Witam Was, dziewczyny. Jestem mamusią bliźniaków, chłopcy mają już prawie 1,5 roku. Do dnia dzisiejszego byłam przekonana, że są jednojajowi, ale czy na pewno? Skoro na pierwszym usg jest jeden pęcherzyk i dwa zarodki, stwierdzono później, że jest to ciąża jednokosmówkowa, dwuowodniowa, to czy są oni jednojajowi? Bratowa urodziła parkę, na usg miała dwa pęcherzyki, więc u niej na pewno jest dwujajowa. Czy któraś z Was może mi pomóc? Dziękuję serdecznie.
reklama
Mamamia - zgodnie z moja wiedza:
1. jesli jest to jednokosmowkowa (nie zaleznie od liczby owodni) NA 100% jednojajowe
2. jesli dwukosmowkowa i dwuowodniowa to moze byc i jednojajowe i dwujajowe przy czym duzo większe prawdopodobieństwo, ze dwujajowe, bo takich ciaz jest duzo wiecej niz jednojajowych
W przypadku nr 1:
- liczba kosmowek i odwodni zależy od tego kiedy nastąpił podział jaja - im wczesniej tym lepiej - dla bezpieczeństwa ciazy (od dwoch owodni i kosmowek w pierwszych dniach, do blizniakow syjamskich w przypadku bardzo późnego podziału)
W przypadku nr 2:
- jesli rożne płci to 100% dwujajowa
- mozna 'wrozyc' po odległości zarobków od siebie na pierwszym usg w pierwszych tygodniach
- jesli ta sama płeć - wiecej dowiemy sie po porodzie: czy dzieci sa bardzo podobne/identyczne czy jedynie podobne tak jak podobne jest rodzeństwo z rożnych roroczników
1. jesli jest to jednokosmowkowa (nie zaleznie od liczby owodni) NA 100% jednojajowe
2. jesli dwukosmowkowa i dwuowodniowa to moze byc i jednojajowe i dwujajowe przy czym duzo większe prawdopodobieństwo, ze dwujajowe, bo takich ciaz jest duzo wiecej niz jednojajowych
W przypadku nr 1:
- liczba kosmowek i odwodni zależy od tego kiedy nastąpił podział jaja - im wczesniej tym lepiej - dla bezpieczeństwa ciazy (od dwoch owodni i kosmowek w pierwszych dniach, do blizniakow syjamskich w przypadku bardzo późnego podziału)
W przypadku nr 2:
- jesli rożne płci to 100% dwujajowa
- mozna 'wrozyc' po odległości zarobków od siebie na pierwszym usg w pierwszych tygodniach
- jesli ta sama płeć - wiecej dowiemy sie po porodzie: czy dzieci sa bardzo podobne/identyczne czy jedynie podobne tak jak podobne jest rodzeństwo z rożnych roroczników
Serdecznie dziękuję Ci za odpowiedź. Moi chłopcy są jednokosmówkowi, dwuowodniowi, więc mam mysleć tak jak do tej pory - że są jednojajowi?
Myślałam tak, ale zaczęłam dziś drążyć i wyczytałam, że jednokosmówkowa może być też dwujajowa i już zgłupiałam
A Ty jaką masz ciążę? widzę 2 dziewczynki, ale jaka ciąża?
Myślałam tak, ale zaczęłam dziś drążyć i wyczytałam, że jednokosmówkowa może być też dwujajowa i już zgłupiałam
A Ty jaką masz ciążę? widzę 2 dziewczynki, ale jaka ciąża?
Mamamia - moim zdaniem u Ciebie sa jednojajowi. A jak z ich podobieństwem tak swoja droga?
Ostatnio na polowkowym bardzo dobra specjalistka od usg powiedziała mi, ze sa dwa pewniki - różna płeć = dwujajowe, a jednokosmowkowe = jednojajowe.
Dwujajowe to dwie odrębne ciążę w tym danym czasie, musi byc po dwa wszystkiego.
Ja mam dwuowodniowa i dwujajowa. W 5tc na usg zarodku były mocno oddalone od siebie to zwiększa prawdopodobieństwo, ze dwujajowe, ale ze jedna płeć to w 100% nie wiadomo, zobaczymy jak sie... zobaczymy
Ostatnio na polowkowym bardzo dobra specjalistka od usg powiedziała mi, ze sa dwa pewniki - różna płeć = dwujajowe, a jednokosmowkowe = jednojajowe.
Dwujajowe to dwie odrębne ciążę w tym danym czasie, musi byc po dwa wszystkiego.
