reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
Dokładnie, ja też robiłam próby wątrobowe mimo że lekarz nie zlecił, przy okazji morfologii mi pobrała krew (to badanie u mnie kosztowało ok 30 zł, ale jak wyszło ok to ulżyło mi).
Ja na szczęście na puchnę, czasem tylko palce ale to miałam i przed ciążą.

Ja tez zrobiłam ostatnio badania wątrobowe i tez kosztowało to dokładnie 30.50zl bo od 1 maja wszystko podrożało :( na szczęście u mnie wyniki są dobre. Ale niestety nadal nie wiem dlaczego mnie tak bardzo pod żebrami boli. W poprzedniej ciąży tez bolało ale dopiero pod koniec i nie aż tak dotkliwie :(

Ostatnio gdzieś czytałam - chyba na parenting.pl, żeby w razie nagłego puchnięcia zgłosić się do lekarza/szpitala. Także nie lekceważ.

Ja dziś byłam kontrolnie na wizycie u prowadzącego, w zeszłym tygodniu robiłam krew i mocz i coś się w moczu nie spodobało. Dostałam receptę na MONURAL. Mam to wypić po ostatnim siku na czczo. Tylko, że ja sikam jak szalona, co 1,5 godziny a czasem częściej. Najwyżej będę mało pić.

I pytałam o badania szyjki macicy. To powiedział, że jak nie ma plamień ani nie boli to nie ma co drażnić niepotrzebnie.

Ostatnia edycja:
Ja tez zrobiłam ostatnio badania wątrobowe i tez kosztowało to dokładnie 30.50zl bo od 1 maja wszystko podrożało :( na szczęście u mnie wyniki są dobre. Ale niestety nadal nie wiem dlaczego mnie tak bardzo pod żebrami boli. W poprzedniej ciąży tez bolało ale dopiero pod koniec i nie aż tak dotkliwie :(

Może to mało apetyczne, więc wybaczcie - ale może to jelito grube? Ja mam wrażenie, ze moje jest pod żebrem gdzieś właśnie, bo często słyszę burczenie i jak się coś przesuwa.

To nie ze nagle...tylko z dnia na dzień po trochu...ale dłonie i stopy mam nabrzmiale...

To jeśli mówicie ze to może wątroba to zrobię te badanie...a w środę mam wizytę u lekarza to mu powiem...niech coś poradzi

eiktkw7i1lgslap3.png

patuska wklejam Ci jak konkretnie napisali: :)
"Wiele kobiet w ostatnich tygodniach ciąży doświadcza obrzęków stóp i dłoni. Pojawiają się one szczególnie wieczorami i w upalne dni. Dopóki obrzęki te nie są bardzo nasilone i znikają po odpoczynku w pozycji leżącej (np. po nocy), nie musisz się nimi przejmować. Jeśli jednak stwierdzisz, że nagle twoje ciało stało się wyraźnie opuchnięte, nie tylko na poziomie kostek i łydek, oraz przybrałaś kilka kilogramów w przeciągu paru dni, to musisz szybko udać się do swojego lekarza prowadzącego, by ten wykluczył groźne powikłanie ciąży, jakim jest stan przedrzucawkowy"

Nie umiem powiedzieć co to mnie boli - ale myślę że gdyby to było jelito to nasilalo by się np po jedzeniu. A mnie to boli ciągle, a w soatnim czasie to nawet boli na dotyk- poprostu boli skóra w tym miejscu. ;( niestety taki chyba mój urok :(

reklama
Ewa, może któryś z maluchów uciska w takim miejscu, że boli? Ja miałam gdzieś w okolicach 24-26tyg. okropny ból pod żebrem, na który nic nie pomagało. Próby wątrobowe wyszły lekko podwyższone, więc od razu panika, konsultacja z chirurgiem, usg wątroby, okazało się, że prawdopodobnie jeden z dzidziusiów bawił się w kopanie wątroby i tak się usadowił, że blokował jakąś żyłę czy inne ujście nie wiem czego i taki efekt... dobrze, że się przesunął, bo mógłby doprowadzić do stanu zapalnego.

Patuska, na pewno będziesz spokojniejsza jak skonsultujesz z lekarzem tą opuchliznę - pewnie to nic takiego i wszystkie trzymamy za to kciuki, ale zawsze bezpieczniej powiedzieć o tym komuś, kto się zna ;)

Odnośnie spania - na początku bardzo się nie lubiłam z rogalem, teraz się w miarę lubimy, ale i tak się z niego ciągle wyplątuję, a jak się nie wyplątam przez sen to budzę się cała zdrętwiała. No i średnio co godzinę albo dwie przebudzam się na prawym boku albo na wznak i montuję się do tego rogala na nowo na lewy bok.

Do góry