reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Enni tu chodzi o życie i zdrowie twoich dzieci. To nie ona będzie jeździć z dziećmi na rehabilitację jeśli pójdzie coś nie tak. Może jeśli ty nie masz odwagi to poproś o to męża.

reklama
Sylka gratulacje :)
Dziewczyny ja tak czytam wszystkie macie, mialyscie planowane Cc, mnie niestety czeka poród SN:( chłopaki są odwróceni głowkami w dół i lekarka stwierdziła że nie widzi przeciwwskazań do porodu sn.Nie macie pojęcia jak ja się boje :(chłopcy byli ustawienia głowkami w 31 tc czy mogą eiem jeszcze przekręcić? Pierwszy poród miałam bardzo trudny alevtezvi dziecko ponad 4 kg i mam jakąś traume :(

U mnie jeden sie przekrecil juz po 34tc. Byl glowkowo ale przed porodem ulozyl sie poprzecznie i bylo cc.

Blizniaki sa mniejsze wiec moze nie bedize tak trudno ich urodzic. Trzymam kciuki.

Kachna - moim zdaniem pomoc jest bardzo wskazana. Ja juz pislaam jaki sajgon byl u nas do 6msc.

Ja dam znac jak bede zostawac na 8h sama. Bohaterki nie zamierzam zgrywać. Niedlugo sie przeprowadzam blisko mamy wiec chociaz obiad podrzuci. Ja mialam ulozone glowkowo przez dlugi czas ale dr dala mi wybor. W szpitalu nie pytali czy chce sn pierworodka to mi nawet nie dali. A jak mialam usg dzień przed to jeden sie obrocil troche poprzecznie i dr mówi ze nawet mowy nie ma. Wszystkie dziewczyny z ktorymi lezalan tez cc czy pierworodki czy nie. Teoretycznie ciaza bliźniacza to nie wskazanie do cc ale ja bym się upierala na Twoim miejscu jak sie boisz.

Kachna tak mialam ivf

jjka mój jeden maluszek cały czas był poprzecznie w tym samym miejscu, aż w 31 tc przekrecil się i ustawił główka w dół, mam nadzieję że jednak było mu niewygodnie i znowu ustawił się poprzecznie :) w czwartek się okaże ;)

Enni powiedz lekarce, że zbyt długo się staraliscie o tę dzieci i chcesz zminimalizować ryzyko niedotlenienia a ona na 100% nie może ci zagwarantować że wszystko pójdzie gładko.

Tak jak pisze jjka, bliźnięta sa mniejsze i harcują w brzuchu. Moje do konca sie przekręcały, by ostatecznie zająć pozycje miednica-główka.
Nie wiem, czy czasami nie jest tak, ze można odmówić porodu naturalnego w przypadku blizniat

Aga odmówić, to chyba nie można ale zgadzam się z kachna, że to bezpieczniejsza opcja. Moje dziewczynki już w m-cu ustawiły się główkowo i tak zostały do końca czyli 36tc. Mnie lekarze namawiali na sn, bo twierdzili, że mam małe dzieci i szybko urodzę. Rodziłam w kwietniu. Na moje pytanie ile kobiet urodziło bliźnięta od początku roku, usłyszałam że JEDNA. Odpowiedziałam, że w takim razie ja nie będę druga. Wszystko odbywało się w przyjacielskiej atmosferze. Zgodnie z polityką szpitala w którym rodziłam, w przypadku ciąż mnogich wybór rodzaju porodu należy do kobiety.
Enni tak jak piszą dziewczyny zawalcz o siebie i dzieci. Porody bliźniaków często przebiegają tak, że jedno rodzi się sn, a drugie cc. Ja sobie tego nie wyobrażam.

reklama
Alia moje dzieciaki urodziły się w 26 tyg, Ważyły 850gi 700g wiele przeszły ale na szczęście mają już to wszystko za sobą. Ważne żebyś była w szpitalu z 3 stopniem referencyjności! Nie denerwuj się bo stres tylko szkodzi. Trzymam kciuki za ciebie i twoich chłopaków. Będzie dobrze zobaczysz :*

Do góry