Ja mam dwuowodniowa i dwujajowa. W 5tc na usg zarodku były mocno oddalone od siebie to zwiększa prawdopodobieństwo, ze dwujajowe, ale ze jedna płeć to w 100% nie wiadomo, zobaczymy jak sie... zobaczymy
M
mama290
Gość
Mamamia mogą być dwujajowe przy jednym łożysku ponieważ mogły być dwa łożyska i się wzrosły pewność 100% jest przy jednokosmowkowej jednoowodniowej najlepiej zrobićtesty dDNA wtedy jest pewność 100% a jaka maja grupę krwi?to tez może świadczyć ze są jednojajowi moi po porodzie mieli robione testy DNA ze wzgledu na wykluczenie chorób genetycznych i stąd wiem ze są jednojajowi a ciążę miałam jednokosmowkowa dwuowodniowa choć charaktery maja zupełnierróżne są bardzo podobni do siebie
bojka_6
Fanka BB :)
Przedmioty użytkownika bojka_6 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Wystawiłam pozostałe ubrania. Są ubranka dla dziewczynki i dla chłopca. Rozmiary od urodzenia do około 9 miesięcy i dłużej. ZAPRASZAM
Wystawiłam pozostałe ubrania. Są ubranka dla dziewczynki i dla chłopca. Rozmiary od urodzenia do około 9 miesięcy i dłużej. ZAPRASZAM
Chłopcy są podobni, niektórzy mówią, że identyczni. Ale ja widzę dwójkę różnych dzieci, z wyglądu i charakteru. Osoby, które znają chłopców też się nie mylą, ale to są osoby z najbliższego otoczenia. Zdarzają się oczywiście "specjaliści", którzy już przy pierwszym spotkaniu, twierdzą, że są zupełnie inni (ale to pozostawiam zawsze bez komentarza
)
Czy to,że na usg z 6 tyg.(pierwsze usg) jest jeden pęcherzyk, nie przemawia za jednojajowością chłopców? Bo oglądam zdjęcia usg bliźniaków w necie i widzę najczęściej 2 pęcherzyki.
Teraz żałuję, że nie podpytywałam lekarzy. Tylko, że dla mnie to było oczywiste, że są jednojajowi.
A co do określenia ilości kosmówek i owodni, to lekarze mi mówili, że da się to określić tylko do któregoś tyg. ciąży. U mnie jeszcze bez problemu zbadali.
Czy to,że na usg z 6 tyg.(pierwsze usg) jest jeden pęcherzyk, nie przemawia za jednojajowością chłopców? Bo oglądam zdjęcia usg bliźniaków w necie i widzę najczęściej 2 pęcherzyki.
Teraz żałuję, że nie podpytywałam lekarzy. Tylko, że dla mnie to było oczywiste, że są jednojajowi.
A co do określenia ilości kosmówek i owodni, to lekarze mi mówili, że da się to określić tylko do któregoś tyg. ciąży. U mnie jeszcze bez problemu zbadali.
M
mama290
Gość
Madison dobrze piszesz o boziu ja mam noccki nie przesłane i mi się chyba mózg lasuje :-) wiec cieszcie sie ciaza :-)
reklama
Mama290 - bardzo Ci dziękuje
juz myślałam, ze musze wrócić do rozgryzania tematu od nowa
kurcze, to jednak jest troche skomplikowane, a lekarze udzielają takich szczatkowych informacji, ze trzeba to jak puzzle układać. Widać za cenna jest ta wiedza, by tak poprostu sie nie podzielić 
Mamamia - na moja logikę masz racje - skoro mamy w jednym pecherzyku dwa zarodki to jednojajowa. Wydaje sie byc to jasne jak słońce. Ale nie czytałam o tym wprost nigdzie, tylko tak na chlopski rozum biorę
Owodnie mozna chyba bardzo długo oceniać, mi lekarka pokazywała ostatnio na polowkowym. Choć moze tez nie w kazdym przypadku. Kosmowki to chyba krócej, bo potem zmieniają sie w lozyska i tak jak napisała Mama290 moga sie zrosnac. Ale to tez sobie tak dumam, ekspertem nie jestem, tyle wiem co wyczytałam i wypytalam, a tez nie zawsze wiadomo o co pytać
Mamamia - na moja logikę masz racje - skoro mamy w jednym pecherzyku dwa zarodki to jednojajowa. Wydaje sie byc to jasne jak słońce. Ale nie czytałam o tym wprost nigdzie, tylko tak na chlopski rozum biorę
Owodnie mozna chyba bardzo długo oceniać, mi lekarka pokazywała ostatnio na polowkowym. Choć moze tez nie w kazdym przypadku. Kosmowki to chyba krócej, bo potem zmieniają sie w lozyska i tak jak napisała Mama290 moga sie zrosnac. Ale to tez sobie tak dumam, ekspertem nie jestem, tyle wiem co wyczytałam i wypytalam, a tez nie zawsze wiadomo o co pytać
Podziel się: