reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Hej dziewczyny!
Nie odzywalam się dawno bo dużo się dzieje;) moja mama drugi dzień myje mi okna w domu, a jeszcze jutro przyjedzie. Ja sobie szyję zasłony, choć zbyt wiele doświadczenia z maszyną nie mam, firanki mam jutro do odbioru, meble do pokoiku dziecięcego przyjadą też jutro. ciągle coś do pracy jest, a wieczorem to padam na pyszczek.
Tak, miałam dzisiaj wizytę. Maluszki rosną ładnie 2kg i 2.1 a jeszcze niecałe 4tygodnie do cc. :D a Ty @Aniutek89 kiedy masz wizytę?

Torba czeka spakowana, miałam już niedawno noc, kiedy byłam pewna, że poród się zaczyna, ale postapilam bardzo madrze, czyli wzięłam dodatkowe magnezy i nospy i poszłam spać z mysla, że albo będą mocniejsze i coraz bardziej regularne skurcze, które mnie obudza, albo przejdą. I przeszły:D:D

@luiza mój lekarz też lajtowy, ale powiedział mi, na co mam reagowac a co uznać za normalne i sprawdzalo sie to doskonale.

@gorzkosia7 ja też zawsze taka spieta bylam na wizytach, teraz już nie jestem;)

@E W E L I N A młoda lekarka tzn, że ambitna i dokładna:-) :) nic się nie martw, będzie dobrze.
Heh, moja mama też zaczyna okna, ale od poniedziałku. Ale super waga, niech rosną jak największe, to mamusia będzie spokojniejsza i dzieci bezpieczniejsze :-) no jeżeli takie skurcze zaczynasz mieć, to więcej odpoczywaj. Dobrze, że dałaś radę i dzieci jeszcze się nie spieszą :-) ja mam wizytę w poniedziałek, dlatego pamietałam, że Ty miałaś też mieć przede mną. Mam nadzieję, że moje brzdące też zdążyły trochę przybrać.
Gratuluję :-) to będziesz rodzynkiem wśród chłopów, niech Cię na rękach noszą :-D

Nie taki znow rodzynek bo córeczkę mam juz

I ja bym juz chciala byc na etapie pakowania walizki do szpitala, choc przy 2 dzieci jest co robic wiec czas leci jak szalony.
Aha, no to przewaga chłopców :-) zleci, nie obejrzysz się, a już się będziesz pakować :-)
Mam nadciśnienie ale spowodowane ciąża i tym że u mnie rodzice też się na nie leczą, więc jestem tym obciążona normalnie gdy nie byłam w ciąży było wszystko w normie.
Dostałam leki, więc myślę że zadziałają :-) ja od paru dni się pakuje i zawsze coś innego mam na głowie i tak zwlekam ale jutro na pewno się za to zabiore.
A napisz ile te Twoje maluszki ważą, bo jestem ciekawa ile przybrały :-) na pewno leki zadziałają i wszystko będzie dobrze.
Mnie rozłożyło przeziebienie i jestem na antybiotyku. Rekami i nogami broniłam się przed choróbskami, ale i tak złapałam... tydzień się kurowałam bez antybiotyku ale niestety się nie obyło i muszę brać. Mam nadzieję, że to nie wpłynie na rozwój dzieci. Choć wiem, ze choróbsko mogło bardziej zaszkodzić, to obawa przed antybiotykami w ciąży i tak pozostaje.

reklama
Mnie rozłożyło przeziebienie i jestem na antybiotyku. Rekami i nogami broniłam się przed choróbskami, ale i tak złapałam... tydzień się kurowałam bez antybiotyku ale niestety się nie obyło i muszę brać.

Ja też ostatnio byłam na antybiotyku, bo dostałam bólu zęba. Okazało się, że mam niedrozny kanał i lekarstwo wymieniliśmy parę razy a ból w nocy okropny. Po a antybiotyku stan zapalny zniknął.

Czekamy na dobre wieści z poniedziałku jak maluszki rosną!

Witajcie!
Chyba pora się przywitać :)
Jestem w ciąży bliźniaczej, wczoraj trafiłam na IP z plamieniami. Plamienie nieznanego pochodzenia. Dostalam duphaston i mam leżeć. Na usg wyszło ze jeden z płodów jest mniejszy. Jeden ma 1.58cm ( 8t1d ) a drugi 1.24cm ( 7t3d). Lekarka nic nie sugerowała, ale ja oczywiście się martwię. Jestem w 8t2d.
Co myślicie na ten temat?

Witajcie!
Jestem w ciąży bliźniaczej, wczoraj trafiłam na IP z plamieniami. Plamienie nieznanego pochodzenia. Dostalam duphaston i mam leżeć. Na usg wyszło ze jeden z płodów jest mniejszy. Jeden ma 1.58cm ( 8t1d ) a drugi 1.24cm ( 7t3d). Lekarka nic nie sugerowała, ale ja oczywiście się martwię. Jestem w 8t2d.
Hej Zuzik!
Myślę, że nie masz co się martwić, jeśli serduszka biją, bo maluszki mogą rosnąć różnie. Ja też miałam plamienia na tym etapie ciąży i byłam przekonana, że straciłam już swoje Skarby. Lekarz tłumaczył mi to tym, że dwojka maleństw musi uzupełnić macice, która jest.bardziej trojkatnego ksztaltu i przestrzeń między dziećmi musi się zluszczyc. Sprawdziło się to w moim przypadku, właśnie skończyliśmy 34tc, czego i Wam życzę. Buźki

Hej Zuzik!
Myślę, że nie masz co się martwić, jeśli serduszka biją, bo maluszki mogą rosnąć różnie. Ja też miałam plamienia na tym etapie ciąży i byłam przekonana, że straciłam już swoje Skarby. Lekarz tłumaczył mi to tym, że dwojka maleństw musi uzupełnić macice, która jest.bardziej trojkatnego ksztaltu i przestrzeń między dziećmi musi się zluszczyc. Sprawdziło się to w moim przypadku, właśnie skończyliśmy 34tc, czego i Wam życzę. Buźki
Dziękuję Ci za odpowiedź. To moja druga ciąża i wiem, że na każdym etapie mogą wystapic komplikacje. Ten co jest mniejszy ma tak jakby drugi pęcherzyk ale jest pusty. Ciąża dwuowodniowa. Wizytę u mojego gina mam dopiero 6 kwietnia...

