reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Jestem juz po USG połówkowym.
Z parki zrobiły się dwie dziewczynki :-) ale cieszymy się również.
I lekarz mówił, że wszystko w porządku
Małe ważą 475 g i 503 g w 21 tyg i 3 dni :-) śmiał się bo maja długie nóżki prawie po 4cm.
Ale czułam, że będę dwie córeczki już dwa razy tak mi się śniło i mężow raz :-)
Gratuluje Ewelina,fajnie jest mieć dziewczynki ja się cieszę,ze mamy dwie księżniczki :)

reklama
Śiczne dziewczynki!!! :):);) Moje 1 stycznia będą miały miesiąc. Ile Twoje córeczki teraz ważą?
Ola nie wiem ile teraz,bo jutro 5 tygodni maja dziewczyny a w styczniu następna kontrola. Ale jak miały 3 tygodnie to ważyły: 3200 większa i mniejsza 2800. A teraz to jedzą po 110-120 ml jak odciągane mleko i im podaje w butelce.

Ja kobiety jestem taka chora znowu. Chyba zatoki. Leżę i patrzę w sufit. Wigilię przeżyłam, ale od 3 dni nigdzie nie wychodzę. Przez to głupie żelazo dostałam takich zaparć że hemoroidy , ktore wcześniej miałam pod kontrolą wyszły mi i pękły nie mogę usiaść . Mam dość. To 32 tc. 12 kg przytyłam. Macica testuje moje nerwy głównie w nocy regularnie... To tyle magia świąt prysła jak bańka.
O kurczę współczuje,ale to dopiero 32 tc,jeszcze trochę, ja ważyłam 55 kg a w 37 tyg już ponad 70 wiec było mega ciężko,ale już po porodzie tydzień ważyłam 60 a teraz to nie wiem,ale może mam ze 2,3 kg więcej niż przed ciąża,ale mi fajnie,bo zawsze taka szczupła,tylko nie mogę obrączki załączyć coś mi palce większe się zrobiły a dziwne,wyglądają normalnie. A co do zaparć to w ciąży przez żelazo tez miałam,ale powiem,ze po porodzie dopiero doświadczyłam tego bólu i nawet teraz mnie boli i się zastanawiam czy ja nie mam jakiegoś hemoroidy może,skąd to wiadomo bez pójścia do lekarza :/ ?

Dzien dobry :) , jestem w ciazy blizniaczej i chcialabym do Was dolaczyc . Zycze wszystkim Wam spokojnej ciazy i samych zdrowych maluszkow.

Witaj Justi :-) tutaj jest mnóstwo mamuś, które juz urodziły i dzielą się swoimi doświadczeniami. Ale zostało nas jeszcze kilka trójpaczków, a razem z Tobą grono się powieksza :-) w którym jesteś tygodniu? Ja mam 21 tydzień + 5 dni :-)
@E W E L I N A gratulacje, nic tylko się cieszyć. Ja też będę miała dwie dziewczynki i jestem przeszczęśliwa :D

Aniutku dziekuje :), jestem w 14 tc , w sobote bede miala test Pappa z usg genetycznym i moze poznam plec maluchów. ...a na doswiadczenie mamys,ktore sie juz rozpakowaly bardzo licze :) :)
Ps.w podpisie mam sygnaturke i mam do Was pytanie dlaczego tego nie widac?

Aniutku dziekuje :), jestem w 14 tc , w sobote bede miala test Pappa z usg genetycznym i moze poznam plec maluchów. ...a na doswiadczenie mamys,ktore sie juz rozpakowaly bardzo licze :) :)
Ps.w podpisie mam sygnaturke i mam do Was pytanie dlaczego tego nie widac?
Justi powodzenia na badaniach. Dla mnie to było mocne przeżycie :-) ze stresu nawet nie spytałam czy widać płeć. Dowiedziałam się o dziewczynkach na kolejnym zwykłym USG u prowadzacego, a następne prenatalne potwierdziły :-) będę miała jeszcze jedno USG genetyczne 3 stycznia, bo tamto okazało się że za wcześnie czy coś takiego :-D nie wiem o co chodzi z tą sygnatura.
@E W E L I N A to w sumie już takie półkilówki sporawe :-D ciekawe ile moje będą ważyły, niedługo się dowiem :-)

