ewka_111
Fanka BB :)
Dziewczyny mam sporo znajomych po ivf i prawda jest taka ze ciaza bliźniacza to rzadkość. Nie raz dziewczyny mają podawane po dwa a w ekstramalnych przypadkach po 3 zarodki i żaden się nie utrzymuje. A ciąża bliźniacza przy ciazy naturalnej jest tak samo prawdopodobna. Ja mam 4 dzieci z trzech ciaz i nikt się nie spodziewał ze 3 ciaza będzie bliźniacza. Kumpela po ivf po 4 podejściach (1 podano 1 zarodek, 2 podano 1, 3 podano 2 i 4 podano 2) ma jedną córeczkę i to z 4 podejścia. Inna znajoma miała podawane po 3 zarodki (ze względu na wiek - po 35) i dopiero za 3 próba urodziła niespełna pół roku temu córeczkę. Ale za to inna po pierwszym podejściu urodziła dwujajowe bliźniaki. wiec naprawdę różnie to bywa ale nie ma co straszyć. Jak lekarz podpowiada by brać dwa to bierz - szansa na zajscie większa a na bliźniaki i tak mała. A nawet jak by były dwa to dasz rade. Ja od 3 tyg jestem w domu sama z 4 maluchami(wcześniej pomagała mi mama). Prawda że starsza córka chodzi do przedszkola na 8 godz. Ale i tak musze ja zawieźć i odebrać. Młody od poniedziałku jest w żłobku na 4 godz. Wiec mam trszke czasu dla moich juz prawie 4 miesięcznych babli. I da się to ogarnąć - byle się nie spinac - wszystkiego nie da się od razu zrobić