reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

U nas narazie ok. Żyjemy tak w trybie działania co 3 godz mniej wiecej. Jestem sama z mężem póki co. Tylko jeden dzień była teściowa, moja mama. Dziś była u nas położna na drugiej wizycie. Chłopaki przybierają na wadze bardzo szybko aż za bardzo. A apetyty mają duże. I dziś po ważeniu znowu wyprzedzają o kilka dni wagę swoją. Jednego niunia czasem boli brzuszek i się napina bardzo wtedy i go szkoda mi bardzo że tak się męczy, kładziemy na brzuszek albo ja klatę. To mu pomaga.
Karmię swoim póki co ale będziemy od jutra wprowadzać mleko chociaż z raz dziennie albo dwa, albo w nocy. Żeby trochę odpoczac od laktatora. Bo ja odciągam cały czas pokarm. Na cycku jeden wcale nie umie indie wkurza bo on musi mieć jedzenie na już i iść spać dalej, taki leniuszek. A drugi czasem coś tam ciumka z piersi ale przez nakladke. To w awaryjnej sytuacji. Tak to tylko laktator...ale nie dałabym rady i pierś przez 2 godziny potem drugi pierś i laktator jesZce to przecież ja bym nawet siku nie zrobiła bo kiedy. I sama położna stwerdzila że nie ma co tak robić bo wie zajadę sama. Więc tylko odciąganie i od jutra porbujemy z raz albo dwa razy dziennie wprowadzic mm.
Nie mogę się doczekać żeby wyjść na spacer na dwór z nimi, no ale jest zima i chyba to za wcześnie na nich. Jutro będą mieć dwa tyg. Czyli tak jakby ich 37 tydzien. (Ciążowy). No i tak to wygląda. Najgorzej noce i to że nie można przesoac ciągiem dluzej niż te 3 godziny. Na razie da się ogarnąć sytuację.
A jak u Was.??🙂
Nasze początki były takie same jak u Was :) wkurzalo mnie, że kazali wybudzac dzieci w nocy co 3h. One były spiace i słabo wtedy jadly, ale kazali więc się meczylismy. Robiliśmy to przez miesiąc i potem sobie odpuscilismy. Teraz dzieci w dzień chca jeść co 3h a w nocy czasem co 3 a czasem co 5h więc śpimy trochę więcej. Od nowego roku będę z nimi sama i już się boję 😅
Uważaj z tym zmniejszaniem sesji na laktatorze, bo może Ci lakatacja się osłabić. 8 sesji dziennie przez pierwsze 3 miesiące to podobno minimum. Ja ściągam za mało mleka i siła rzeczy muszę 2-3razy na dobę podać mm, a lakatacje próbuje pobudzić ściągając mleko 10razy na dobę. Kupiłam nowy laktator babyono shelly i mam teraz wolne ręce przy odciaganiu :) jest łatwiej, chociaż wiecej ściąga mi medela.
U nas Wini aniołek a nie dziecko, a Róża no cóż.... ma charakterek 😁 sporo jeczy doprowadzając mnie do szału.
My na pierwszy spacer poszliśmy na drugi dzień po wyjściu ze szpitala i teraz nawet jak był mróz -11stopni to byliśmy. Dzieci ubieram jak balwanki i idziemy wietrzyć mozgi :) t
Trzymaj się dzielnie, do niedoborów snu jakoś można się przyzwyczaić. Na początku próbowałam jeszcze godzinke w dzień pospać a teraz już szkoda mi czasu i wolę wtedy poczytac książkę lub pogapic się na serial.

