reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Rainmanka, Lenna dziękuję za informacje. Międzyczasie lekarz odpisał i mam jechać na badania, wiec jedziemy jutro skoro świt do Luxmedu!! Pamiętacie jak długo czeka się na wyniki tych badań?
Poczytalam w internecie, że to poważna choroba... no i bardzo się przestraszyłam, aż od razu przestało mnie swędzieć :)
Mnie nie swędziały ani stopy ani dłonie, zaczęło się od dekoltu i ramion, a że zawsze mialam wrażliwą skóre, wiec na początku się nie przejmowałam, tym bardziej, że nie było to uciążliwe - nie przeszkadzało mi!
A teraz to już sama nie wiem... mam jakąś fobię :( nawet jak mnie komar ugryzie to swędzi mnie całe ciało...
Kurcze wystraszylam się nie na żarty... jak dla mnie to mogę leżeć w szpitalu do końca ciąży, naprawdę nie będzie mi przeszkadzać, oby z chłopcami było wszystko ok.

reklama
Witajcie nowe mamusie :)
małekropki = czekamy na dobre wieści z usg następnego :)

aaga - bardzo się cieszę, żeś czerwcówka - bo to oznacza, że jesteśmy już 2 na czerwiec!! :):) (choć ja pewnie będę na końcówce maja.. ale to się jeszcze okaże.. )

Małgoń- oby dobre wyniki były, a jeśli bedą złe - niech będzie dobre leczenie!
A.. swoją drogą, czy wiadomo skąd się bierze taka cholestaza... ? czy to się po prostu "zdarza"czy też są jakies czynniki które zwiększają ryzyko wystąpienia?

A mi wreszcie brzuchol wyskakuje.. i zaczyna powoli przeszkadzać w skłonach w przód przy siedzeniu.. no i już totalnie nie mogę nosić zwykłych spodni... a pamiętam dobrze, że przy pierwszej ciąży to długo jeszcze takie troszkę większe sztruksy nosiłam.. ;)

Małgoń u mnie akurat z tego badania wyniki dawali w ten sam dzień.
Równie dobrze możesz miec jakies uczulenie ale badania trzeba zrobić. Ja trzymam kciuki za pozytywne wyniki.

A co do tego skąd to sie bierze to gdzieś czytałam że to przez hormony bo w czasie ciąży jest duże stężenie estrogenów i chyba progesteronów zwłaszcza własnie w III trymestrze i w ciązach mnogich.

Ostatnia edycja:
A ja słyszałam że dzieci uciskają na wątrobę i jest za duży wyrzut żółci. Ja też wyniki miałam w jeden dzień i przypomianm sobie że też srapałam się po szyi i twarzy.
A skórę mam barzdo bardzo wrażliwą. Głowa do góry może nie będą złe wyniki :)

Dziewczyny a czy Was tez bolały strasznie zebra????? nie to tak bolą po prawej głownie strony- tam gdzie jedna dzidzia jest głębiej...ale to jest taki ból nie do wytrzymania- jakby was ktoś pod piersią poparzył wrzątkiem!!!!!!!! Czasem dosłownie mam świeczki w oczach.
Słyszałam o tym ze wszystko w środku przesuwa się do góry ale czy az tak??????

Ja tak miałam w połowie 6 miesiąca. Córa mi naciskała. Nie pocieszę Cię nic raczej nie da się z tym zrobić. Jeszcze na poczatku pomagało leżenie na boku a później niestety nic ani leżenie ani siedzenie chodzenie no nic. Pewnego dnia samo ustąpiło. Takie uroki :)

U nas na oddziale wszystkim kontrolowali tętno dzieci co 2 godz.
Małgoń ja pod koniec ciąży wszytskie wyniki miałam zryte, też już zaczynało mnie swędzieć, jeda dziewczyna obok miała cholestaze to bardzo się męczyla z tym drapaniem, ale wszytsko ok było.
Ja po porodzie byłam 4 razy w szpitalu tak mi ciąża zryła drogi żółciowe, nacierpiałam się za wszytskie czasy, ale u mnie to genetyczne, także jestem wyjątek.

Maga30: gratuluję i witam w naszym gronie
Małekropki: trzymam kciuki:)

Milutek: ja tez mam bóle zeber, zwłaszcza wieczorem czuję się jakby słoń na mnie usiadł. Co zrobić tak chyba musi być:) powiedz mi jak u Ciebie z kopaniem? ja cały czas jedną dzidzie czuję rzadziej i słabiej, nie wiem może taka jej natura. Bo druga to wogóle nie śpi chyba.

Milutek mnie też bolało po prawej stronie zwłaszcza jak mi nogi wbiły pod żebra ;) ale ja to miałam wszelkie takie raczej łagodne dolegliwości ciążowe.

MM ja tez miałam jedna dzidzie bardziej aktywna, tak mi sie wydawało... a chyba były blisko siebie i nie mogłam odróżnic która to sie rusza.

Ostatnia edycja:
reklama
MM z ta natura dzieci ze jedno ruchliwe a drugie mniej to po porodzie chyba odwrotnie sie robi. Ja jednego prawie nie czulam wcale i zawsze sie denerwowalam jadlam slodkie pilam soki zeby tylko wyczuc go a drugiego to widzialam jak sie ruszal bo mial glowe w moim pepku :) a teraz jest tak ze ten nieruchliwy to taki jest zywotny lapki i nozki to lataja tylko i taki urwisek chyba bedzie a ten ruchliwszys w brzuszku to takie ma leniwe ruchy

Do góry