reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Patuska, to trzymam kciuki za zdrowe serduszka i daj koniecznie znaka.
Panolka, ja od razu wiedziałam, że mogą być 2, bo jestem po ivf. Potem wyszło mega wysokie bhcg, a w 6.tyg. na usg wyszły 2 pęcherzyki.
Co do objawów, to tak, jak pisze Patuska - bardzo indywidualna sprawa. Ja mialam straszne mdłości (bez wymiotów na szczęście) dzień i noc przez jakieś 4 miesiące, potem przeszło z dnia na dzień. No i brzuch rośnie szybciej niż przy ciąży pojedynczej, wiec z tego powodu mogą być różne dolegliwości. Mi jest trudno porównać, bo to moja pierwsza ciąża, ale są tu dziewczyny, które mają już starsze dzieciaczki, więc pewnie będą miały wiecej do powiedzenia o różnicach:)

reklama
Hej ja zobaczyłam dwójkę na pierwszym usg w 8 tyg :) to moja druga ciąża ale pomimo tego że podwójną dużo mniejsze mdłości i wymioty niż w ciąży z córką. Teraz jestem juz 21 tydzień i różnica jaka można zauważyć to większy brzuch i męczę się jak w 30tc z córką. Pomimo tego że jest ich dwójką czuje narazie dużo mniej ruchów niż w pojedynczej. Za tydzień mam polowkowe i strasznie juz się denerwuje.

Napisane na GT-I9305 w aplikacji Forum BabyBoom

Dziękuję Wam bardzo za informacje :-) tak pytam, bo jestem w 11 tygodniu, usg bylo 5 maja, że jedna fasolka. A ja mam jakies dziwne przeczucia, brzuch mi juz dosyc spory wyszedł i ogolnie samopoczucie w tej ciąży jakieś do d... w rodzinie mam 3 pary blizniat. W sumie to bym chciała nawet :-) ale wiem, że żadnego wpływu na to nie mam.

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

Do tej pory juz by było wiadomo ze jest dwóch lokatorów w brzuszku.

Co do niego samego to mój dopiero teraz sadzi do przodu aż pękła skóra na całości... wiec teraz wyglądam na bliźnięta. Wcześniej koleżanki z jednym maluchem miały większy brzuch od mojego [emoji2]

eiktkw7i1lgslap3.png

Witam wszystkie obecne i przyszłe Mamusie bliźniaków :-) piszę na tym forum po raz pierwszy choć jestem już mamą prawie 15-sto miesięcznych chłopaków (mam też 10-letnią córkę). Gratuluję wszystkim świeżo upieczonym podwójnym mamusiom a tym, które czekają na swoje maleństwa po tej stronie brzuszka - życzę bezproblemowych porodów i grzecznych maluszków :-) Chciałam odpisać na pytanie panolki - ja o ciąży bliźniaczej dowiedziałam się w 6tc - na usg było już wtedy widać dwa bijące serduszka. Ale trzymam kciuki, aby Twoje marzenie się spełniło - wszystko jeszcze możliwe- do kolejnej wizyty.

Dziękuję gia :-) ja usg mialam robione w 7 tygodniu, ale dzidziuś malutki, crl 4,8 mm, wiec młodszy niż to wynika z om. No i lekarz nie wystawil mi na ostatniej wizycie (17 maja) karty ciąży, w sumie nie wiem dlaczego.

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

Kalinka duże te twoje dzieciaczki. Mój synek też tyle waży ale córcia tylko 1500 i martwię się i nią że taka malutka w porównaniu do brata:-( Dziewczyny a jak tam wasza waga? Dużo już przytylyscie?

reklama
Nietupska, Koki - fajnie, że u Was powoli do przodu :)

Kalinka, u Ciebie też dobre wieści, duże chłopaki masz.

Panolka, u mnie w 4tyg widać było jeden zarodek i zamazane "coś", co mogło być drugim, więc lekarka uprzedziła, że może być ciąża bliźniacza. Po dwóch tygodniach były już dwa bijące serduszka.

Ewcik, na ostatniej wizyce 2tyg temu miałąm 14kg na plus. Średnio tyłam 1kg na tydzień od drugiego trymestru. Obawiam się, że teraz więcej, bo jeszcze opuchlizna doszła, poza tym jednak coraz mniej ruchu i coraz więcej leżenia też robi swoje...

Ewka, co u Was? Jak się czujesz i jak się trzymasz?

U nas jest w miarę OK. Miałam jeden epizod z krwawieniem, ale po godzinie po krwawieniu nie było śladu, dzwoniłam do gina, prawdopodobnie to polip się odezwał. Więc na razie na wszelki wypadek włączyłam tryb leżący i czekam do poniedziałkowej wizyty. Ale dzieci się ruszają normalnie, nic nie boli bardziej niż zwykle, więc za radą lekarza nie panikuję. Bardziej mi doskwiera w tym momencie kręgosłup, ucisk na żebra i skóra na brzuchu, która jest nieprawdopodobnie wrażliwa, przy każdym dotyku boli. Ale jeszcze 4 tygodnie przede mną i ani chwili wcześniej ;)

Do góry