reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

ewka dzięki za rady :) to mija pierwsza ciąża więc każda rada na wagę złota:) już zrobiłam pokaźną listę rzeczy do kupienia ale chyba cześc wykreslę ;)
ewka_111 super wskazówki! ja własnie o takich rzeczach nie mam zielonego pojęcia. Zapisuję stronę w ulubionych :-) Jeszcze jakbyś napisała jak kłaść dzieci spać: na wznak, na boku czy jak. Wiem, że bez podusi, ale jak przykryć? zaopatrzyć się w śpiworki - spędza mi to sen z powiek....
W szkole rodzenia mówili, ze raz na pleckach a raz delikatnie ukierunkowując na boki, na brzuchu raczej nie. I pod materac segregator albo butelka np. żeby główka lekko była uniesiona

reklama
Kurcze skusulam się dziś i zjadłam kawałek ciasta czekoladowego - niby na diecie cukrzycowej można i najlepiej zaraz po głównym posiłku zeby nie było zbyt dużego skoku insulinowego. A powiem wam że jest mi tak nie dobrze ze masakra :(

Ciasto czekoladowe przy cukrzycy i to po glownym posiku ktory i tak ma najwiecej weglowodanow???????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Yyyyyy,chyba sama w to nie wierzysz:)

Też na początku czułam kopniaki, nawet dużo, ale nie potrafiłam przyporządkować które dziecię akurat kopie. Teraz zazwyczaj wiem, poza tym po usg wiedziałam który gdzie się usadowił i to też pomogło ;)

Co do ruchów - ja dość długo nie wiedziałam które akurat kopie. Dopiero gdzieś po 25-26 tyg jak juz przyjęły "swoje" pozycję to byłam wstanie rozróżnić które akurat kopie. Choć i tak to bywa mylne - bo teraz np mają nogi skierowane w swoją stronę - czyli mam je gdzieś na środku pod mostkiem - i nie mam zielonego pojęcia którego to nogi akurat kapia :p

Co do układania dziecka do snu - teoretycznie na brzuch się nie kładzie bo dziecko może się udusić jak przesunie nosek pod siebie ale jest to jedna z lepszych pozycji w przypadku bólów brzuszka lub kolek. Na boku -teoretycznie najlepsza pozycja -choć moje dzieciaczki położone na boku po chwili spaly juz na plecach. Same szybko wylapiecie w jakiej pozycji wasze maleństwo spi najlepiej. ;) pozycja na boku jest najbardziej bezpieczna po karmieniu -czyli praktycznie na początku zawsze :p ale dzieci szybko uczą się same przekrecac na plecki i będą pewnie częściej spaly właśnie na plecach. Ale będą też maluchy które inaczej jak na brzuchu nie zasna. Moja córa od 3 miesiąca spi na brzuchu i nadal to jej ulubiona pozycja do spania (ma 5 lat i ma to po mamie ;) )

Co do podniesienia główki to już kiedyś pisalysmy - najlepiej kupić taką trójkątna poduszkę (klin) i podłożyć pod materac.

A cukrzycę i ciasto zostawiam w spokoju - więcej tego błędu nie powtórzę :p

Cześć dziewczyny :)
Ja też nie zawsze potrafiłam odróżnić które dziecko kopie. Czasami wydawało mi się że czuje tylko jedno a np.na usg było widać że drugie też się rusza. Po prostu tak się umiejscowiło.

Z kosmetyków faktycznie nie ma co za dużo kupować. Ja kupiłam tylko ziajke do kąpania, chusteczki nawilżające i oliwki a dużo w szpitalu dostaliśmy próbek. Choć położna mówiła żeby stosować jedno.
My używamy od początku pampersow premium care i newborn te zielone.
Odnośnie spania nasze śpią na płasko z pieluszką flanelową pod głową. Jak mała ma teraz katar to podlozylismy segregator. Śpią zawsze na boku. Choć potrafią się przekręcić i na pleckach spać.

Hej :)
Od około 24 tygodnia wiedziałam kto mnie kopie i zawsze na usg dokładnie patrzyłam na ich pozycję, bo miałam już dla nich imiona i nie chciałam ich pomylić. Ale potrafili się w ciągu nocy zamienić miejscami (wiedziałam o tym dzięki ich wadze i po ilości wód, no i w nocy zrobili mi w brzuchu niezłe rewolucję). Usg miałam od 26 tc co 2-3 dni.

Warto kupić płyn do kąpieli 3w1 z szamponem, balsam lub oliwkę, maść na pupę, sól fizjologiczną i właściwie to wystarczy.
Ponieważ musieliśmy kupić dwa monitory oddechu, dzieci śpią na brzuszku i na plecach. Bardzo lubią spać na brzuchach, a ja się nie boję o SIDS z monitorami. Po jedzeniu w nocy podkładam im zwinięty w rulon koc, żeby byli ba boczku ale i tak się zaraz przekręcają

Napisane na GT-I8200 w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnio usg miałam 3 tygodnie temu i byli w takich pozycjach, ze nie da rady aby kopali w tym samym miejscu. Chyba, ze sie teraz odwrócili jakos. Jutro mam usg wiec sie wszystkiego dowiem. Strasznie sie martwię czy z tym drugim wszystko Ok

Ja też różnie odczówam ruchy, Antoś leży poprzecznie pod łukiem żebrowym i główke ma po prawej stronie więc jego czuję i widzę wyraźniej bo wypina głowę aż boli, a Jaś jest główkowo więc czasem oberwę po pęcherzu, a nóżki obu kumulują się prawie w jednym miejscu. W poniedziałek wizyta i zobaczymy co powyczyniali ;-)
Już druga noc jak budze sie i nie moge zasnąć bo mam dziwne obawy że może zacząć się wcześniej... Ech ale która z nas ich nie ma. Zwłaszcza jak maluchy chwile nie skaczą.

Byłam wczoraj wieczorem na badaniach przeplywow u pani prof która zajmuje się ciążami wysokiego ryzyka. I całe szczęście mocno mnie uspokoiła - i pocieszyla ze urodze nie wcześniej jak po 38 tyg ;) jak to określiła - w 32 tyg, u wielorodki, w ciąży bliźniaczej szyjka długości 3.4 cm jest idealna. A to ze się skróciła - przecież musi się zacząć skracać ;)
Wiec powiem wam że bałam się jechać bo jechałam późno,sama i to ponad 100 km. Ale bardzo się ciesze ze pojechałam bo mnie mocno uspokoiła. A dzieciaki idą jak burza - syn 1777g a córcia 1630g - wg dokładnych pomiarów ;) i ułożone glowkowo wiec chyba będziemy czekać na SN :)

reklama
Cześć dziewczyny :)
Ja też nie zawsze potrafiłam odróżnić które dziecko kopie. Czasami wydawało mi się że czuje tylko jedno a np.na usg było widać że drugie też się rusza. Po prostu tak się umiejscowiło.

Z kosmetyków faktycznie nie ma co za dużo kupować. Ja kupiłam tylko ziajke do kąpania, chusteczki nawilżające i oliwki a dużo w szpitalu dostaliśmy próbek. Choć położna mówiła żeby stosować jedno.
My używamy od początku pampersow premium care i newborn te zielone.
Odnośnie spania nasze śpią na płasko z pieluszką flanelową pod głową. Jak mała ma teraz katar to podlozylismy segregator. Śpią zawsze na boku. Choć potrafią się przekręcić i na pleckach spać.
Justa jak się czujesz? Jak tam maluszki? Jak sobie radzisz?

Do góry