reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Jak 30 maja? Żartujesz chyba. Koniecznie poszukaj lekarza w Twojej okolicy, nawet przez internet, możę dziewczyny tutaj pomogą. Skąd jesteś? Może jakaś mama jest z okolić i coś podpowie?

Musisz poszukać lekarza z doświadczeniem w prowadzeniu ciąż mnogich, w takiej sytuacji też i szpital musi być referencyjny (tak mi mówił ostatnio ginekolog, jak sobie rozmawiałam z nim na temat mojego ostatniego USG i widzimisię pani doktor która to badanie robiła i ładnie zestresowałą). Co do jajowości dzieci, to Twoje na bank są jednojajowe, ja mam ciążę 2k2o i jeśli moje dziewczynki po porodzie okażą się bardzo do siebie podobne, to i tak testy genetyczne pokażą czy są dwu czy jednojajowe, bo tak, to żadne USG mi tego nie powie.
W pon mam usg prywatne aby jeszcze znac opinie innego lekarza ale ta pani doktor nie zajmie sie mna w razie jakby ten scenariusz sie potwierdzil bo mowi ze musze szukac specjalisty.
A ta wizyte w maju mam wlasnie w tej poradni specjalistycznej do ktorej dostalam skierowanie.
Jezeli ktoras z was ma jakies rady gdzie mam sie udac.. to bardzo prosze.
Ogolnie jestem zalamana :((( lekarz mi powiedzial w czwartek ze dobry scenariusz to porod w 32 tyg....masakra jakas ;(

Napisane na SM-J510FN w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
W pon mam usg prywatne aby jeszcze znac opinie innego lekarza ale ta pani doktor nie zajmie sie mna w razie jakby ten scenariusz sie potwierdzil bo mowi ze musze szukac specjalisty.
A ta wizyte w maju mam wlasnie w tej poradni specjalistycznej do ktorej dostalam skierowanie.
Jezeli ktoras z was ma jakies rady gdzie mam sie udac.. to bardzo prosze.
Ogolnie jestem zalamana :((( lekarz mi powiedzial w czwartek ze dobry scenariusz to porod w 32 tyg....masakra jakas ;(

Nie stresuj się za bardzo kochana. Na pewno nie jest tak źle żeby się załamywać :) Na pewno odezwie się jakaś mama, która była lub jest w podobnej sytuacji. Być może przy szpitalu, w Twojej okolicy, jest poradnia ginekologiczna, warto podejść i się dowiedzieć co i jak. No i nie przewidujmy tak czarnego scenariusza, że będziesz rodzić w 32 tygodniu, bo ze stresu osiwiejesz, a i dzieciom to nie pomoże.

Latwo mowic :(( Chcialabym z kims porozmawiac kto jest w podobnej sytuacji i z pewnoscia wie wiecej ode mnie...

Witam Cię!

Ja właśnie się tak zastanawiam nad meblami, mamy duży pokój, to dwa łóżeczka wejdą, ale na razie planuję wstawić tylko jedno. I tak dzidki będą na początku mieścić się w jednym :)
Ale ubranka, masakra jakaś. Co idę do sklepu obadać sytuację, to nie jestem w stanie kompletnie skupić się na tym, co ja oglądam. Rozkojarzenie do kwadratu :D Jeszcze Jasio, kiedy oglądałam butelki, stwierdził, że on to lubi (tu wskazał na słoiczek z obiadkiem BoboVita) i czy mogę mu to kupić. I wiecie co? Nie chciałam mu pokazać, że jest mniej ważny, kupiłam ten słoiczek, a moje dziecko z wielkim apetytem, w domu, to zjadło :D dodał sobie tylko troszkę magi.
Miałam dokładnie to samo :-D dlatego zrobiłam tabelkę i wpisywalam ile czego m i z jakiego rozmiaru. Gdyby nie to, to skonczyłabym pewnie z 30 bodami z jednego rozmiaru, a z drugiego miałabym pewnie ze dwa :D ja na razie jedno łóżeczko będę rozkładać, spokojnie starczy. Dopiero po przeprowadzce ustawimy obydwa. To uraczyłaś Jasia obiadkiem, a co, niech mu na zdrówko idzie ;-)

Czyli moja nadzieja umarla :((
Mowicie ze czestsze wizyty u lekarza. No wiec mam wizyte dopiero 30 maja nastepna bo wczesniej nie ma miejsc. Wiec w chwili obecnej nie jestem w ogole pod opieka lekarza bo lekarz ktory stwierdzil u mnie ta ciaze powiedzial ze nie bedzie mi jej prowadzil bo sie nie czuje. Mialam nadzieje ze to faktycznie dwujajowa i wtedy to diagnoza 1k1o bylaby bledna :( czyli rozumiem ze to w zaden sposob na usg nie widac czy ciaza jest jedno czy dwujajowa ?

