reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Hej dziewczyny, spodziewam sie bliźniąt, chciałabym karmić jednoczesnie, jest na ten temat sporo filmików, porad, ale....jak odbijać jednocześnie???czy dziecko od razu po odstawieniu cyca, butelki musi byc odbijane??

reklama
Dziewczyny a czy jesteście tego pewne ze czujecie tylko jedno? Że to tylko jedno kopie? Przecież one cały czas się przekładają tym bardziej na tym etapie ciazy. Moim zdaniem na tak wczesnym etapie nie jesteście w stanie rozróżnić które to akurat kopie.

Po 24 tc to są juz większe - to bardziej prawdopodobne ze rozróżnisz które akurat kopie;) ja jestem w 21 tc i jak kopia obydwa to czuje ale jak kopie jedno to jakoś trudno mi powiedzieć które akurat - tym bardziej jak kopie gdzieś na wyokosci pęcherza - za równo może to być jedno jak i drugie. A co do stron brzucha (w sensie lewo czy prawo to pewności nie mam -bo wiem ze potrafią się jescze w poprzek ułożyć ;)

Moje sa ulozone poprzecznie i wiem dokladnie w ktorym miejscu maja nogi a gdzie glowy, na usg lekarz mowil ze juz sie nie przekreca najwyzej glowa w dol do porodu kolezanka co urodzila blizniaki mowila ze jej tez byly poprzecznie i ona czula ta na gorze a dolna prawie wcale nie kopala, ja mam odwrotnie.

Moje ułożone są na ukos. Główki mają przy moim prawym biodrze a nóżki pod lewym zebrem. Synuś jest bardziej powierzchownie a córeczka głębiej.

W sensie tak były ułożone wasze dzieci na ostatnim usg. Wiecie że bliźniaki tak do 27 a nawet do 30 tyg potrafią się obrócić. Kumpela w pojedynczej ciąży miała młodego do 35tc ułożonego posladkowo a jednak do porodu się obrócił główka. A te nasze maluchy to akrobaci i naprawdę często się przekrecaja. Jak będziecie mówić po tym 27-28 tyg ze tak są ustawione to to że się obróca staje się mniej prawdopodobne ale nie możecie w 18 czy nawet w 22 tyg mówić że tak są ułożone. Fikolki robią te maluchy nawet kilka razy w ciągu jednego cyklu czuwania bo mają miejsce i możliwości.

Moje sa ulozone poprzecznie i wiem dokladnie w ktorym miejscu maja nogi a gdzie glowy, na usg lekarz mowil ze juz sie nie przekreca najwyzej glowa w dol do porodu kolezanka co urodzila blizniaki mowila ze jej tez byly poprzecznie i ona czula ta na gorze a dolna prawie wcale nie kopala, ja mam odwrotnie.

Bzdura ze sie nie przekreca. U mnie pomiedzy 32 a 37tc to sie z 5x przekrecil jeden - najpierw byl glowkowo, potem poprzecznie, a skoczyl miednicowo:) Drugi synek od poczatku byl glowkowo i on ani razu sie nie przekrecil.

a cio do ruchow- moim zdaniem na 100% nie mozna byc pewnym ktory sie akurat rusza. Nie ma co sie zamatwiac/. Po 30tc chyba mozna liczyc ruchy dziecka i powinno ich byc min 10 na godzine.

Dziewczyny powiedzcie jakie radzicie kupić łóżeczka- czy dwa oddzielne czy jedno większe podwójne? co się lepiej sprawdza?Z jednej strony w jednym dzieci czują siebie i może dzięki temu lepiej śpią, a z drugiej strony im większe tym bardziej będą wędrować po łóżeczku i przeszkadzać sobie nawzajem i wydaje mi się, że opcja jednego większego się nie sprawdzi...?

reklama
Do góry