reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Ostatnio odwiedzałam znajomą co urodziła przez cc i polecała te jednorazowe bo blizna lepiej oddycha ale zobaczymy jak będzie, to akurat najmniejszy problem :)

reklama
Nietupska, na spokojnie - jeśli cokolwiek będzie trzeba zrobić to lekarz na pewno Ci powie. W szczególności jeśli nie ma wskazań do leżenia przez cały dzień to na tyle na ile możesz nie rezygnuj z normalnego trybu życia. Ja odpoczywam dużo, ale póki mogę to staram się spacerować, robić w domu to co trzeba itd. Co do cc, to ja jestem w 29tyg. i tylko mniej więcej znam termin . Na wszystko przyjdzie czas :)
Jak zbliżają się tygodnie ciąży z trójką z przodu to zaczynam wariować ):

A jak jest z wyborem położnej, mam gdzieś iść? Nie znam żadnej więc wszystko mi jedno, kto do mnie będzie przychodził po porodzie.

Ja chodziłam do szkoły rodzenia, więc z tamtąd biore i 6 wizyt mam za darmo, a że przy okazji jest oddziałową to lepiej :-D

Ale moje maluchy się dziś tłuką masakra w każdej pozycji jak leżę. momentami aż boli jak przyłożą.Bardzo mało dziś śpią, noc zapewne też będzie ciekawa

Nietupska - teoretycznie przysługuje Ci położna z przychodni, ale najlepiej popytać po znajomych czy Ci jakieś nie poleca. Położna przysługuje Ci od 21 tyg ciąży i po porodzie. Po porodzie powinna odwiedzić Cię conajmniej 6 razy. A fajnie tez znaleźć taką która poda Ci swój numer i nie ważne o jakiej porze ale zawsze pomoże ;)

hej laski, wspolczje samopoczucia na koncowce ciazy. Dobrze to pamietam, ech czlowiek sobie miejsca nie mogl znalezc, wszystko ciagnelo, swedzialo, bolalo, rozpieralo. Niestety im dalej w las, tym gorzej:)

Co do wyprawki to zalezy od szpitala, zazwyczaj na stronie internetowej sa poadane informacje co trzeba wziac. JA musialam miec wszystko swoje i dla dzieci i dla siebie. Kupilam te gacie siatkowe ale jakos mi nie pasowaly. Mama mi kupila na targu takie pantalony z bawelny jak dla starej baby i te mi sie sprawdzaly jeszcze dlugo po cc bo nie opinaly mi blizny tak jak moje figi:) Co wam moge polecic to jak ktos ma taka mozliwosc to wykupic sobie pokoj jednosobowy po porodzie, zeby maz czy mama mogli nocowac. Ja o tym nie pomyslalam ale potem, po 3 dniach pobytu w szptialu kiedy jest sie skrajnie zmeczonym po cc, ma sie 2 dzieci o wykarmienia, przewijania i mycia i sie spi po 1,5h na dobie to naprawde wszelka pomoc jest na wage zlola. Laski z blizniakami wykupowaly sobie taka salke i maz dzieci usypial albo przebieral one tylko karmily i to juz bylo cos. Ja myslalam, ze padne w tym szpitalu bo zero pomocy ze strony poloznych. W domu juz bylo ok, bo w nocy maz mi dzieci przewijal ja do cycka a potem maz usypial i wtedy udawalo sie spac 2-2,5h miedzy karmieniami to juz byl luz. TAk wiec jak ktos ma taka mozliwosc -warto wybulic troche kasy, zeby po cc dojsc do siebie.

reklama
Jak zbliżają się tygodnie ciąży z trójką z przodu to zaczynam wariować ):

A jak jest z wyborem położnej, mam gdzieś iść? Nie znam żadnej więc wszystko mi jedno, kto do mnie będzie przychodził po porodzie.

mi polecicli polozna podczas pierwszej wizyty w przychodni tzn jakis tydzien po porodzie. Nie wiem jak to bedzie u ciebie ale mi w szpitalu kazali 2x w tygodniu jezzic do przychodni naszej zeby wazyc dzieci, bo to wczesniaki byly. Polozna byla moze 2x, dala swoj numer tel w razie jakbym chciala pogadac ale to tyle.

Do góry