reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Dziewczyny mam pytanie, poczatek 18 tygodnia i brzuch mi twardnieje caly czas.Dzwonilam do kliniki pod ktora jestem kontrola i mam brac magnez z tym ze jak nie przejdzie to mam przyjechac do kontroli w czwartek.Boje sie czy z moja szyjka cos sie nie stanie do czwartku?Lekarka przez tel.zaznaczyla ze w tak wczesnej ciazy i tak nic sie nic nie da zrobic.To prawda?Slyszalam ze w ekstremalnych sytuacjach zaklada sie szew, czy krazek, czy to za wczesnie na takie dzialania?Bo na koniec lekarka powiedziala ze do 24 tygodnia nic nie poradza.

reklama
Dziewczyny mialyscie takie dni ze tylko słodycze lody i cola wam smakowały?? Sam cukier, a nic innego dzisiaj mi nie wchodzi...

Napisane na GT-I9305 w aplikacji Forum BabyBoom

Cola może nie, ale słodyczy zjadłam w drugim trymestrze tyle, ile przez ostatnie 10 lat w sumie. I to takich najgorszych, żelki, krówki, jeżyki...

Ewa, czyli jednak cc? Dobrze, że już masz konkretny termin, to teraz odliczamy i trzymamy kciuki, żeby jednak do poniedziałku maluchy wytrzymały w brzuchu.

Eliame - ja nie mam żadnego porównania z ciążą pojedynczą, bo to moje pierwsze dzieci, ale o dziwo od początku znoszę ciążę dobrze. U mnie brzuch jest naprawdę ogromny, więc to doskwiera teraz już dość mocno, ale do tej pory nie miałam żadnych poważniejszych problemów. Ale chuchałam i dmuchałam na siebie dość mocno, od 2 trymestru nie pracowałam i stopniowo, w zależności od aktualnych dolegliwości zaczęłam też ograniczać obowiązki wymagające większego wysiłku w domu.

Od kiedy można stosować te plastry na bliznę? Od razu po zdjęciu szwów?

Marluna - niestety nie pomogę, ale są tutaj dziewczyny, które miały założony krążek, na pewno się odezwą.

Ewka - za udane rozwiązanie &&

Eliame- plany planami a życie zyciem:)

Marluna - ja mialam czeste twardnienie brzucha ale tak dopiero od ok 24tc. Moja gin mowila, ze ok 8 twardniej brzucha na dobe to jest ok, ale jak ejst czesciej to juz trzba uwazac i kontrolowac czesciej czy te skurcze nie powoduja skracania szyjki. Ja tez bralam duzo magnezu, lezalam, b. duzo pilam i udalo sie donosic do 37tc. z tym, ze w 18tc nie da sie nic zrobic to chyba prawda, w sensie ze sie porodu nie zatrzyma jak sie zacznie. W 16tc trafilam na patologie bo mialam bolesne skurcze, wychodządze z kregoslupa i mi wtedy powiedziali, ze mam lezec i czykac ale ze oni nie moga mi zadnymi lekami wyhamowac skurczy bo macica nie ma na tym etapie wyksztalconych receptorow jakis tam, ktore moglby by "przyjac" substancje w lekach rozkurczowych. Oszczedzaj sie na maksa i idz w czwartek do lekarza. Powodzenia!

kamiladon - na slodycze nie mialam najmniejszej ochoty bo odzywialam sie b. zdrowo dostarczajac organizmowi wszystkich skladnikow wiec zachcianek nie bylo. Oplacalo się - teraz wygladam jak sprzed ciazy i nie placze po katach, ze mam rozstepy, obwisly brzuch czy co tam jeszcze .W ciazy sie zyje ciazą ale potem kazda kobieta tez chce wygladac dobrze, atrakcyjnie. Jak chcesz to sobie jedz te slodycze... na zdrowie... nie wiem komu, ani tobie ani dzieciom:)

A nie będą próbowali wywoływać porodu oksytocyną? Przy bliźniakach się tego nie robi?
Szkoda żebyś miała CC po dwóch SN.

