reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża bliźniacza

Papagena a jaka Ty masz ciążę?

jednojajową, jednokosmówkową, dwuowodniową.

U mnie w szpitalu zapewniają wszystko do pielęgnacji dzieci i nawet paczkę podkładów dla mamy, więc dla siebie biorę kolejną paczkę, siatkowe majtki, koszule na zmianę, standardowe kosmetyki, stanik do karmienia (jak go w kiedyś kupię:) ) ręcznik, sztućce i kubek, ubrania na wyjście dla mnie, reszty jeszcze nie ogarnęłam, bo dopiero zaczynam o tym myśleć.
W domu przygotuję siatkę z ubrankami na wyjście dla dzieci i włożę do fotelika razem z kocykami i pieluchami tetrowymi, drugą siatkę z laktatorem, bo czasem wygodniej mieć swój niż biegać do szpitalnego.

reklama
o widzisz wiedziałam że jakoś na dniach mają być :p ciekawe czy się na coś załapie jadę w czwartek na badania to w drodze powrotnej zajrzę :D

Margaret a w szpitalu w którym będziesz rodzic nie mają ciuszków, kocykow/rozkow, pieluch dla dzieci? Pamiętaj ze potem sprzątaczki krzywią się mocno jak muszą te ogromne walizki przestawiać, a z drugiej strony jak w szpitalu mają ciuszki to często wręcz nie pozwalają zakładać swoich. Wiec lepiej ciuszki mieć w osobnej torbie która w razie czego mąż dowiezie lub właśnie w siatce w nosidle do zabrania dla męża na wyjście ;) pieluch tez nie warto brać dużo - to mąż zawsze i wszędzie może dokupić a też bardzo często mają w szpitalach ;) na pewno warto wziąć tetry dla każdego z maluszków i czapeczki i niedrapki bo tego prawie niegdy w szpitalach nie mają ;)

A warto sprawdzić na stronie szpitala czy jest rozpiska co jest potrzebne. Bo często też potrzebna jest koszula do porodu (cześć szpitali daje swoje - i choć sztywne i ogromne - to chwała im za to bo nie chciałabym mieć tej zakrwawionej koszuli w domu).

A co do tego co wziąć - korzystam z tej listy z pewnymi modyfikacjami Link do: Wyprawka do szpitala - co zabrać do szpitala na poród? / Porady matek Canpolu / Strona główna - Canpol babies

A modyfikacje to:
Nie biorę szlafrok, miałam przy pierwszym porodzie (marzec ) i się nie przydał. A z rzeczy dla dziecka biorę tylko pieluszki tetrowe, czapeczki, skarpetki, pampersy ale sztuk 20 (mała paczka - mąż doniesie jak nie bedzie), waciki te duże i chusteczki nawilżane, octenisept, cazki do paznokci, ze 2 jednorazowe podkłady na przewijak bo tego często nie ma. I tyle.

Muszę zapisać się do położnej w końcu a wiem że ona jest oddziałową na noworodkach, może powie mi więcej bo z tego co na stronie czytałam to większość muszę mieć swoje ubranka też, więc trudno niech się krzywią :p ważne że będę miała wszystko pod ręką :) Zastanawiam się teraz czy nie kupić jednak wcześniej tego laktatora...

Margaret jeszcze nie masz położnej? Oj to się Spiesz - tym bardziej jak jest oddziałowa to ci powie co wziąć. A skąd jesteś o gdzie będziesz rodzic ze nic nie mają?

W Mielcu, przynajmniej z informacji na stronie to prawie wszystko trzeba mieć,
CO ZABRAĆ ZE SOBĄ DO PORODU

1. Wyniki badań:

- grupa krwi – oryginał

- WR

- HbsAg

- wyniki wszystkich badań USG

- karta przebiegu ciąży

- inne istotne informacje, np. wynik konsultacji okulistycznej

- dowód ubezpieczenia

UWAGA! DO PORODU NIE JEST KONIECZNE SKIEROWANIE!

2. Rzeczy osobiste dla mamy

- wygodne koszule nocne rozpinane z przodu – 3 szt.

- szlafrok

- skarpetki

- klapki pod prysznic

- kapcie

- biustonosz do karmienia piersią i jednorazowe wkładki do biustonosza

- przybory toaletowe, w tym środek do higieny intymnej używany do tej pory

- kilka par majtek bawełnianych (to zamieniam na te jednorazowe tylko na wyjście wezmę zwykłe)

- chusteczki higieniczne

- 2 ręczniki – kąpielowy i zwykły

- butelkę niegazowanej wody mineralnej

- telefon komórkowy, ładowarka, w razie potrzeby dodatkowa karta do telefonu

- mała poduszka - „jasiek” (przydatny przy karmieniu dziecka)

3. Rzeczy dla dziecka

- 3 bardzo cienkie bawełniane kaftaniki

- 3 ciepłe kaftaniki lub body

` - 5 pieluszek tetrowych

- paczka pieluszek jednorazowych

- 2 czapeczki bawełniane bez wiązania

- 2 pary śpioszków

- 2 pary skarpetek

- chusteczki do pielęgnacji niemowląt

UWAGA! WSZYSTKIE RZECZY (NAWET NOWE) POWINNY BYĆ WCZEŚNIEJ WYPRANE!

Taką oto informację znalazłam :)

No to rzeczywiscie jak tak masz wypisane - to jedynie położna może Ci powiedzieć co jest a co nie potrzebne ;)

reklama
A co do majtek - jak masz wypisane zwykle bawełniane to ja polecam je - te jednorazowe są mało wygodne i szczerze kiepsko trzymają to co trzymać mają. A w bawełniane majtki to w razie czego można wkleić duża podpaske (np te z serii na noc a nie to olbrzymie paskudztwo :p )

Do góry