reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Paulineczka - rozmiar piersi i fakt ze nie urosly w ciazy nie ma znaczenia. Ja nie zmienilam rozmiaru stanika a laktacja ruszyla. Oczywiscie nie pelna para, ale jednak. Kupiłam uzywany laktator medeli, taki z dwoma pompkami ssacymi jednoczesnie i po kazdym karmieniu (po 1 godz, 1,5 godz) odciagam mleko systemem 7-5-3. Na poczatku bylo marnie, tylko kropelki. Teraz to juz ok. 20 ml z jednej piersi, z drugiej troche mniej. Wczoraj przez caly dzien nazbieralam 170 ml. (po 10 dniach odciagania). Aha w nocy nie odciagam, wtedy jest wiecej do wypicia dla dzieci.
A ogolnie to zawsze najpierw podaje piers, tak max na 25 minut, potem sprawdzam, ze i tak mleka juz nie ma male tylko sobie ssaja. Potem daje troche mleka modyfikowanego z butli bo jest im za malo.
Kup koniecznie sobie ten laktator elektryczny. Walka o laktacje jest trudna ale w koncu przynosi efekty.
Fusun - dobrze że udalo sie zmienic szpital, mam nadzieje ze uda sie uratowac obie dziewcznynki.

reklama
Witajcie :)
adb7- tak ta kanalia jest kierownikiem przychodni. w niekrotkim czasie potem przejal poradnie. Podobno pozwalnial sporo dobrych pracownikow tej przychodni... KOnsekwencji mojej sprawie nie poniosl zadnych.
Kochana nie denerwuj sie ani nie zamartwiaj na tyle bo wiesz ze to samo co Ty - czuja Twoje bobaski a tym im nie pomozesz.

agniecha777 - ciesze sie ze doszlas juz do siebie i ze dzieciaczki ladnie waza :) ...

katarynka.120- milo ze do nas dolaczylas :)

sarenka89 - ja od ostatniej wizyty (tj. od srody) mam zalecone tabletki PREGNA DHA 250mg. raz dziennie wieczorem zamiast kwasu foliowego. ten kazali mi odstawic. Do tego lekarz mnie uprzedzil ze nie wolno pic mleka na godzine przed zazyciem tabletki gdyz wtedy ciezko sie bedzie wchlaniac. najlepsza do tego jest witamina c.
mnie te tabletki za 30 sztuk kosztowaly 35.50zl.
Dlaczego DHA jest takie wazne? otoz moj lekarz odrazu powiedzial zebym zwrocila uwage w aptece ze mam kupic PREGNA DHA a nie PREGNA PLUS. a to dlatego ze kwasy te maja ogromne znaczenie i wplyw na rozwoj mozgu i wzroku u plodu.
Dobrze ze o tym mleku lekarz mnie uprzedzil bo lubie wieczorem sie napic chodzby kakao :)
Ja od jakiegos czasu slucham muzyki relaksacyjnej - bardzo pomaga. moze sie ktos skusi - utwory ENRICO MORICONE.

Gabi004- tylko pozazdroscic ze juz niedlugo bedziesz miec dzieciaczki przy sobie ::) trzymaj sie..

Anulfka- czujac twoja obecnosc malenstwa z pewnoscia nabiora sil i z dnia na dzien bedzie tylko lepiej..

Madison - jestem z Bytomia

a_nka- fajnie ze bedziesz miec parke :) ja juz tez bym chciala wiedziec co nosze pod sercem ale musze uzbroic sie w ciepliwosc...

Fusun- milo przeczytac ze sie fachowo Toba zajeli. Szacunek dla Twojego meza. Ja z doswiadczenia wiem ze lekarze inaczej podchodza do sprawy w momencie kiedy wkraczaja nasi mezowie. Jednak Oni to sa nie zastapieni.Ja sporo zawdzieczam mojemu mezowi. Gdyby nie on to lekarza wyslali by mnie juz 3 razy na tamten swiat..
Trzymam za Was kciuki bys dotrwala do bezpiecznego tygodnia ciazy.