Jeśli jednak będzie cc zakup silikonowe plastry Sutricon. Ja po pierwszym cc używałam ich i mi się blizna ślicznie wygoiła. Przy drugim sn stosowałam na nacięte krocze i też ślicznie się zagoiło.

Teoretycznie miałam mieć podana oxy ale ze względu na cholestaze podjęli decyzję o CC. Stwierdzając ze juz to jest dużym obciążeniem dla dzieci. Wiec poprostu boją się SN a ja zgodzę się na wszystko to co lepsze dla dzieci wiec podpisałam zgodę.

Marluna kup np aspargin i bierz go 3x2 powinien Ci wyciszyć skurcze. A jeżeli czujesz ze za mocno Cię ściska to leć od razu do szpitala - podłącza Cię pod kroplowke. To nie żarty. Dziwię się że ten Twój lekarz kazał Ci czekać nie wiadomo na co. A i możesz również brać nospe max

Marluna kup np aspargin i bierz go 3x2 powinien Ci wyciszyć skurcze. A jeżeli czujesz ze za mocno Cię ściska to leć od razu do szpitala - podłącza Cię pod kroplowke. To nie żarty. Dziwię się że ten Twój lekarz kazał Ci czekać nie wiadomo na co. A i możesz również brać nospe max
Niestety zyje w Szwajcarii, tu nie ma nospy, ale jest buscopan tylko niw wiem czy to mozna brac na wlasna reke?
Poza magnezem tu nic nie daja, nie wiem przynajmniej jak zrozumialam do 24 tygodnia, ten czwartek to tylko o kontrole chodzi.Lekarce w klinice chyba bardziej chodzilo o to zeby sprawdzic dlaczego jeszcze nie czuje ruchow bo to moja 2 ciaza.Chociaz dzis cos mnie zasmyralo dwa trzy razy, jednak nie jestem pewna czy to nie jelita.

Niestety zyje w Szwajcarii, tu nie ma nospy, ale jest buscopan tylko niw wiem czy to mozna brac na wlasna reke?
Poza magnezem tu nic nie daja, nie wiem przynajmniej jak zrozumialam do 24 tygodnia, ten czwartek to tylko o kontrole chodzi.Lekarce w klinice chyba bardziej chodzilo o to zeby sprawdzic dlaczego jeszcze nie czuje ruchow bo to moja 2 ciaza.Chociaz dzis cos mnie zasmyralo dwa trzy razy, jednak nie jestem pewna czy to nie jelita.
Z tego co wyczytałam to buscopan działa tak samo jak nospa i ze jest bezpieczny. Ale poszukaj info w necie lub zadzwoń do kliniki. A magnez bierz i to dużo
A co do ruchów - myślę że to sprawa indywidualna i to niezależnie od tego która to ciąża. A w pierwszej szybko czułas ruchy?

Marluna możesz brać buscopan a dawkę magnezu to duża i oczywiście b compkex do tego poza Polska nigdzie krążka czy szwu przy bliźniaczej ciąży nie zakładają bo whho nie rekomenduje ja mieszkam w uk i tez była obawa o moja szyjkę i pozostało mi brać grzecznie leki i leżeć

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

reklama
Dziewczyny ja leze i tak bo mam przodujace lozysko i przydazylo mi sie z tego powodu plamic i krwawic, ktore prawdopodobnie sie nie podniesie przynajmniej tak twierdza lekarze w klinice.
Jednak wostatni piatek kazali mi odstawic magnez bo po nim mam totalne rewolucje w brzuchu i biegunki,Dzis jak zadzwonilam do kliniki , z zapytaniem o twardnienie brzucha to kazali mi go spowrotem brac.
Dziewczyny czy brak ruchow w18 tygodniu to jesze nie tragedia przy drugiej ciazy? Lekarka z kliniki troche mnie nastraszyla, mowiac ze to zastanawiajace jest ze jeszcze nic nie czuje.

Do góry