reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Witam,
dzieki ze pytasz Madeleine :)

Ciaza jednokosmowkowa,dwuowodniowa-dzieci beda jednojajowe.

We wnioskach mam konieczne monitorowanie usg co dwa tygodnie.
1 Maluszek: crl= 45mm akcja serca: 171u/min,
2 Maluszek: crl= 45mm akcja serca: 182u/min.
Na wizycie lekarz powiedzial,ze jest to ciaza wysokiego ryzyka i trzeba monitorowac tzw.przetaczanie krwi miedzy soba,jest to dosc powszechne zjawisko w tych ciazach,ale nie jest powiedziane,ze musi wystapic,dlatego lepiej monitorowac dzieciaczki zeby w pore moc zareagowac.Nie chce pisac czym to grozi.W skrajnych przypadkach wykonuje sie zabieg fetoskopii w Gdansku,ale sa to bardzo rzadkie przypadki.Teraz jest wszystko w porzadku i zeby tak zostalo trzeba obserwowac.Dlatego bede jezdzic na usg co 2 tygodnie do szpiitala w Wawie.
Za 2 tyg.jade prywatnie na zmierzenie przeziernosci karkowej i innych parametrow,a pozniej co 2tyg.do poradni w szpitalu.
Mam plytke z nagraniem usg;)

reklama
Witaj Dominika_89, ja byłam w tego samego typu ciąży i tak dla pocieszenia napiszę Ci, że przebiegła ona bez żadnych komplikacji. Jedynie w 13 tc miałam lekkie krwawienie niewiadomego pochodzenia. Też dużo czytałam o komplikacjach i ryzyku ale w pewnym momencie przestałam, bo i tak nie miałam wpływu na to jak będzie przebiegać ta ciąża. Prowadziłam po prostu oszczędny tryb życia, wybrałam szpital specjalizujący się w tego typu ciążach i stosowałam do zaleceń lekarzy. Szczerze mówiąc nigdy lepiej się nie czułam, jak wtedy w ciąży. Miałam oczywiście różne dolegliwości (zgaga, ból kręgosłupa czy pod koniec trudności w oddychaniu) ale i tak to było nic przy tej ciężkiej fizycznej pracy, która jest teraz przy maluszkach.
W przypadku wystąpienia zespołu TTTS zabieg zamknięcia nieprawidłowych naczyń wykonuje szpital na Pl.Starynkiewicza w Warszawie. A tak z ciekawości, czemu służy przy TTTS zabieg?
Myśl pozytywnie, wszystko będzie dobrze :).

Dominika moja ciaza również byla jednokosmowkowa dwuowodniowa, mialam cc 37t1d ciaza bez zadnych komplikacji dziewczyny duze i zdrowe. Nie przejmuj sie na zapas ;)

Dominika moja ciąża tez byla jednokosmowkowa rozwiązana w 31 tyg mega komplikacje przez caly czas chłopaki spędzili 40 dni w szpitalu choć nie mialam ttts (od samego poczatku mnie straszyli ) to mialam zle przepływy ale wszystko skończyło sie dobrze chłopaki rosną i rozrabiaja trzeba byc dobrej mysli

witam po chyba ponad miesięcznej nieobecności. Melduję się by napisac ze u nas wszystko ok. Nataka wyszła ze szpitala 16.10, a Karolcia 31.10. czyli ponad miesiac polezały bidulki. Natalka tyła, a Karolinka miała zapalenie płuc i odmę(dla przypomnienia) potem rozbijaną skrzeplinę na żyle wątrobowej po drenowaniu pępka. Ile ja się o nią starchu najadłam ile wypłakałam , ale juz jest ok. 20141001_141544.jpg20140927_143008.jpg Natalka po lewej i Karolinka po prawej( zdjecia jeszcze szpitalne wrzesniowe)

Załączniki

• 20140927_143008.jpg
    20140927_143008.jpg
    20,3 KB · Wyświetleń: 118
  • 20141001_141544.jpg
    20141001_141544.jpg
    18,8 KB · Wyświetleń: 123
Nojo tych nerwów właśnie chciałabym uniknąć i tych problemów. Dlatego już sama nie wiem na jaki szpital się zdecydować. W którym tyg rodziłaś?
Cieszę się że u Ciebie i u dziewczynek już lepiej. Oby tak zostali.

annte rodziłam w 34 tc. Ze szpitalami nie odgadniesz, ja chciałam rodzic ewentualne wczesniaki w specjalistycznym klinicznym szpitalu dla bespieczenstwa, a przelezałam miesiac na patologi w polozniczym z malym oddzialem noworodkow i wczeniakow ( st ref III w obu) i urodziłam tam. Karolinke od razu prewiezli do DSK bo zabrakło im sprzętu. Opieka i mentalnosc pracownikow położniczego 1000 krotnie lepsza niz w tym specjlisycznym. Gdyby nie brak respiratora nie rozdzileili by dziewczynek i wszystko moze by sie ułożyło lepiej, moze szybciej, ale na pewno obie byly by przy sobie i przy mnie i cycu. Ale zeby móc widziec obie wyszłam z niego i dojezdzalam na dwa fronty. W poł karmiłam piersią i woziłam odciagniety pokarm, w Dsk nie pozwolili, bo "nie beda pilnowac mojej diety"... Z jednej strony dobrze ze urodziłąm tam bo moge karmic piersia a z drugiej zle bo je rozdzielono.

reklama
no dziewczyny widze ze nie jestem sama w tej jednokosmówkowej dwuowodniowej, tez zaczynamy usg co 2 tyg od 21.11, na razie 15 tydzien leci i wszystko w porządku :) tyjemy tzn brzuszek rośnie bo na wadze tylko mniej.
gratuluje już obecnym mamusiom :)
co myślicie o tym nowym wózku bebetto 42? któraś z Was go może posiada? :)

Do góry