reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Aa i ciekawe czy się jeszcze młodzi będą obracać - niby miejsca mają dużo ale w środę jak i wczoraj oboje ustawieni glowkowo - jak by już tak zostali to byłoby fajnie - szansa na SN :)

reklama
Ewka ciesz sie i oby jak najdłużej tak zostalo. Ja mialam aspargin, ale od wczoraj mam skurcze i mam fenoterol i szpital :\ moje były ułożone glowkowo, a wczoraj sie jeden przekrecil i jest miednicowo.

Ja też bym się nie zdecydowała na SN ponieważ często jest tak, że pierwszy bliźniak się rodzi SN a a drugiego trzeba wyciągać cesarka i wtedy to dopiero ciężko dojść do siebie bo ma się dwa porody

Ewka ja od 20tyg leze bo mi twardnieje brzuch i szyjka sie skrocila :/
A nie założyli ci krążka żeby się szyjka nie skracala? Mi zapobiegawczo będą zakładać bo się wszystko przesunęło a Tobie jak juz się skraca to nic nie robią?

Mi ostatnio się macica stawiala dwa dni ale już jest ok.

f2w3kw7ihyqz70ec.png

Powiem wam ze jednak bardziej boje się CC niż SN. Mówicie ze często się zdaza ze się drugie obróci - ale w moim przypadku nawet jak by się drugi obrócił to i tak powinnam dać radę - to będzie mój 3 porod - no i co ukrywać - jestem mocno rozciągnięta i powinno pójść w miarę. Ale zauważcie ze często się mimo wszystko zdaza ze bliźniaki rodzą się SN i to bez żadnych kaplikacji. Na razie nie mam co gdybać, liczę ze jeszcze długie tygodnie maluchy w spokoju posiedza w brzuchu i jak będzie trzeba tak je urodze ;)

Tak Ewka w poznaniu.
Patuska przed ten mialam szyjkę 2.5 byla na granicy nie założyli. Teraz ma 2cm i zaczynam 33tyg wiec chyba za późno na peszar czy szew

Ja w szpitalu dostawałam asmag forte i kazał mi lekarz brać po wyjściu i biorę 2x dziennie i brzuch miękki :-)
Co do porodu to i ja bym wolała SN ale zobaczymy jak będzie.

reklama
Ewka ja też się boje cc. Tym bardziej że to moja pierwsza ciąża, lepiej nie myśleć. Ciekawe jak będzie u mnie czy sn czy jednak cc.
Wszystkie chyba się boimy i do końca nie będziemy wiedzieć.

Ania 12344 trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze i niech chłopaki siedzą jak najdłużej. Bądź dobrej myśli. W szpitalu jesteś chociaż pod kontrolą. Będą podawać coś na te skurcze i oby wszystko się uspokoiło.

Ja wczoraj miałam wizytę na nfz niestety znów nie podał mi wagi bąbelków. to ja przez ostatnie 2 tygodnie przytyłam 3 kg, teraz ponad 77 mam czyli 13 kg na plusie. Podobno dobra waga. A W brzuchu już 107 cm.
Położna mówiła że dobre 5 tygodni i będę miała maluchy przy sobie. Niech siedzą jak najdłużej. Wyniki mam dobre.
Ale najistotniejsze, szyjka skróciła się tylko minimalnie teraz 22 mm ale jest zamknięta. Lekarz pytał się czy leże? A ja odp że staram się i Dostałam opieprz że cały czas powinnam leżeć a nie tylko się starać albo jak już mi słabo. Łatwo mu powiedzieć i tak teraz więcej leżę niż wcześniej i się oszczędzam.
A na 25 lutego dostałam skierowanie do szpitala. Powód poród przedwczesny zagrażający a że w naszym powiatowym szpitalu nie mają wystarczającego sprzętu dla bliźniaków to wysyła mnie do wojewódzkiego oddalonego o ponad 60 km, zeby wszystko sprawdzili. Mam nadzieję że będę tylko kilka dni tak jak mówił. Pierwsze co to już łzy w oczach ale mąż mnie przekonywał że chcą dobrze wszystko sprawdzić i będę pod lepszą opieką. Tylko ta odległość mnie przeraża.

---------
31 tc

Do góry