Cześć dziewczyny:) Dawno nie pisałam... Trochę dzieciaczków forumowych pojawiło się już na świecie, serdecznie gratuluję rodzicom, niech maluchy zdrowo chowają się i witam nowe dziewczyny na forum:)
@Shamel myślami jestem z Tobą, wierzę, że z dzieciaczkami wszystko będzie dobrze.
@Marti92 jeśli chodzi o picie kawy, to położna w szpitalu powiedziała, że można napić się np po karmieniu (podobno wpływ na maleństwa kawa może mieć do ok. 2 h po wypiciu, chyba że widzisz ewidentnie, że dzieci są zbyt pobudzone, wtedy należy odstawić)
U nas jutro mijają 3 tygodnie od urodzenia. Dziewczyny ważą ok. 3400 i 3200. Dziś byłam z nimi w przychodni (na szczęście w porze przyjęć dzieci zdrowych), w domku mamy chorego 3 latka i niestety Emilka też już ma katar. Osłuchowo okazało się, że jest ok i po prostu mamy odciągać wydzielinę z noska. Umówieniu już jesteśmy na szczepienia w 6-8 tygodniu. Czy Wy szczepicie swoje dzieci na rotawirusy i meningokoki? My rotawirusy rozważamy już właśnie na szczepieniu w 6-8tyg. Swoją drogą jest to duży koszt ale myślę, że warto.
Maleństwa karmię MM + moim odciągniętym - dziewczyny miały słaby odruch ssania. Przystawiałam je do piersi, zainteresowanie było do 2-3 min ale właśnie ssanie kiepskie, nie chciały pić albo piły bardzo mało, denerwowały się. Z wyborem odpowiedniej butelki też był problem - bo niektóre smoczki nie sprawdziły się u nas -avent czy tommee tippee, teraz mamy smoczek mini z Lovi i jest ok. Od kilku dni dziewczyny zmagają się z kolkami - teraz do każdego mleczka dodajemy delicol i wydaje się być lepiej. Co prawda nie wiem na ile nam starczy,chyba tylko na kilka dni a kosztuje w aptece stacjonarnej około 30zł. Dzieciaczki wypijają około 90 ml ale że tak powiem robią kilka podejść do mleka, że suma sumarum, karmienie u nas może trwać i godzinę. Gdybym miała karmić je tylko piersią, to chyba nie miałabym na nic innego czasu. Staramy się też starszemu synkowi poświęcić dużo czasu, żeby nie poczuł się odsunięty. Jeszcze w domku jest ze mną mąż, dużo pomaga przy dzieciach. Po Nowym Roku zostaję z dziećmi sama i zobaczymy jak to będzie...
Jeśli chodzi o kilogramy, to z moich nadmiarowych 17 zostało do zrzucenia niecałe 3, chociaż brzuchol nadal mam dość duży i póki co nie wygląda zbyt dobrze. Za radą położnej po połogu muszę umówić się do lekarza w celu zrobienia usg brzucha, oceny czy jest przepuklina czy nie i ewentualnie ustalenia, jakie ćwiczenia mogę wykonywać a jakich nie. No nic, kończę bo powieki już mi opadają :D Mam nadzieję, że pomimo braku wolnego czasu pozostaniemy w kontakcie:)

Justi powodzenia na badaniach. Dla mnie to było mocne przeżycie :-) ze stresu nawet nie spytałam czy widać płeć. Dowiedziałam się o dziewczynkach na kolejnym zwykłym USG u prowadzacego, a następne prenatalne potwierdziły :-) będę miała jeszcze jedno USG genetyczne 3 stycznia, bo tamto okazało się że za wcześnie czy coś takiego :-D nie wiem o co chodzi z tą sygnatura.
@E W E L I N A to w sumie już takie półkilówki sporawe :-D ciekawe ile moje będą ważyły, niedługo się dowiem :-)
Tak właśnie mi też się wydaje, że duże jak na 21 tc :-) ale dobrze chcialabym żeby po porodzie mialy po 3 kg nie mniej jak sie dowiesz to pisz ? Kiedy masz USG ?

reklama
Hej dziewczyny, witam nowe trojpaczki[emoji4] u nas dziś była położna a maluchy maja 2tyg i 2 dni i ważą 3100 Oliwka i 3000 Filip. Filip urósł 4cm a Oliwka 2 cm. Są kochane, grzeczne i rosną jak na drożdżach [emoji16]

Napisane na VTR-L29 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry