reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
Dziękuję za gratulacje!!!:-)
A mam do was pytanie czy spadła wam hemogoblina, bo mi bardzo spadła ale podobno to często się zdarza. Stram się pić sok z buraków ale już mam go dość z drugiej strony nie chce znowu zwolnienia z powodu anemii. Napiszcie czy któreś z was się to przydarzyło. Pozdrawiam i gratuluje dziewczynom, które znają już płeć swoich dzieciaczków
Witaj madzia. Ja miałam raz badana krew w czerwcu i hemoglobine mialam 12,9 i teraz pod koniec sierpnia, spadla mi do 11,4 ale lekarz powiedzial ze normy dla ciezarnych sa inne wiec nie mam zlych wynikow. Pozdrawiam:-) i czekamy na wiesci co tam Twoj brzusio kryje w sobie:tak:
Anulka!!! suoer wiadomosci. gratuluje coreczek. heheh to na odwrot nam sie porobilo heheh ale najwazniejsze ze sie dobrze rozwijaja. a kiedy nastepne usg? u mnie za 2 tygodnie :))
Dzieki Monia. No kurcze na odwrot nam sie trafilo:-) Ale jest tyle pomyłek, że ja i tak nie jestem przekonana i boje sie rozowych ciuszkow kupowac. Poczekam na potwierdzenie na nastepnym usg, a teraz bede kupowac jak juz jakies neutralne kolorki, chociaz te rozowe sa slodkie:tak:Bo pani dr nam pokazywala ze nic nie ma, zadnych jajec, ale w sumie od dolu moglo byc nie widac..i jak wyskocza nastepnym razem..ja nie wiem ale takie milam silne przeczucie od poczatku ze to chlopaki..Mi mowila ta doktor co usg robila ze teraz w 26 tyg bede miala usg mniej wiecej i pozniej od 28 tyg co 2 tyg, bo jednokosmowkowe sa podwyzszonego ryzyka i na kase chorych bede miala darmowe usg w szpitalu. Bo teraz za wszystko płacimy..No i w 36 tyg beda mnie ciąć:szok:
Co do USG 4D z tego co się orientuje powinno byc robione około 20 tyg, w 28 tyg jak sa już duże szkraby niewiele moze być widac. Bo dzieciaczki już za duże.
Mi lekarz mowil ze w 20tyg sie robi to polowkowe usg bo tutaj jeszcze widac calego malucha na ekranie i sie wszystko mierzy sprawdza..a usg 3D/4D robi sie najlepiej ok. 28 tyg i maluchy sie oglada narzadami i buzke mozna zobaczyc w przyblizeniu.Ja jeszcze poczekam pare tygodni.

Ostatnia edycja:
Co do USG 4D z tego co się orientuje powinno byc robione około 20 tyg, w 28 tyg jak sa już duże szkraby niewiele moze być widac. Bo dzieciaczki już za duże.
mozna robic w 28 i bedzie widac juz ladnie rysy twarzy, w 20 tyg to widac plasteline, mi nie zalezy zeby widziec cale dziecko na monitorze, moze byc po kawałku hehe, dobry doktor wszytsko ladnie pokaze

A pytanie do Was. Bedziecie ubierac dzieci tak samo?

Witajcie dziewczyny,
Dziś natknęłam się na Wasz wątek i postanowiłam do Was dołączyć. Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do siebie?
Jestem w 18t3d ciąży bliźniaczej i właśnie szperam za informacjami dotyczącymi bliźniąt, a dokładnie za opisami ich ruchów. Czytałam tu, że kilka z Was jest podobnie jak ja około 20tc i może mnie trochę uspokoicie. Od jakichś 2 tygodni czuję ruchy, ale tylko z lewej strony i po środku na dole. Martwię się, że rusza się tylko jeden dzidziołek :( Czy któraś z Was tez tak miała? Ostatnią wizytę u gina miałam prawie 4 tyg temu i jutro mam kolejną. Dziś już jednak moje obawy osiągają apogeum, stąd poszukuję jakichś informacji na ten temat. Może któaś z Was mi podpowie dlaczego tak jest? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź :)
Pozdrawiam wszystkie mamuśki, jak Wy to fajnie nazywacie - w trójpaku :) i życzę samych dobrych nowin.

