reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

2ania nie wiem czemu pierwsza ciąża kwalifikuje mnie do cesarki, być może jest tak jak mówi rainmanka, że to zalezy tez i od wieku? A może po prostu lekarz nie chce męczyć dzieci ale zarówno lekarz do którego chodzę jak i położne za szkoły rodzenia są zdania że przy bliźniakach najlepiej jednak zrobić cc.

maga30, aaga1407 - witam i gratuluję

milutek23 mnie też bolą żebra ale dla odmiany z lewej strony, szczególnie wtedy jak mi się dzidzia rozpycha, trochę wtedy pomaga leżenie na prawym boku, może spróbuj

reklama
rainmanka, jedynka: dzięki, uspokoiłyście mnie. Ja też czasami kombinuje jak koń pod górę żeby ją obudzić:) wieczorem zawsze daje znać, dobre i to. Albo tak jak mowi rainmanka, moze ja ich nie odróżniam już. Niby są po dwóch róznych stronach brzucha, ale rosną i już nie wiem jaki taka nózka czy rączka ma zasięg.

2ania: ja też czytałam, że jeżeli ciąża bliźniacza jest pierwszą ciąża to raczej cc, chyba że dzieci ułożą się głowkowo. W przypdku kolejnych pierwsze musi być główkowo. Ale tak jak mowie, gdzieś to przeczytalam, pewnie każda ciąża jest indywidualnie rozpatrywana i zależy od wielu czynników..

Cześć dziewczyny:-).
Jeszcze jesteśmy w trójpaku. Nie ukrywam, że jest mi ciężko się poruszać a w szczególności ubrać skarpety:no:. Mało się teraz udzielam, ponieważ po fenoterolu całe dopołudnia śpię a popołudniu to córcia przychodzi z przedszkola to trzeba się nią zająć.
Jeśli chodzi o ruchy dzieci to ja też tak mam, że jedna dzidzia jest bardzo aktywna a druga troszku leniwa. Co do porodu to ja nadal mam wątpliwości jaki sposób wybrać. Lekarz dał mi prawo wyboru i powiedział, że decyzja naleźy do mnie a ja nie wiem co mam robić:no:.
Witam serdecznie wszystkie nowe mamusie:-) i życzę wszystkim miłego, deszczowego popołudnia.

kasik - trzymaj się tam dzielnie..

u nas dzień jak co dzień oprócz drobnego Ale - starszak spał do 8 :) wstałam o 7 i zdążyła tyyyyyyyyyle rzeczy zrobić... ale było fajnie :)

dobrego dnia !

Kasik, zawsze możesz zrobić tak jak mi w szpitalu mówili... żeby spróbować rodzić naturalnie a cc zawsze zdążą zrobić. Choć mnie ten argument do naturalnego porodu nie przekonywał.

Co do bólu żeber to mogę sie wypowiedzieć, płakałam z bólu bo nic nie moglam zrobic, ani lezec ani siedziec, lekarz mowil ze to norma trzeba sie przyzwyczajac, no i teraz mam odstajace troche zebra,

A co do ruchliwosci w brzuchu to Milenka dawala mi popalic rowno, jak kopnela w pecherz to oj a Zuzia spokojna nieraz myslalam ze nie zyje bo sie w ogole nie ruszala, i teraz tez jest tak Milenki jest wiecej ze tak powiem, a zuzia spokojna i grzeczna.

Milutek: ja tez mam bóle żeber, zwłaszcza wieczorem czuję się jakby słoń na mnie usiadł. Co zrobić tak chyba musi być:) powiedz mi jak u Ciebie z kopaniem? ja cały czas jedną dzidzie czuję rzadziej i słabiej, nie wiem może taka jej natura. Bo druga to wogóle nie śpi chyba.
Ja tez czułam jedna dzidzie bardziej a druga mniej. Lekarz mi to tłumaczył tym ze jedna jest umiejscowiona bardziej z tyłu a jej ruchy w takim etapie jak masz ty teraz są słabiej po prostu przeze mnie odczuwalne bo zasłania ją druga dzidzia. Teraz obie dają równo a brzuszek chodzi bokami.