reklama
Nasze początki były takie same jak u Was :) wkurzalo mnie, że kazali wybudzac dzieci w nocy co 3h. One były spiace i słabo wtedy jadly, ale kazali więc się meczylismy. Robiliśmy to przez miesiąc i potem sobie odpuscilismy. Teraz dzieci w dzień chca jeść co 3h a w nocy czasem co 3 a czasem co 5h więc śpimy trochę więcej. Od nowego roku będę z nimi sama i już się boję 😅
Uważaj z tym zmniejszaniem sesji na laktatorze, bo może Ci lakatacja się osłabić. 8 sesji dziennie przez pierwsze 3 miesiące to podobno minimum. Ja ściągam za mało mleka i siła rzeczy muszę 2-3razy na dobę podać mm, a lakatacje próbuje pobudzić ściągając mleko 10razy na dobę. Kupiłam nowy laktator babyono shelly i mam teraz wolne ręce przy odciaganiu :) jest łatwiej, chociaż wiecej ściąga mi medela.
U nas Wini aniołek a nie dziecko, a Róża no cóż.... ma charakterek 😁 sporo jeczy doprowadzając mnie do szału.
My na pierwszy spacer poszliśmy na drugi dzień po wyjściu ze szpitala i teraz nawet jak był mróz -11stopni to byliśmy. Dzieci ubieram jak balwanki i idziemy wietrzyć mozgi :) t
Trzymaj się dzielnie, do niedoborów snu jakoś można się przyzwyczaić. Na początku próbowałam jeszcze godzinke w dzień pospać a teraz już szkoda mi czasu i wolę wtedy poczytac książkę lub pogapic się na serial.
No odciagac będę dalej tylko chociaż z raz czasami to mleko. Mnie stresuje jak wiem że oni głośno są i chcą jeść płaczą albo stękają a ja mam za mało odciągnięte i wtedy jak będę mieć to sztuczne w pobliżu to nawet psychicznie mi będzie łatwiej 😁 bo niby wiem że nic nie muszę, jak cche to mogę i przejść całkiem na mm, ale w głowie też mam tego kata,. Musisz swoim mlekiem i że piersią it'd. Te wszytskie zlote rady. Najważniejsze że dzieci przybierają bardzo ładnie więc póki co taki system się sprawdza🙂
O to szybko był spacerek. Moje tylko na dworze Przy wypisie że szpitala były i ciągle się boimy wyjść bo to wcześniaki. Ale w sobotę ma być 13 stopni podobno i chociaż to werandowanie musimy zrobić jakoś.

No odciagac będę dalej tylko chociaż z raz czasami to mleko. Mnie stresuje jak wiem że oni głośno są i chcą jeść płaczą albo stękają a ja mam za mało odciągnięte i wtedy jak będę mieć to sztuczne w pobliżu to nawet psychicznie mi będzie łatwiej 😁 bo niby wiem że nic nie muszę, jak cche to mogę i przejść całkiem na mm, ale w głowie też mam tego kata,. Musisz swoim mlekiem i że piersią it'd. Te wszytskie zlote rady. Najważniejsze że dzieci przybierają bardzo ładnie więc póki co taki system się sprawdza🙂
O to szybko był spacerek. Moje tylko na dworze Przy wypisie że szpitala były i ciągle się boimy wyjść bo to wcześniaki. Ale w sobotę ma być 13 stopni podobno i chociaż to werandowanie musimy zrobić jakoś.
No przy wczesniakach to pewnie są inne zasady, ale werandowanie na bank się im spodoba :)
Aż się dziwie ze nie miałaś mm tak na wszelki wypadek, ja jeszcze w ciąży się przygotowałam i karton stał dla spokoju ducha 🤣

No przy wczesniakach to pewnie są inne zasady, ale werandowanie na bank się im spodoba :)
Aż się dziwie ze nie miałaś mm tak na wszelki wypadek, ja jeszcze w ciąży się przygotowałam i karton stał dla spokoju ducha 🤣
No a jakie macie mm? Co jedzą Twoje dzieciaki i jak reagują na nie?

No a jakie macie mm? Co jedzą Twoje dzieciaki i jak reagują na nie?
Jeszcze w szpitalu dostały bebiko i tak zostało. Chciałam zmieniać, bo w składzie to tam szału nie ma, ale położone i pediatra odradzily zmiany bo dzieci dobrze je tolerują. A w ciąży kupiłam hipp i tak stoi sobie kartonik i już nie doczeka się otwarcia 😅
Mojego mleka obecnie ściągam około 800-900 ml na dobę, a to za mało na ich potrzeby.

Macie może jakieś godne polecenia maty edukacyjne? Siostra męża chciała kupić na prezent i powiedziała żebyśmy sami wybrali co byśmy chcieli. Ja w zasadzie jeszcze się tym nie interesowałam tak bardzo, ale może coś polecicie?🙂

Macie może jakieś godne polecenia maty edukacyjne? Siostra męża chciała kupić na prezent i powiedziała żebyśmy sami wybrali co byśmy chcieli. Ja w zasadzie jeszcze się tym nie interesowałam tak bardzo, ale może coś polecicie?🙂
O ja mam fajna, taka dużą idealna na bliźniąt. Jak będę w domku to sprawdzę jaka to firma

Załączniki

• Screenshot_2022-12-31-14-11-10-897_com.miui.gallery.jpg
    Screenshot_2022-12-31-14-11-10-897_com.miui.gallery.jpg
    350,8 KB · Wyświetleń: 75
  • Screenshot_2022-12-31-14-11-10-897_com.miui.gallery.jpg
    Screenshot_2022-12-31-14-11-10-897_com.miui.gallery.jpg
    350,8 KB · Wyświetleń: 76
  • Screenshot_2022-12-31-14-11-13-607_com.miui.gallery.jpg
    Screenshot_2022-12-31-14-11-13-607_com.miui.gallery.jpg
    237,8 KB · Wyświetleń: 77
reklama
Do góry