mozna robic w 28 i bedzie widac juz ladnie rysy twarzy, w 20 tyg to widac plasteline, mi nie zalezy zeby widziec cale dziecko na monitorze, moze byc po kawałku hehe, dobry doktor wszytsko ladnie pokaze
A pytanie do Was. Bedziecie ubierac dzieci tak samo?
No dokładnie ja tez chcialabym widziec wyraznie juz wiekszego malucha nawet kawalek po kawalku:tak:A co do ubierania to zawsze dziwnie patrzylam na blizniaki tak samo ubrane a teraz chyba doroslam i jeszcze mi sie przytrafily.. i mysle ze to fajnie wyglada, zwlaszcza jak jednojajowe i identyczne sa.I mysle ze nie zawsze ale raczej bede ubierac tak samo poki male i takie slodkie:tak:
Witajcie dziewczyny,
Dziś natknęłam się na Wasz wątek i postanowiłam do Was dołączyć. Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do siebie?
Jestem w 18t3d ciąży bliźniaczej i właśnie szperam za informacjami dotyczącymi bliźniąt, a dokładnie za opisami ich ruchów. Czytałam tu, że kilka z Was jest podobnie jak ja około 20tc i może mnie trochę uspokoicie. Od jakichś 2 tygodni czuję ruchy, ale tylko z lewej strony i po środku na dole. Martwię się, że rusza się tylko jeden dzidziołek :( Czy któraś z Was tez tak miała? Ostatnią wizytę u gina miałam prawie 4 tyg temu i jutro mam kolejną. Dziś już jednak moje obawy osiągają apogeum, stąd poszukuję jakichś informacji na ten temat. Może któaś z Was mi podpowie dlaczego tak jest? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź :)
Pozdrawiam wszystkie mamuśki, jak Wy to fajnie nazywacie - w trójpaku :) i życzę samych dobrych nowin.
Witamy serdecznie nowa mamusię i zapraszamy do pogaduch:-) Nie martw sie ruchami w jednym miejscu, ja tez sie martwilam bo czulam tak mocno nisko z prawej strony tylko a ze ostatnie usg mialam w 13tyg to myslalam ze cos moze jest nie tak..ale wczoraj mialam robione usg i dokladnie w prawym dolnym odcinku brzucha caly czas mi doktor jezdzila tym urzadzonkiem i tam dwojka siedziala dzieciaczkow, bo one plywaja gdzie im sie podoba:tak:Pozdrowienia i nic sie nie martw, ciesz sie ruchami maluszkow:-)A kiedy wybierasz sie na usg?

Ostatnia edycja:
A kiedy wybierasz sie na usg?
Dzięki za odpowiedź :-) Jutro mam wizytę kontrolną i poproszę gina o usg, żeby się przekonać czyu na pewno z dzidziołkami wszystko jest ok. Myślę też, że jutro dostanę skierowanie na usg połówkowe - już nie mogę się go doczekać. Mam też nadzieję, że wszystko na nim będzie w porządku.

Witam nowego trójpaczka i zapradzam na pogadanki a co do róchów to u mnie jeszcze słabizna i też raczej z prawej strony więc chyba musi tak być. ja to lubię jak kopniaczki są już porządne i inni też je mogą poczuć.Ja mam zamiar ubierać dziewczynki tak samo może nie zawsze i po podwórku będą inaczej ubrane jejku żeby to był już styczeń

Dzięki za odpowiedź :-) Jutro mam wizytę kontrolną i poproszę gina o usg, żeby się przekonać czyu na pewno z dzidziołkami wszystko jest ok. Myślę też, że jutro dostanę skierowanie na usg połówkowe - już nie mogę się go doczekać. Mam też nadzieję, że wszystko na nim będzie w porządku.
Moira to daj znac po wizycie!!! Trzymam kciuki za dobre wiesci!:-)

Witam kolejną mamusię, ja niestety nie moge się podzielić wiedzą na temat ruchów dzieci bo u mnie jeszcze za wcześnie ale trzymam mocno kciuki żeby było u ciebie wszystko dobrze, napewno tak będzie.
Co do ubranek to jeśli moje dwujajowe będą tej samej płci to napewno nie będę je ubierała tak samo. Po prostu nie podoba mi się ubieranie ich tak samo, ale każdy ma swoje zdanie. Ja uważam że dzieci powinny czuć się odrębnymi istotami a wyglądając tak samo mogą czuć się jak klony siostry czy brata. Ale oczywiście szanuje zdanie każdej z was. Pozdrawiam

reklama
Majka 1982, madzia842 - dzięki dziewczyny za ciepłe przyjęcie :)
anulka - dzięki za troskę :)
Jestem po wizytce - wszystko OK! :D Dzidziołki rosną i szaleją. Gin zdziwił się dość mocno, że już czuję ruchy, ale powiedział, że to bardzo dobry objaw. Ruchy po jednej stronie brzucha czułam dlatego, że dzidziołki ułożone są jeden przy ścianie brzucha a drugi przy kręgosłupie. I jakoś tak im widać wygodnie fikać, że czuję tylko tego "z brzegu". Mieliśmy już wstępne imiona - Ania i Ewa, ale dziś się okazało, że Ewie urosły jajka i mały fiutek ;) Natomiast Ania nie chciała się narazie ujawnić i do usg połówkowego pozostanie tajemnicą :)
Jeśli będą 2 chłopki to pewnie do jakiegoś czasu będę je ubierała tak samo - fajnie to wygląda. Ale jak zaczną już coś rozumieć i mieć swoje upodobania (co może się objawić podobno dość szybko) to na pewno nie będę im narzucać jednego stylu. Niech każde będzie sobą, tym bardziej jak okaże się, że będzie parka :)
Dziewczyny, a jak planujecie urządzić pokoik dzieciom? Bo ja szczerze mówiąc jestem na etapie zastanawiania się nad tym i nie wiem czy np w takim pokoju przydaje się np normalne łóżko czy same łóżeczka dla dzieci wystarczą? Jak myślicie?

Do góry