Olis- ojej odstające zebra?! ała

I wszystko wskazuje na to ze ta Lala co jest głębiej (po prawej stronie) daje mi tak po tych żebrach!! Ból ostatnio niesamowity- aż łzy staja w oczach i faktycznie nic nie pomaga:(

Hej, dziewczyny co tak cicho?

maga30 witam i gratuluję dwóch dziewczynek, cieszę się, że grupa mamuś się zwiększa!
małekropki witam i trzymam kciuki za pomysle informacje po USG!

Kasik, Cafe co u Was, trzymacie się jeszcze trójpaku? chyba Figa, Anna1979 i ja jesteśmy następne w kolejności... oby jeszcze 5 tygodni wytrzymać. Figa wiesz, że mamy ten sam termin porodu? wprawdzie po USG zmienił mi się na 01.02, ale pierwszy wyznaczony to 08.02 :tak: Myślisz, że już czas pakowć torbę?

Poziomki, Milutek jak się czujecie? choróbsko przechodzi po mału?

Dziewczyny, zaczęło mnie swędzić całe ciało, poczytałam trochę w necie i boję się, że to cholestaza ciężarnych :szok: wysyłałam smsa do mojego lekarza czy mam jakieś badania robić, ale jeszcze nie odpowiedział! Czy któraś z Was to miała?

Buziaki kochane:-)

No faktycznie-dopiero teraz dojrzałam :-D
Ja torbę zacznę pakowac po mału w styczniu....Wczoraj na wizycie lekarskiej zapytałam się go jak to bywa z ciążami bliźniaczymi jeśli chodzi o rodzaj porodu, dotrzymywaniem terminów i takie tam. Odpowiedział mi w ten sposób: jeśli dzieci ułożone są główkami do dołu ( a u nas tak jest od początku ), wszystkie parametry są w normie i nie ma żadnych innych przeciwskazań to pacjentka może rodzić naturalnie. Zawsze są jednak przygotowani do cc jakby coś w trakcie porodu nie szło dobrze. Od wczoraj zaczęłam się więc zastanawiać jak chcę rodzić. Wolałabym naturalnie, ale jakby coś poszło źle i musieliby mnie wziąć jednak na stół to dziękuję. Nie chcę mieć dwóch ran. Powiedział, że cc jest bezpieczniejsze w ciążach mnogich. I że robią je na dwa tyg przed planowanym terminem ( przynajmniej u nas ). Więc teraz odpoczywamy i bardzo się szanujemy, by donosić synków jak najdłużej w brzuszku ( choć wolałabym ich już zobaczyć :happy2: )

Dobrze, że zapytałaś się lekarza, bo takie dolegliwości zawsze omawiać z Nim. Mnie też czasami cos swędzi, ale to raczej nie to ( to takie uczucie jakbyś ściągnęła rajstopy z nóg i swędzi ) Może zmieniłaś proszek do prania, coś zjadłaś uczulającego, nie smarujesz ciałka kremami tak często jak kiedyś a jest teraz zimno i kaloryfry wysuszają skórę.
Buziaki dla wszystkich :-)

Ostatnia edycja:
Cześc Dziewczynki:-D

Kasik możesz się znieczulić przy sn a jak nie dasz rady można zawsze zrobić cc i nie trzeba wtedy robić zo.Ja mam zamiar tak zrobić;-)

Ja nadal się kuruje i końca nie widać :no: ostatnio przez kaszel obrzygałam całą chałupe:eek::eek::eek: eeeeechhh...

W piatek ide na usg i wizyte ,jeszcze tylko jutro...:tak: już nie moge się doczekać:-D

Milutek takie uroki mnie przy jednym bolały żebra a pod koniec tak mi ucisnęła jakiś nerw że chodzić nie mogłam :dry:

BUUUUZIOLE DLA WAS:-)

reklama
Do góry