chyba dokupię jeszcze ze 2... akurat na 3-4 tygodnie wystarczy :) potem zobaczymy... słyszałam, że na pampersy dzieci rzadko mają uczulenie...

Poziomki podziwiam Cię za te porządki, farsze itp... ja od samego początku mialam strasznego lenia:-D

Karola ja do szkoły rodzenia nie chodziłam :)
Dolegliwości w I trymestrze: brak łaknienia - piłam tylko wodę i jadłam kanapki z serem żółtym, senność, zmęczenie - spałam kilkanascie godzin dziennie.
Dolegliwości w II trymestrze: choroba lokomocyjna - trwała ok. 2 miesięcy; w 26 tyg. miałam podawane sterydy na rozwoj płucek u maluchów, a 29 tyg. miałam zakładane pessarium (krążek)
Dolegliwości w III trymestrze: cholestaza :(
Torby nie mam jeszcze spakowanej, spakuje moj J., ale wszystko mam już przygotowane, bo zmobilizowały mnie poprzednie wizyty w szpitalu. Z doświadczenia wiem, że lepiej wcześniej skompletować wyprawkę niż później, bo z bliźniakami nigdy nic nie wiadomo :)

Anna faktycznie duża waga dzieciaczków, może zapytaj Moni, jaką wagę miały jej maluchy w tym czasie, bo z tego co pamiętam Florianek i Nelcia duże się urodziły jak na bliźniaki :)

Milutek leniu**** póki możesz :)
Zgadzam się z Rainmanką i Anną dieta nie jest jakoś strasznie uciążyliwa, bardzo urozmaicona, nigdy nie miałam zachcianek, wiec nie brakuje mi np. czekolady.... Ale wiem, że w domu byłoby mi trudniej jej przestrzegać, bo nie chciałaby mi się tak wymyślać i urozmaicać...

Anna trzymam kciuki za przepustkę, ale nie napalam się, żeby rozczarowanie nie było zbyt duże :)

Pozdrawiam ciepło :-)

My mamy dzisiaj ciąg dalszy leniuchowania:) dzisiaj dałam rade posprzątać tylko sypialnie i zabieram się za chwilkę za łazienkę:) Na obecną chwile mamy +15kg i jest nam coraz ciężej:(:( a tu święta na karku:):-)

Małgoń-
gratuluje poprawy wyników:)

MAŁGOŃ GRATULUJE WYNIKÓW!! Może w takim razie dostaniesz przepustke chociaż na 2 dni:tak:Mnie puścili pod warunkiem codziennego ktg;-)&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Małgoń na Starynkiewicza trafiłam przypadkiem tzn. Gin u którego robiłam genetyczne w polecił mi żeby złapać kontakt z dr Węgrzynem bo facet ma niemałe pojęcie o bliźniakach i dobrze robi usg i dał namiary na przychodnie przyszpitalną właśnie na Starynkiewicza.Ponieważ mój ówczesny gin nadawał się tylko do wymiany zapisałam się na wizyte do tej właśnie przychodni bo i tak miałam zmienić gina.Rezultat jest taki że mam innego gina prowadzącego ale wszystkie usg robi mi dr Węgrzyn (i tak na prawde zauważyłam że od jego decyzji duzo zależy) jestem zadowolona z opieki,połozne super nawet babki w rejestracji lekarze cierpliwi tłumaczą po dwa razy jak potrzeba,wizyta nie trwa 15 sekund tylko tyle ile trzeba.Na szczęście obyło się bez wizyt prywatnych bo mam teraz wizyty co 2 tyg do 26 tyg a potem może nawet częściej.

Chciała bym poleniuchować ale się nie da bo nic się samo nie zrobi a do pomocy też nie ma chętnych(do jedzenia owszem).Garów mam taką sterte że nie ma juz chyba czystego talerza ani garnka:-D a w łazience sterta prania-przestałam się tym przejmować:-D

U mnie( i nie tylko) zawsze usg zaniżało wage a lekarze mówią że im większe dziecko tym ciężęj wyliczyć. W przed dzień porodu Gosi ważyła równe 3kg a urodziła się 3480 a Gabi w dzień porodu 4kg (ale lekarka powiedziała że na bank będzie wieksza) i urodziła się 4400.Teraz lekarze zwracaja bardziej uwage na przyrost wagi w czasie ciąży a nie na wage faktyczną. Z Gosią byłam w ciąży 12 lat temu i od tamtego czasu baaaaardzo wiele się zmieniło:tak:

Ale się rozpisałam:-p

reklama
Milutek, Poziomki chylę czoła odnośnie sprzątania i przygotowań świątecznych ;-)

Poziomki Starynkiewicza to Dzięciątka Jezus, tak? patrzyłam na stronie i mają trochę mało łóżek do intensywnej terapii noworodków, tylko 3... No ale to Twoja trzecia ciąża i Twoje dziewczynki duże się rodziły, wiec pewnie z bliźniaczkami też będzie wszystko ok.

Do góry