Paulineczka- jak najmniej stresu - pamietaj ze bobaski to czuja.

Ja juz jestem po kolejnym badaniu usg. przyznam ze sie niezle balam.
Maluszki rosna jak na drozdzach. Termin porodu przypada na 18 wrzesnia wg OM. Polozenie obu maluszkow: poprzeczne.
Blizniak I CRL - 88.8 ; Bliniak II CRL- 79.7
Maja miedzy soba 2 dni roznicy poniewaz u mnie drugie jajeczkowanie jakos po dwoch dniach anstapilo ale lekarz mowi ze ten mniejszy goni pierwszego. EFWs 109 i 107g. FHR (+) 147/min

KOchane czy u was pojawila sie Linea Negra o czasie? bo u mnie jak narazie nic.. i kiedy poczulyscie pierwsze ruchy Waszych bobaskow? Skadwiedzialyscie ze to napewno to?

podrawiam

No widzisz ja tego kiedyś nie wiedziałam i nie walczyłam o tę laktację. Mogłam zrobić ten dzień przerwy, nakarmić MM i wrócić do piersi ... wyszło jak wyszło, mam nadzieję, że tym razem się uda :tak:
Kupiłam dziś przebierak, dokładnie taki: https://www.babyboom.pl/forum/mamy-...amienie-szukam-15002/index13.html#post2788020
Teraz szukam laktatora. Koleżanka ma na sprzedaż ten Medela Mini i się zastanawiam :rolleyes2:

Jak to sięwszystko zmienia przy drugim/trzecim dziecku. Przy pierwszym to wszystko mieliśmy nowiusieńkie, pojechaliśmy z małżem do Mother Care wydalismy 2,5 k euro i gotowe. A teraz? Patrze, żeby jak najtaniej wszystko kupić :rofl2:

Paulineczka to jak będziesz odbierała ten przewijak to zapraszam do mnie:)już nie daleko będziesz miała:)

o kurcze nie doczytałam,że JUŻ kupiłaś:)ale i tak zapraszam:)

Ostatnia edycja:
Perelka0609 super, że z maluszkami wszystko dobrze:-). Oby tak dalej. Trzymam za Was mocno kciuki:tak:.
Co do linea negra, to ja dokładnie nie pamiętam kiedy się pojawiła ale myślę, że tak między 20 a 25 tc. Ruchy zaczęłam czuć dość wcześnie koło 16 - 17 tc ale tylko wtedy jak spokojnie leżałam i przypominało to takie delikatne bulgotanie.

Paulineczka, u nas też tak było przy Neli wszystkie sprzęty nowe.
Jak urodził się Dominik to już troszkę inaczej podchodziłam do sprawy, a teraz to już w ogóle myślę, że na niektóre rzeczy zupełnie nie warto wydawać kasy, a niektóre lepiej kupić używane. ;-)

Cannot, zakładanie pessara boli? Trochę się boję. Z tego co zrozumiałam lekarza to będę miała go zakładanego na wizycie. Tak to się zazwyczaj odbywa??

Dzięki dziewczyny też się cieszę z pareczki, jednak dziewczynki lekarze są pewni tylko na 70-80%. Mam nadzieję jednak, że Zuzance nic tam nie wyrośnie :-D

Perelka co do ruchów to ja już czuję maluchy od jakiś może 5dni dość wyraźnie. Jest to takie uczucie pływającej rybki.
No ale u mnie to już czwarta ciąża więc ruchy szybciej odczuwam.

A co do karmienia piersią.
Z Nelą praktycznie nie miałam mleka. Mała od samego początku była na MM.
Z Dominikiem, położne mówił żebym dała sobie spokój bo tu nic nie będzie z cycania, ale ja się uparłam i udało się przez 8 miesiecy karmiłam synka piersią. Ile to nas kosztowało nieprzespanych nocy wiem tylko ja.
Z bliźniakami jeszcze nie wiem jak będzie, ale też mam zamiar zaopatrzyć się w laktator elektryczny :-)

Miłego weekendu!!

