reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Papagena a jaka Ty masz ciążę?

jednojajową, jednokosmówkową, dwuowodniową.

U mnie w szpitalu zapewniają wszystko do pielęgnacji dzieci i nawet paczkę podkładów dla mamy, więc dla siebie biorę kolejną paczkę, siatkowe majtki, koszule na zmianę, standardowe kosmetyki, stanik do karmienia (jak go w kiedyś kupię:) ) ręcznik, sztućce i kubek, ubrania na wyjście dla mnie, reszty jeszcze nie ogarnęłam, bo dopiero zaczynam o tym myśleć.
W domu przygotuję siatkę z ubrankami na wyjście dla dzieci i włożę do fotelika razem z kocykami i pieluchami tetrowymi, drugą siatkę z laktatorem, bo czasem wygodniej mieć swój niż biegać do szpitalnego.

reklama
o widzisz wiedziałam że jakoś na dniach mają być :p ciekawe czy się na coś załapie jadę w czwartek na badania to w drodze powrotnej zajrzę :D

Margaret a w szpitalu w którym będziesz rodzic nie mają ciuszków, kocykow/rozkow, pieluch dla dzieci? Pamiętaj ze potem sprzątaczki krzywią się mocno jak muszą te ogromne walizki przestawiać, a z drugiej strony jak w szpitalu mają ciuszki to często wręcz nie pozwalają zakładać swoich. Wiec lepiej ciuszki mieć w osobnej torbie która w razie czego mąż dowiezie lub właśnie w siatce w nosidle do zabrania dla męża na wyjście ;) pieluch tez nie warto brać dużo - to mąż zawsze i wszędzie może dokupić a też bardzo często mają w szpitalach ;) na pewno warto wziąć tetry dla każdego z maluszków i czapeczki i niedrapki bo tego prawie niegdy w szpitalach nie mają ;)

A warto sprawdzić na stronie szpitala czy jest rozpiska co jest potrzebne. Bo często też potrzebna jest koszula do porodu (cześć szpitali daje swoje - i choć sztywne i ogromne - to chwała im za to bo nie chciałabym mieć tej zakrwawionej koszuli w domu).

A co do tego co wziąć - korzystam z tej listy z pewnymi modyfikacjami Link do: Wyprawka do szpitala - co zabrać do szpitala na poród? / Porady matek Canpolu / Strona główna - Canpol babies

A modyfikacje to:
Nie biorę szlafrok, miałam przy pierwszym porodzie (marzec ) i się nie przydał. A z rzeczy dla dziecka biorę tylko pieluszki tetrowe, czapeczki, skarpetki, pampersy ale sztuk 20 (mała paczka - mąż doniesie jak nie bedzie), waciki te duże i chusteczki nawilżane, octenisept, cazki do paznokci, ze 2 jednorazowe podkłady na przewijak bo tego często nie ma. I tyle.

Muszę zapisać się do położnej w końcu a wiem że ona jest oddziałową na noworodkach, może powie mi więcej bo z tego co na stronie czytałam to większość muszę mieć swoje ubranka też, więc trudno niech się krzywią :p ważne że będę miała wszystko pod ręką :) Zastanawiam się teraz czy nie kupić jednak wcześniej tego laktatora...

Margaret jeszcze nie masz położnej? Oj to się Spiesz - tym bardziej jak jest oddziałowa to ci powie co wziąć. A skąd jesteś o gdzie będziesz rodzic ze nic nie mają?

W Mielcu, przynajmniej z informacji na stronie to prawie wszystko trzeba mieć,
CO ZABRAĆ ZE SOBĄ DO PORODU

1. Wyniki badań:

- grupa krwi – oryginał

- WR

- HbsAg

- wyniki wszystkich badań USG

- karta przebiegu ciąży

- inne istotne informacje, np. wynik konsultacji okulistycznej

- dowód ubezpieczenia

UWAGA! DO PORODU NIE JEST KONIECZNE SKIEROWANIE!

2. Rzeczy osobiste dla mamy

- wygodne koszule nocne rozpinane z przodu – 3 szt.

- szlafrok

- skarpetki

- klapki pod prysznic

- kapcie

- biustonosz do karmienia piersią i jednorazowe wkładki do biustonosza

- przybory toaletowe, w tym środek do higieny intymnej używany do tej pory

- kilka par majtek bawełnianych (to zamieniam na te jednorazowe tylko na wyjście wezmę zwykłe)

- chusteczki higieniczne

- 2 ręczniki – kąpielowy i zwykły

- butelkę niegazowanej wody mineralnej

- telefon komórkowy, ładowarka, w razie potrzeby dodatkowa karta do telefonu

- mała poduszka - „jasiek” (przydatny przy karmieniu dziecka)

3. Rzeczy dla dziecka

- 3 bardzo cienkie bawełniane kaftaniki

- 3 ciepłe kaftaniki lub body

` - 5 pieluszek tetrowych

- paczka pieluszek jednorazowych

- 2 czapeczki bawełniane bez wiązania

- 2 pary śpioszków

- 2 pary skarpetek

- chusteczki do pielęgnacji niemowląt

UWAGA! WSZYSTKIE RZECZY (NAWET NOWE) POWINNY BYĆ WCZEŚNIEJ WYPRANE!

Taką oto informację znalazłam :)

No to rzeczywiscie jak tak masz wypisane - to jedynie położna może Ci powiedzieć co jest a co nie potrzebne ;)

reklama
A co do majtek - jak masz wypisane zwykle bawełniane to ja polecam je - te jednorazowe są mało wygodne i szczerze kiepsko trzymają to co trzymać mają. A w bawełniane majtki to w razie czego można wkleić duża podpaske (np te z serii na noc a nie to olbrzymie paskudztwo :p )

Do góry