reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
Jej dziewczyny, dziś ja miałam przyjemność badania krzywej cukrowej..ale na szczęście już po, przeżyłam:) tylko ludzie na przystanku dziwnie na mnie patrzyli jak po badaniu palaszowalam suche bułki jakbym jedzenia tydzień nie widziała ;)

I jak przebiegala ciąża?
Hej to była moja druga ciąża. Mam 5 letnią córkę jesCze. Już w pierwszej ciąży miałam cukrzycę i cholestaze także było wiadomo, że druga też będzie powikłana. Oczywiście informacja o ciąży bliźniaczej była totalnym zaskoczeniem. Ciąża 2k2o. Sama ciaza w sumie ok. Cukrzyca pojawiła się w 24tc, a od samego początku byłam na diecie watrobowej. Późno zaczęłam czuć ruchy bo dopiero w 23tc. Dzieciaki rosły zdrowo. Bolały mnie biodra czy miałam takie dziwne kłucie w.kroku ale szyjka.do samego cc miała ponad 4cm.
Sporo leżałam i.odpoczywałam o ile.tylko mogłam zwlaszcze, że ostatnie 4 tyg już byłam ogromna. Pomimo przytycia tylko 4kg w pasie miałam dzień przed cc 134cm ;)
Ze względu na te powiklania w 31tc miałam zapobiegawczo podane sterydy dla dzieci. W 34tc planowo zostałam polożona do szpitala bo wątroba się pogarszała. Docelowo miałam mieć cc pomiedzy 35, a 36tc jednak już dwa dni po przyjeciu okazało się, że wyniki kwasów zolciowych bardzo się pogorszyły więc od razu zabrano mnie na cc.
Dzieci Tymek 1970g i 7/8pkt oraz Zosia 1980g 6/8pkt. Dzieci oddychaly samodzielnie. Jeden dzień były w inkubatorach na dogrzaniu. Drugiego dnia przełożone już do łóżeczek na neonatolgii. Niestety nie mieli odruchu ssania i byli karmieni sondą. Sonde mieli zakladana tylko na moment karmienia. Powoli uczyli się jeść butelka i jak każdy posiłek.jedli już bez sondy to wyszliśmy do domu. Trwało to 16dni.
Oprocz tego trzy miesiące walczyliśmy z niedokrwistoscia u Tymka ale wystarczyło podowanie żelaza.
Jeśli macie jakieś pytania to.chętnie odpowiem tu czy na priv.

Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Hej dziewczyny. Co słychać? Ja robię pranie i leżakuje międzyczasie, pogoda kiepska,ale i tak nigdzie się nie wybieram. Chyba zrobię dziś ciasto :)
@kamiladon fajnie,ze mamy już tu mamę doświadczona,zawsze chętnie posłucham rad,bo to moja pierwsza ciąża i bliźniaki to temat nieznany jak dla mnie:p
Powiedz jak to było na początku z maleństwami w domu,miałaś pomoc męża czy jeszcze jakiś innych osób i jak to było w ogóle było,jak spały na początku? Wiem,każde dziecko inne,ale chętnie posłucham jak to było u ciebie. U mnie mąż będzie ze mną przez miesiąc a potem będę sama jak wróci do pracy martwię się jak to będzie,bo nie mam pojęcia jak to z takimi maleństwami będzie przebiegało

Hej dziewczyny. Co słychać? Ja robię pranie i leżakuje międzyczasie, pogoda kiepska,ale i tak nigdzie się nie wybieram. Chyba zrobię dziś ciasto :)
@kamiladon fajnie,ze mamy już tu mamę doświadczona,zawsze chętnie posłucham rad,bo to moja pierwsza ciąża i bliźniaki to temat nieznany jak dla mnie:p
Powiedz jak to było na początku z maleństwami w domu,miałaś pomoc męża czy jeszcze jakiś innych osób i jak to było w ogóle było,jak spały na początku? Wiem,każde dziecko inne,ale chętnie posłucham jak to było u ciebie. U mnie mąż będzie ze mną przez miesiąc a potem będę sama jak wróci do pracy martwię się jak to będzie,bo nie mam pojęcia jak to z takimi maleństwami będzie przebiegało
Ja dzis sobie posprztalam i teraz lezakuje. [emoji4] zaraz wezme sie za obiad i chyba tez cos upieke.

Napisane na LG-D855 w aplikacji Forum BabyBoom

Marti nie chcę was straszyć :)
Moj mąż był tylko tydzień, często pomaga mi mama ale nie całe dnie. Ogólnie było ciężko ale to dlatego, że oboje mieli kolki . Do tego zaliczyliśmy zapalenie płuc w drugim miesiącu zycia i dwa tygodnie kolejne w szpitalu.
Ogolnie tych pierwszych miesięcy wolę nie pamiętać :)
Ale od samego poczatku.karmilam ich butelką na lezakach w jednym momencie. Jeśli jedno się budziło po 3h to.drugie też dostawało. Do spania w dzień też zmuszałam w jednym momencie aż w końcu się ustawili i do tej pory obie drzemki mają razem.
Ogólnie jeśli to.twoje pierwsze dzieci to nie będzie tak zle. Pamietaj tylko że.jesli w.nocy nie dadzą ci spać to śpij z nimi w dzień kiedy tylko możesz. To bardzo ważne.
Ogólnie po 4 miesiącu już było lepiej, a teraz już naprawdę spoko.

Hej to była moja druga ciąża. Mam 5 letnią córkę jesCze. Już w pierwszej ciąży miałam cukrzycę i cholestaze także było wiadomo, że druga też będzie powikłana. Oczywiście informacja o ciąży bliźniaczej była totalnym zaskoczeniem. Ciąża 2k2o. Sama ciaza w sumie ok. Cukrzyca pojawiła się w 24tc, a od samego początku byłam na diecie watrobowej. Późno zaczęłam czuć ruchy bo dopiero w 23tc. Dzieciaki rosły zdrowo. Bolały mnie biodra czy miałam takie dziwne kłucie w.kroku ale szyjka.do samego cc miała ponad 4cm.
Sporo leżałam i.odpoczywałam o ile.tylko mogłam zwlaszcze, że ostatnie 4 tyg już byłam ogromna. Pomimo przytycia tylko 4kg w pasie miałam dzień przed cc 134cm ;)
Ze względu na te powiklania w 31tc miałam zapobiegawczo podane sterydy dla dzieci. W 34tc planowo zostałam polożona do szpitala bo wątroba się pogarszała. Docelowo miałam mieć cc pomiedzy 35, a 36tc jednak już dwa dni po przyjeciu okazało się, że wyniki kwasów zolciowych bardzo się pogorszyły więc od razu zabrano mnie na cc.
Dzieci Tymek 1970g i 7/8pkt oraz Zosia 1980g 6/8pkt. Dzieci oddychaly samodzielnie. Jeden dzień były w inkubatorach na dogrzaniu. Drugiego dnia przełożone już do łóżeczek na neonatolgii. Niestety nie mieli odruchu ssania i byli karmieni sondą. Sonde mieli zakladana tylko na moment karmienia. Powoli uczyli się jeść butelka i jak każdy posiłek.jedli już bez sondy to wyszliśmy do domu. Trwało to 16dni.
Oprocz tego trzy miesiące walczyliśmy z niedokrwistoscia u Tymka ale wystarczyło podowanie żelaza.
Jeśli macie jakieś pytania to.chętnie odpowiem tu czy na priv.

Czyli generalnie do samego końca w domu, mam nadzieję że i u mnie się tak uda ;)
4 kg Tylko? Jak to możliwe? Przecież one same tyle ważyły? To ja mam juz 4,5 na plusie a jeszcze tyle przede mna... :/
Mieliście monitory oddechu? A jak to było później w domu? Udało Ci się pogodzić opiekę nad córeczką i blizniakami? Bo chyba tego boje się najbardziej:/ mam już dwoje i wiem że wszystko da się pogodzić, ale jednak każde potrzebuje innej uwagi... Kolezanka ostatnio nastawiła nas mega pozytywnie, która ma blizniaki i świetnie jest zorganizowana, a dzieci są tak grzeczne że aż miło się patrzy. Sama z mężem ogarnia 3 w sumie, oczywiście mąż dopiero po pracy a tak to jest sama w dzień. Ale zawsze warto posluchac roznych doswiadczen, bo jak wiadomo nie zawsze jest tylko kolorowo ;)
Ale muszę przyznać że jak patrzy się na Twoje zdjęcia, to buzia sama się raduje :)

Ja dziś też lezakuje, bo wczoraj chyba trochę przegięłam z chodzeniem. Najpierw 3 godz. W przychodni, potem dzieci odebrac, zakupy, obiad. No i masz babo placek, dziś odczuwam :/

reklama
Do góry