Ostatnia edycja:
Perelka z suwaczkiem to już nie pamiętam ale może spróbuj iść do Panelu użytkownika, moje ustawienia, edytuj sygnaturę i tu wklej skopiowany suwaczek.

Witam wszystkie podwojne mamy po dluuugim czasie nieobecnosci :-) No wiec u mnie juz 30 tydz . Kiedy pisalam tu na forum bylam w 1 m-cu . Pozniej niestety zaczely sie wymioty i inne uroki ciazy blizniaczej ,wiec nie mialam jak wejsc na forum :-) Teraz postaram sie byc jak najbardziej aktywna.Samej jakos ciezko to wszystko przechodzic ,zwlaszcza ,ze dookola tylko pojedyncze mamusie. Pomijajac tatusia i dziadkow ktorzy to wszystko przezywaja chyba bardziej niz ja :-D Pozdrawiam serdecznie!

reklama
Paulineczka - oj to swoje przeszłas... Ja miałam podobnie, tez nie mogłam małego urodzić, bardzo mnie nacieli, przynieśli vacuum, ale chyba ze strachu dałam radę. Tylko, ze u mnie w szpitalu był spokoj, a na noc oddawalam synka pielegniarkom.
Za to w domu... O raju, przez 2 dni spalam 1h. Byłam bliska obledu. Tylko ja byłam tak zielona mama, ze mimo iż cały sprzęt był to nie wiedzialam jak z tymi butelkami i proporcjami i łatwiej mi sie wydawało przystawiac i przystawiac i przystawiac. Dałam smoczek i wzięłam małego do naszego łóżka, był duzo spokojniejszy, a mi łatwiej było karmić.

Na szybko zaczęłam czytać co sie dzieje. I doczytalam, ze dziecko moze tak reagować na ciezki porod, chce byc ciagle z mama. I zaczęłam na gwałt pisać do przyjaciółek i sie wtedy okazało, ze zdecydowana większość tak miała, poczatki to koszmar, nikt o tym nie uprzedza, a rodzina widząc co sie dzieje chce pomoc i podaje mm. To pomaga, ale niestety do minimum zmniejsza szanse na kp.

Czytałam tez fora o kp i tam dziewczyny piszą - karm, karm, karm, czytaj książki, oglądał seriale, spij z dzieckiem jak je i karm, karm, karm :)
Kilka tygodni mi zajęło zanim sie z tym pogodzilam i przestałam sie wkurzac ze moje dni tak wyglądają. A potem sie ułożyło.

Nie wspomagalam sie laktatorem, mały był moim laktatorem. Tak mnie nastawilu w szpitalu. Ważne jest by pić bardzo bardzo duzo wody. Ale naprawdę bardzo duzo. Ciagle, po kazdym karmieniu od nowa.

Co do sugerowania sie ilością ściągnięto pokarmu i ocenianiu po tym czy jest pokarm czy nie to ja w to nie wierze.
Pierwszy raz ściągalam pokarm jak mały miał 2 czy 3 miesiące i poczatki były koszmarne i ledwo to szło. Nigdy rekordowo nie ściągalam, a mały sie karmił super i ciagle 75 centyl. Moja przyjaciółka, która w pierwszym miesięcu 'podtuczyla' swojego synka o prawie 1,5kg (!) tylko na piersi, pierwsze ściągania po kilku miesiącach miała po 10-20ml.
Dziecko robi cuda w porównaniu z laktatorem :) A! I ona ma małe piersi i w ciazy niewiele sie zmieniły.

Powodzenia życze jesli bedziesz chciała tym razem karmić piersia :)
Sobie tez życze powodzenia, bo jak to zrobic z sukcesem przy dwójce to pojęcia nie mam :)

Do góry