A mam jeszcze takie pytanie, czy przy ciąży bliźniaczej test pappa wychodzi wiarygodny?

Ja też ostatnio byłam na antybiotyku, bo dostałam bólu zęba. Okazało się, że mam niedrozny kanał i lekarstwo wymieniliśmy parę razy a ból w nocy okropny. Po a antybiotyku stan zapalny zniknął.

Czekamy na dobre wieści z poniedziałku jak maluszki rosną!
To dobrze, że przeszło, ja na początku ciąży miałam stan zapalny i wiem, co to za ból. Dziękuję, dam znać :-)
Witajcie!
Witaj, zuzik :-) nie martw się na zapas. Co prawda plamień nie miałam, ale Duphaston brałam do 6 msca. Chyba większość z nas miała to na podtrzymanie ciąży bliźniaczej. A różnica w wielkości może sie uregulować, nie jest taka duża, a możliwe są też błędy w pomiarze. Leż i odpoczywaj jak najwięcej. Początki są najgorsze i nic nie można, poza tym samopoczucie też nie dopisuje. Ale będzie lepiej. Kiedy masz następne usg?

To dobrze, że przeszło, ja na początku ciąży miałam stan zapalny i wiem, co to za ból. Dziękuję, dam znać :-)

Witaj, zuzik :-) nie martw się na zapas. Co prawda plamień nie miałam, ale Duphaston brałam do 6 msca. Chyba większość z nas miała to na podtrzymanie ciąży bliźniaczej. A różnica w wielkości może sie uregulować, nie jest taka duża, a możliwe są też błędy w pomiarze. Leż i odpoczywaj jak najwięcej. Początki są najgorsze i nic nie można, poza tym samopoczucie też nie dopisuje. Ale będzie lepiej. Kiedy masz następne usg?
Dziękuję za dobre słowa. Następne usg mam za 3 tygodnie u gina prowadzącego.

Dziękuję Ci za odpowiedź. To moja druga ciąża i wiem, że na każdym etapie mogą wystapic komplikacje. Ten co jest mniejszy ma tak jakby drugi pęcherzyk ale jest pusty. Ciąża dwuowodniowa. Wizytę u mojego gina mam dopiero 6 kwietnia...

A mam jeszcze takie pytanie, czy przy ciąży bliźniaczej test pappa wychodzi wiarygodny?
Podobno test Pappa jest niemiarodajny w ciąży bliźniaczej. U mnie wyszedł dobrze, więc się nie martwiłam. Samo Usg genetyczne daje ok 80 % pewności, więc sporo. Ten pęcherzyk to może to ciałko żółte, które sie wchłania? odpoczywaj do następnego usg i wszystko się okaże :-)

Niby tak, ale ja kupiłam używane razem z wózeczkiem, a w razie czego byłam juz nastawiona na kupno fotelików osobno. Nie wyobrażam sobie co sie może stać, jeżeli jest używany, chyba zaraz nic się nie stanie :hmm:

No przede wszystkim chodzi o to, że mógł brać udział w wypadku. Jak kupujesz od zupełnie obcej osoby to nie masz pewności, że fotelik jest bezwypadkowy. Tylko i wyłącznie o to chodzi :)
Dostanę od sąsiadki, po dwójce czy trójce dzieci, ale akurat to mi nie przeszkadza, tak długo jak wiem, że nie uczestniczył w wypadku.

@gorzkosia7 - oby leki zadziałały! Trzymam kciuki!!! I gratuluję chłopaków!!! :D

@zuzik85 witaj!!! Ja też dopiero na początku tej drogi :)
Moje w 9 tc miały rożnicę 0,4 mm i lekarz mówił, że to żadna różnica na tym etapie, także spokojnie! Błędy pomiaru trzeba wziąć pod uwagę no i samą niewielką wielkość zarodków - ciężko precyzyjnie zmierzyć coś tak malutkiego. Będzie dobrze!

Nie mogę znaleźć która z Was szyła firanki....?! Ja trochę się bawiłam maszyną, szyje od czasu do czas jakiś kocyk z minky i bawełny, poduszkę motylka, kostki sensoryczne dla niemowlaków. Nie ma nic prostszego niż uszycie kocyka z minky! Jakbyś chciała namiary na "dostawców", to pisz na pw. :)
Ja już nie mogę się doczekać kiedy płeć poznam. Jak odpalę maszynę to aż się kurzyć będzie!!! :D :D :D

Ostatnia edycja:
reklama

Mój niestety wyszedł źle dla jednego dziecka, ale nie poddalam się amnio. Muszę żyć w nieświadomości jeszcze kilka tygodni. Teraz bym tego testu nie robiła, słyszałam że jest niemiarodajny dla bliźniąt, niestety dopiero po fakcie.

Do góry