reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Hej dziewczynki,
Byłam dziś u gina na kontroli, wszystko jest ok. Szyjka długa, nie ma żadnych zastrzeżeń.
Ale uprzedził mnie, że przy następnej wizycie (to będzie 28 tydz.) możliwe, że da mi skierowanie na dwa dni do szpitala na podanie sterydów na wszelki wypadek, gdyby miało dojść do porodu przedwczesnego.

Czy u którejś z Was lekarz stosował taką metodę dmuchania na zimno?

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
Ja miałam podane w 31tc. Dzieciaki urodziłam w 34,tc i oddychaly całkowicie samodzielnie. Nie potrzebowali nawet inkubatora.

Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
A czy to jest zupełnie bezpieczne dla maluchów? Wszystko było dobrze po porodzie?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
W obu ciązach miałam podane. Nigdy noe znalazlam nic.na temat skutków ubocznych dla dzieci. Dzieci całkiem zdrowe. Urodzili się po 1980g i leżeli w szpitalu 16 dni ze względu na.brak odruchu ssania. Gdy nauczyli się jeść to wyszliśmy do domu. Teraz mają rok i zaczynają chodzić :)

W obu ciązach miałam podane. Nigdy noe znalazlam nic.na temat skutków ubocznych dla dzieci. Dzieci całkiem zdrowe. Urodzili się po 1980g i leżeli w szpitalu 16 dni ze względu na.brak odruchu ssania. Gdy nauczyli się jeść to wyszliśmy do domu. Teraz mają rok i zaczynają chodzić :)

Dzięki kochana :)
A powiedz, z jakiego powodu miałaś podane te sterydy? Na wszelki wypadek, czy były objawy świadczące o możliwym porodzie przed czasem?

W obu ciażach miałam choleztaze i cukrzycę więc wysoce prawdopodobne było urodzenie wcześniej. W ciąży z blizniakami to ryzyko było jeszcze większe i faktycznie ur w 34tc. Pierwszą donosilam do 37tc i po 3 dniach byłyśmy już w domu.

Hej dziewczyny, mnie od nocy od piątku męczy bardzo ból pleców i promienieje na nogi, do tego jeszcze brzuch mnie tak dziwnie boli, ciągnie mnie w nim bo bokach, kłuje na dole, ale mam nadzieję że wszystko dobrze i taki po prostu urok ciąży bliźniaczej na tym etapie. Na dodatek od paru dni mam problem z jelitami więc mam jakąś kumulację wszystkiego:/
@ariska i @Mea1989 pisalyscie na temat zaniedbania przez lekarzy- ja jakoś tak właśnie ostatnio mam mieszane uczucia co do mojego..czym głównie u Was to zaniedbanie się objawiało? Jak często miałyście wizyty? W sumie mój bada mnie co 3 tygodnie, za każdym razem mam USG brzucha i szyjki, co jakiś czas też ginekologiczne badanie na fotelu. Co drugą wizytę zleca morfologie i mocz, czasem jesZcze coś dodatkowego, typu toksoplazmoza. teraz zapowiedział wizyty co 2 tygodnie, każe się oszczędzać i mówi jakie tabletki mam brać. Jak tak to wszystko wymieniam to myślę sobie, że może jednak wydziwiam i wszystko jest z nim ok i nie mam co narzekać.. tylko mi już jakaś nerwowka po prostu się włączyła :/

W obu ciażach miałam choleztaze i cukrzycę więc wysoce prawdopodobne było urodzenie wcześniej. W ciąży z blizniakami to ryzyko było jeszcze większe i faktycznie ur w 34tc. Pierwszą donosilam do 37tc i po 3 dniach byłyśmy już w domu.

Dzięki :) ja też mam cukrzycę, to może dlatego lekarz się boi. Czy po takiej dawce sterydów tyje się??

Dziewczyny czy ma któraś z was w ciąży mnogiej cholestaze? Jak długo leżałyscie w szpitalu i kiedy rozwiązano wam ciąże?

Napisane na F3111 w aplikacji Forum BabyBoom

Witajcie dziewczyny dawno mnie tutaj nie było. Co do oszczędzania w czasie ciąży bliźniaczej. Z własnego doświadczenia teraz wiem, że naprawdę trzeba się oszczędzać. Ja czułam się świetnie przez całą ciążę, nic mnie nie bolało, nic kompletnie. W 29 tyg pojechałam to szpitala bo miałam dziwny śluz, (a tydzień wcześniej byłam u ginekologa i wszystko zamknięte, szyjka ok, brak rozwarcia) i w szpitalu okazało się że rozwarcie 2 cm , szyjki prawie brak. Przywieźli mnie na Polna i Tak już zostałam w szpitalu do 32 tyg i urodziłam. Nie mogłam ruszać się z łóżka, mnóstwo lekarstw, wszystkiego. To był koszmar. Teraz gdybym była w ciąży bliźniaczej drugi raz to naprawdę bym się oszczędzala i unikala seksu. Bo nie warto. Z wcześniakami niestety nie jest tak słodko i wesoło jak z dziećmi ur w terminie. Na wszystko potrzeba czasu. Ale tak naprawdę nie wiadomo co było przyczyna. Niektóre kobiety leżą od początku ciąży i tak rodzą Wcześniaki. Nie ma reguły raczej ale lepiej nie ryzykować. Moje dziewczynki już mają prawie 7 miesięcy Pozdrawiam

reklama
Hej dziewczyny, mnie od nocy od piątku męczy bardzo ból pleców i promienieje na nogi, do tego jeszcze brzuch mnie tak dziwnie boli, ciągnie mnie w nim bo bokach, kłuje na dole, ale mam nadzieję że wszystko dobrze i taki po prostu urok ciąży bliźniaczej na tym etapie. Na dodatek od paru dni mam problem z jelitami więc mam jakąś kumulację wszystkiego:/
@ariska i @Mea1989 pisalyscie na temat zaniedbania przez lekarzy- ja jakoś tak właśnie ostatnio mam mieszane uczucia co do mojego..czym głównie u Was to zaniedbanie się objawiało? Jak często miałyście wizyty? W sumie mój bada mnie co 3 tygodnie, za każdym razem mam USG brzucha i szyjki, co jakiś czas też ginekologiczne badanie na fotelu. Co drugą wizytę zleca morfologie i mocz, czasem jesZcze coś dodatkowego, typu toksoplazmoza. teraz zapowiedział wizyty co 2 tygodnie, każe się oszczędzać i mówi jakie tabletki mam brać. Jak tak to wszystko wymieniam to myślę sobie, że może jednak wydziwiam i wszystko jest z nim ok i nie mam co narzekać.. tylko mi już jakaś nerwowka po prostu się włączyła :/

Ja też cierpię na ból pleców, biodro daje się we znaki na lewym boku.
Z tego co piszesz, lekarz robi to co powinien :)
Ja badanie ginekologiczne mam na każdej wizycie, bada za każdym razem ph pochwy. I to jedyna różnica :)

Do góry