Więc kochana nie bierz pod uwagę opinii tego lekarza, skoro się nie czuje na siłach żeby ją prowadzić. W którym tygodniu ciąży jesteś? Lekarz mógł sie pomylić zarówno przy skierowaniu, jak i przy usg.
Dowiedziałaś się dopiero w czwartek, więc normalne że jesteś w szoku. Musisz się oswoić z myślą że będziesz mamą bliźniaków, tym bardziej jednoowodniowych, a to przyjdzie z czasem :-) Stres Wam nie pomoże.
Hmm... na Twoim miejscu poszukałabym dobrego ginekologa, najlepiej takiego który pracuje w szpitalu w którym chcesz rodzić. To ważne z tego względu, że bedziesz pod jego opieką całą ciążę. Dzieki temu będzie znał Twój przypadek i potem najprawdopodobniej on ustali termin i przeprowadzi cesarkę. A jak będziesz musiała spędzić jakiś czas w szpitalu w ciąży to Twój lekarz będzie miał na Ciebie oko. Ale częste wizyty też się chyba będą wiązać z opieką prywatną, bo tak to pewnie będziesz czekać za wizytami nie wiadomo ile. No i przede wszystkim nie słuchaj tego konowała, który sie nie zna na bliźniakach.

Edit: tu jedna dziewczyna na forum ma swojego prowadzącego ciążę ginekologa i chodzi też do specjalisty

Zocha, gdzie mieszkasz? I który macie tydzień dzisiaj? Mój lekarz mówił, że raz mu się zdarzyło prowadzić taką ciążę, ale specjalistą od bliźniąt nie jest.

Miałam dokładnie to samo :-D dlatego zrobiłam tabelkę i wpisywalam ile czego m i z jakiego rozmiaru. Gdyby nie to, to skonczyłabym pewnie z 30 bodami z jednego rozmiaru, a z drugiego miałabym pewnie ze dwa :D ja na razie jedno łóżeczko będę rozkładać, spokojnie starczy. Dopiero po przeprowadzce ustawimy obydwa. To uraczyłaś Jasia obiadkiem, a co, niech mu na zdrówko idzie ;-)

I to jest dobry pomysł, tabelka, jak popiorę to co mam dla dziewczynek, to sobie spiszę i będzie gitara :) i z listą zakupów do sklepu, bo inaczej zgłupieję.
A Jasio hepi był, słoiczek: nie ma w im nic czego jego pięcioletni brzuszek nie potrzebuje hihi :)

Jutro zaczynam 8 tydzien. Jestem z pomorskiego. Mam tak okolo 100 km do trojmiasta. Dzisiaj udalo mi sie umowic na 20 kwietnia prywatna wizyte u lekarza ktory pracuje w szpitalu na oddziale patologii. Ale to chyba dalej za pozno jeszcze ? Dziekuje za linka na to forum !

I to jest dobry pomysł, tabelka, jak popiorę to co mam dla dziewczynek, to sobie spiszę i będzie gitara :) i z listą zakupów do sklepu, bo inaczej zgłupieję.
A Jasio hepi był, słoiczek: nie ma w im nic czego jego pięcioletni brzuszek nie potrzebuje hihi :)
Oj, można zgłupieć :-) fajnie, że mój pomysł Cie zainspirował. Przydał się też przyszłej babci bliźniaczek, która też wpadła w szał zakupowy, ale miała rozpisane co jest, co się przyda, a czego ma już nie brać :-)
Jutro zaczynam 8 tydzien. Jestem z pomorskiego. Mam tak okolo 100 km do trojmiasta. Dzisiaj udalo mi sie umowic na 20 kwietnia prywatna wizyte u lekarza ktory pracuje w szpitalu na oddziale patologii. Ale to chyba dalej za pozno jeszcze ? Dziekuje za linka na to forum !

20 kwietnia to już lepiej, niż koniec maja. Faktycznie kolejki u tych Twoich lekarzy :-) pytałaś czy nie da rady wcześniej ze względu na ciążę bliźniaczą? Prywatnie mają takie kolejki? Dziwne. Ja zadzwoniłam i za tydzień miałam wizytę. A masz coś przepisane od tego lekarza co u Niego byłaś? Ważne żebyś brała kwas foliowy i witaminy, najlepiej plus żelazo, bo łatwo o anemię w ciąży szczególnie bliźniaczej. Ja biorę pregna plus, syrop LomaVital i Tardyferon, ale ten jest na receptę. Na początku ciąży brałam też Duphaston na receptę. Dlatego ważna jest ta pierwsza wizyta u prowadzącego, żeby Ci przepisał. Jeżeli nic nie masz to koniecznie idź do apteki i zacznij brać to co możesz kupić. Postaraj się uspokoić i być dobrej myśli :-)

reklama
dlaczego dostawienie dzieci do piersi jest niewykonalne ? ja po kazdej cesarce mialam od razu dzieci przystawiane :) i nie bylo zadnego problemu z karmieniem.

co do cesarki to dla mnie w porownaniu z porodem sn to jest luuuuzik 8-) pelen komfort,bol zaden w porwnaniu z porodem sn.
po kazdej wstawalam po 12 godzinach, w szpitalu nigdy nie oddawalam dzieci nawet na 5 minut, i nigdy sie w zaden sposob po cc nie oszczedzalam. Jak tylko wracalam do domu od razu bralam sie za wszelkie obowiazki domowe i zawsze wszystko bylo ok. Ale pewnie ile osob tyle opinii. ;)

a blizna jest taka ze nawet w stroju kapielowym jej nie widac;);)
Ile razy miałaś cc?

Szczęśliwa Mama [emoji176][emoji176]od 5 lat [emoji173][emoji173][emoji173]

Do góry